UNRWA sluit kantoren in Gaza na bestorming door Palestijnen opgehitst door Hamas

unrwa protest

De spanningen tussen Hamas en de UNRWA, de bijzondere hulporganisatie ‘alleen voor Palestijnen’ van de Verenigde Naties, zijn de voorbije maanden steeds maar toegenomen. Hamas neemt gretig alle miljoenen dollars en euros van het Westen aan, maar wenst er niet de pottenkijkers van de Verenigde Naties bij te moeten nemen. En daar wringt het schoentje dus.

hugo3Bovendien voert Hamas al enkele jaren stapsgewijze een sharia-achtige wetgeving in, die uiteraard hard aankomt bij het vrouwelijke deel van de Gazaanse bevolking. Dat bleek onlangs nog toen de UNRWA zich genoopt zag om de jaarlijkse marathon, die gesponsord wordt door de VN en afgelegd wordt langsheen de kust van de Gazastrook, compleet af te schaffen omdat van de zedenpolitie van Hamas geen vrouwelijke deelnemers (meer) mogen deelnemen aan die loopwedstrijd.

Ook de zomerkampen die UNRWA sponsort en organiseert voor de ca. 300.000 Palestijnse schoolkinderen, worden regelmatig overvallen en platgebrand door met Hamas gelieerde terreurgroepen. Regelmatig zijn ook pretparken en vakantiecentra in Gaza het doelwit van Salafisten en andere islamisten zoals bv. het gekende Waterpark van Gaza dat in de as werd gelegd. Onlangs was er tussen Hamas en de UNRWA een ernstig dispuut omtrent een lessenpakket over Holocausteducatie waar Hamas zich tegen verzette. En ga zo maar door. Hamas wil wel de centen maar niet de mensen die ze doneren en komen kijken wat ermee gebeurt.

Ynet News bericht vandaag het volgende:

De belangrijkste humanitaire organisatie van de Verenigde Staten voor hulp aan Palestijnen, zegt dat het donderdag zijn operaties in de Gazastrook heeft opgeschort nadat honderden demonstranten die werden opgehitst door welzijnswerkers de kantoren van de UNRWA bestormden. Zowat 800.000 Palestijnen of tweederden van de bevolking van Gaza zijn voor hulp afhankelijk van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) en de opschorting kan het de Palestijnse bevolking nog extra parten spelen omdat zowel Egypte als Israël de grenzen controleren en een blokkade handhaven van de Strook.

Verwijzend naar tekorten op de begroting, zegt dat de UNRWA dat het een reeks contante uitbetalingen heeft opgeschort en dat dit aan de basis zu liggen van de gewelddadige protesten de afgelopen week, die culmineerden in de aanval donderdag jl. op zijn hoofdkwartieren. “Wat vandaag gebeurde is compleet onaanvaardbaar: de situatie had heel gemakkelijk kunnen resulteren in ernstige verwondingen aan de staf van de UNRWA en voor de demonstranten. Deze escalatie, die blijkbaar goed voorbereid, was ongemotiveerd en zonder weerga,” zei Robert Turner, het hoofd van het agentschap van de operaties in Gaza.

“Alle hulp- en verdeelcentra zullen dientengevolge gesloten blijven totdat waarborgen worden gegeven door alle relevante groeperingen dat de operaties van de UNRWA ongehinderd kunnen worden verdergezet,” zei hij in een officiële mededeling. De ambtenaren die instaan voor de veiligheid in Gaza hadden geen onmiddellijke commentaar op de incidenten. Turner zei dat ondanks het terugschroeven van contante uitbetalingen, de voedselbedeling van de UNRWA in Gaza “onverminderd blijft doorgaan.”

gazaprotest2Gazanen protesteren aan de gesloten poorten van de UNRWA


Bronnen:

 1. Ynet News: UNRWA suspends Gaza distribution [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  – Hamas urges UNRWA to resume food aid in the Gaza Strip [lezen]
  – Hamas calls UNRWA’s protest strike ‘unjust’ [lezen]

Gerelateerd:

 • De banden van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, met de terreur [lezen]
 • Hamas TV bekritiseert UNRWA voor onderricht Holocaust aan Palestijnse schoolkinderen [lezen]
 • De UNRWA, de onovertroffen gezegende vluchtelingenmachine van de Verenigde Naties door Yoaz Hendel [lezen]
 • Rand Fishbein: ‘Laat ons de UNRWA opdoeken en de Palestijnse vluchtelingen hervestigen’ +video [lezen]
 • De leugens van de UNRWA, diplomatiek wapen van de VN in de strijd om de vernietiging van Israël [lezen]
 • Einat Wilf: UNRWA ‘fabriceert’ aan de lopende band Palestijnse vluchtelingen door Ben Bresky [lezen]
 • Ongelooflijk maar waar: Europese Unie geeft nog eens 72 miljoen dollar aan Hamas/UNRWA [lezen]

Een gedachte over “UNRWA sluit kantoren in Gaza na bestorming door Palestijnen opgehitst door Hamas

 1. Vraag mij af waarom ik nog reageer en mijn kostbare tijd aan dit papier toevertrouw.
  Ook hier geldt, dat ik vooral politiek-correct blijf.
  Ik wel.
  Frank de Vries
  Alphen a/d Rijn
  (Ja, ik ben boos!)


  Ingekort.

  PS: Frank, je moet eens lezen wat er bovenaan deze blog staat in “Over deze blog” en dan vooral dat stukje met betrekking tot de Islam, in het bijzonder punt 3, 4 en 5.

  Like

Reacties zijn gesloten.