Apartheid? Veldhospitaal in de Golan wordt geleid door een Arabische dokter uit Israël

veldhospitaal4Een week geleden berichtte ik hier een artikel waarin Israël onlangs een veldhospitaal opzette (plaatje hierboven) op de Golanhoogtes om Syriërs te behandelen die gewond raakten tijdens de hevige interne strijd die al ruim twee jaar woedt in Syrië en die tot op heden meer dan 70.000 slachtoffers eiste.

Wat echter weinigen toen hebben opgemerkt is dat in dat veldhospitaal niemand minder dan hospitaal directeur Dr. Masad Barhoum aan het werk was die in het team zat die de Syrische gewonden behandelde. Hij vertelde dat zijn medische staf zijn uiterste best hadden gedaan om het leven te redden van een man die aan zijn verwondingen bezweken was. De man had een kogel door het hoofd gekregen die een massieve bloeding had veroorzaakt.

Eh? Dokter Masad Barhoum? Dat klinkt niet bepaald erg Joods hé? In feite haalde Dr. Barhoum in 2007 het nieuws in Israël door als eerste (Israëlische) Arabier te worden aangesteld om een regeringshospitaal te leiden in West-Galilea in Israël en die een indrukwekkende staat van dienst kan voorleggen. Zoals de BBC in 2008 berichtte:

Hij omschrijft zichzelf als “Israëlisch, Arabier en christen.” Dr. Barhoum zegt dat hij, niettegenstaande dat, hij voortdurend wordt uitgedaagd. “Elke week is er wel iemand die opmerkt: “U verzorgt Arabieren, geen Joden, en dat is omdat u een Arabier bent.”

Maar hij zegt dat dergelijke verwijten niet veel te maken hebben met racisme maar eerder met het feit dat er altijd mensen zijn die een hospitaaldirecteur willen uittesten.

“Ja, ik ben hier in de minderheid. Maar indien ik elke ochtend zou ontwaken en in de spiegel zou kijken en zeggen: ‘Ze belazeren je omdat je een Arabier bent’, dan ben ik er zeker van dat ik belazerd werd en nog belazerd zal worden.”

Helaas bestaat er een hele industrie van organisaties en media die het idee onderschrijven dat Arabieren voor altijd slachtoffers zijn en behandeld moeten worden als hulpeloze kinderen die de help nodig hebben van blanke ‘progressieven’, in plaats van het feit te accepteren dat Israëlische Arabieren gewoon burgers zijn zoals iedereen [in Israël].

Terwijl zij inderdaad af en toe te kampen hebben met discriminatie – net zoals elke andere minderheid in de wereld – kunnen zij dat overkomen en het respect winnen van allen. Tenminste toch de meesten van hen.

Diezelfde ‘progressieven’ zijn natuurlijk niet erg gelukkig als een Arabische hospitaaldirecteur hun karakterisering van Israël als een ‘apartheid staat’ compleet onderuit haalt en zelfs hun standpunt vermorzelt. Zij worden ziedend van woede van het idee dat hij zich eerst als Israëliër identificeert. Zij verdragen het niet dat zijn bestaan bewijst dat alles wat ze zeggen en geloven omtrent Arabische burgers van Israël verkeerd is. Zij zijn werkelijk de enigen die mensen zoals Dokter Masad Barhoum écht hartsgrondig haten.

door Elder of Ziyon
barhoum1


Bronnen:

 1. Elder of Ziyon: Another story of racist, apartheid Israel [lezen]

Gerelateerd:

 • Israël posteert veldhospitaal op de Golanhoogtes om Syrische gewonden te behandelen [lezen]
 • Het antwoord van Israël op de burgeroorlog: 7 gewonde Syriërs opgenomen in Israëlisch hospitaal [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Spanning aan Israëlisch-Syrische grens groeit: opnieuw vuurgevechten op de Golan Hoogtes [lezen]
 • Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Ca. 885 Palestijnen werden gedood in Syrische burgeroorlog en tienduizenden op de vlucht [lezen
 • Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië door Elhanan Miller [lezen]
 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]

2 gedachtes over “Apartheid? Veldhospitaal in de Golan wordt geleid door een Arabische dokter uit Israël

 1. In Israel bestaat geen apartheid nooit aan de orde geweest. Ik maak mijn wel zorgen terroristen weer begonnen zijn met het afschieten van mortier granaten op Israelische grond gebied.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.