Vandaag: Yom Hashoahdag – herdenking van de moord op zes miljoen Joden tijdens WOII

yomhash_3

Op zaterdagavond 6 april en zondag 7 april 2013 herdenken de Joden in Israël en in de rest van de wereld de Yom Hashoah (ofte Shoah, in de volksmond beter gekend als de holocaust), de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Yom Hashoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1951 die toen bij wet ondertekend werd door de toenmalige eerste minister van Israël David Ben-Goerion en President Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, is afhankelijk van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

ISRAEL-at-65_132Het oorspronkelijke voorstel om Yom Hashoah te houden was op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt. Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Yom Ha’Atzmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid die dit jaar 2013 volgens de Joodse kalender op 16 april wordt gevierd en volgens de christen kalender op 14 mei (1948-2013: Israël 65 jaar!)

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft per 1 november 2005 [beter laat dan nooit…27 januari ingesteld als Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day). Op 27 januari 1945 werd namelijk KZ-Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger, vandaar dat deze dag verkozen werd. Meer hierover op UN Designates International Holocaust day op Zionism & Information Center en General Assembly Resolution GA/10413: “General Assembly decides do designate 27 january as annual international day of commemoration to honour holocaust victims.”

armed_jewsOp het plaatje: Het verschil tussen gewapend en ongewapend, tussen beschermd en onbeschermd, tussen gerespecteerd of veracht te worden, tussen sterven in vrijheid of een leven in slavernij. Dàt is de ware betekenis van het moderne Zionisme! Dàt is Israël!

2 gedachtes over “Vandaag: Yom Hashoahdag – herdenking van de moord op zes miljoen Joden tijdens WOII

 1. Shalom;
  Steeds lees ik weer, dat er 6 miljoen Joden zijn vermoordt. Dat is minstens zo.
  Echter de waarheid is gruwelijker. Het aantal veel hoger.
  Vorig jaar las ik op een site, dat er meer dan 14.672.000 JaHuda zijn vermoordt.
  Dit heb ik toen op mijn vorige PC opgeslagen. Maar niet gezekered op een externe HS.
  Dit aantal komt overeen met 2/3 van de toenmalige JaHuda-bevolking. Een geegven dat in de profetieën is terug te vinden.
  Het klinkt en leest zo koel, maar mijn hele wezen schreit tijdens dit schrijven.
  Shawua Tov.

  Like

  1. Met dat cijfer van zes miljoen te willen overdrijven bereik je ook niks. Door een natte vinger in de lucht te steken ipv ernstig wetenschappelijk onderzoek, ridiculiseer je de feiten. Het cijfer van zes miljoen wordt tot op vandaag gehandhaafd door Yad Vashem en daar heb ik het meeste vertrouwen in.

   Persoonlijk vermoed ik ook een hoger cijfer, maar nooit geen 15 miljoen zoals jij suggereert. Die zes miljoen draait om het aantal slachtoffers onder de Europese Joden.

   Echter weinig bekend is het exacte cijfer omtrent de Joodse doden in Rusland, Wit-Rusland en in de Oekraïne.

   Een christen pater, Patrick Desbois, voert in die gebieden al jaren onderzoek naar. Met duizenden werden daar de Joden opgeleid, vermoord en in kuilen begraven. Een belangrijk probleem om namen en aantallen te achterhalen, is de nog steeds grote onwil van de Russen om mee te werken aan eender welk onderzoek.

   Maar wat het onderzoek wellicht nog het meest bemoeilijkt is het feit dat de Einsatzgruppen van de SS, die in het gebied opereerden vlak achter de frontlijn, na hun slachtpartijen alle bevolkingsregisters verbrandden in de getroffen Russische dorpen. Er is gewoonweg niks meer van terug te vinden. Hierdoor wordt een cijfer van om en nabij de zeven miljoen door Patrick Desbois waarschijnlijker geacht.

   shoah4

   Het gaat hem dan om Joden die niet vergast, en ook niet werden opgesloten en/of omkwamen in concentratiekampen, maar direct en koudweg geëxecuteerd werden door executiepelotons. Joden werden uit hun huizen gehaald en rechtstreeks doodgeschoten. Mensen moesten gewoon in uitgegraven geulen staan waarna ze door SS’rs met mitrailleurs en mass werden doodgeschoten (plaatje hierboven in de Oekraïne.)

   In zijn boek “La Shoah par Balles” (De Shoah van de Kogels) beschrijft Desbois hoe een en ander in zijn werk ging. Als je een sterke maag hebt, haal je misschien het einde van het boek wel. 😦

   http://www.lexpress.fr/actualite/societe/histoire/la-guerre-des-memoires-du-pere-desbois_794918.html

   Hieronder het eerste deel van zes van La Shoah par Balles:

   Like

Reacties zijn gesloten.