Het 150-jarige Internationale Rode Kruis maakte definitief een kruis over Israël +video

Dit jaar 2013 wordt de 150ste verjaardag gevierd van de stichting van het Internationale Comité van het Rode Kruis. Zijn stichter, Henri Dunant, zou zich ernstig zorgen maken als hij kon zien wat er met zijn organisatie is gebeurd sinds hij overleden is.

Henry Dunant (1828-1910) was een Zwitserse onderdaan en een vroom christen die ongelooflijke dingen voor de wereld realiseerde. In 1855 hielp Henry Dunant de Wereld Alliantie van de YWCA oprichten. Het motto achter de ‘Y’ is “Jonge mensen een stem geven.” Dat is tot op vandaag het doel gebleven.

Henry DuantIn 1863 stichtte Dunant het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). De missie van de ICRC is om humanitaire bijstand te verlenen aan mensen in conflictgebieden. Het coördineert de inspanningen van de nationale Rode Kruis verenigingen.

In 1866 deed Henry Dunant een oproep voor de restauratie van de Joden in hun thuisland Palestina. In 1897 was Dunant één van de weinige niet-Joden die het Eerste Zionistische Congres in Basel bijwoonde. Theodore Herzl noemde Dunant de eerste christen Zionist.

In 1901 werd Dunant beloond met de eerste Nobelprijs voor de Vrede. Sinds de dood van Dunant evolueerde de ICRC niet zonder ernstige bedenkingen. In 1919, na het einde van de Eerste Wereldoorlog, ging de ICRC samenwerken met de Rode Halve Maan Sociëteiten (die de moslimlanden vertegenwoordigen) om aldus de International Federation of Red Cross (IFRC) te creëren om mensen te helpen in landen waar geen conflicten aan de gang zijn.

In 1929 stichtten de Joden in Palestina de organisatie Magen David Adom (Rode Ster van David) na Arabische rellen waarbij 133 Joden werden vermoord. In 1950 ratificeerde Israël officieel de Magen David Adom (MDA) – gebruik makend van een Joodse Ster in plaats van een kruis of een halve maan – als zijn officiële noodhulp organisatie. Israël verzocht om met de MDA aan te sluiten bij de IFRC. Dat verzoek werd decennialang verworpen.

rodekruis

In 2006, na decennialang saboteren van de MDA en bedreigingen van de Verenigde Staten om fondsen aan de IFRC in te houden, werd de MDA eindelijk geaccepteerd, maar wel onder bepaalde voorwaarden:

1. De MDA werd toegelaten tot de IFRC,maar wel samen met de Palestijnse Rode Halve Maan Sociëteit (PRCS).

2. De MDA mocht de Rode Ster van David niét gebruiken als zijn symbool. Israël werd gedwongen een nieuw symbool te adopteren – een kristal (plaatje hierboven) – om geen andere religies te schofferen als een voorwaarde tot toetreding.

3. De MDA mocht geen diensten verlenen voorbij de ‘grenzen’ van 1967 ondanks het feit dat het Wapenstilstand Verdrag van 1949 uitdrukkelijk specificeerde dat dit geen permanente grenzen zijn.

In 2007 werden vijf ambulancediensten van de PRCS opgezet in ‘Oost-Jeruzalem’. In 2010 bekritiseerde de IFRC Israël voor de blokkade van Gaza, maar ‘vergat’ de honderden raketten te vernoemen die vanuit Gaza op Israël werden afgevuurd en Hamas dat opriep tot de vernietiging van Israël.

Konoe

In 2013 bracht de president van de IFRC, Tadateru Konoé (rechts op het plaatje), twee dagen door in ‘De Staat van Palestina’. Hij prees de “vrede opbouwende” rol die de PRCS speelt. Op 19 februari 2013 bezocht Tadateru Konoé Israël amper voor één dag en gaf geen enkele commentaar op de vredesinspanningen van de MDA. Tadateru weigerde om zich in Israël te laten fotograferen.

Wat is er gebeurd met de organisatie die werd gesticht door Henry Dunant? Een vrome christen die voor de wereldvrede ijverde en voor de zaak van de Joden pleitte die zich terug in Israël wilden vestigen?

mda


Bronnen:

 1. Het videokanaal van firstonethrough [hier klikken]
 2. Likoed Nederland: The Red Cross crosses Israel [lezen]
 3. Anne’s Opinions: Is MDA removing red Star of David from its Judea & Samaria ambulances under ICRC pressure? [lezen]

Gerelateerd:

 • Rode Kruis is formeel: Geen humanitaire crisis in Gaza [lezen]
 • Hamas: Rode Kruis mag Gilad Shalit niet bezoeken [lezen]
 • Hoezo Apartheid? Sherian Kihia is jong en mooi, moslima en Arabische en maakt Israël groothartig [lezen]
 • 180.000 Palestijnen werden in Israëlische ziekenhuizen behandeld [lezen]

3 gedachtes over “Het 150-jarige Internationale Rode Kruis maakte definitief een kruis over Israël +video

 1. @Mijnheer de vries. Wij hebben het hier niet over de oertijd, maar over een niet te ver verleden, toen iedereen al lezen & schrijven kon. Niks ongeletterd, behalve in Afrika & Arabische landen waar dit fenomeen nog stééds heerst. Vandaar dat men die mensen daar van alles wijs kan maken.

  Dit zou bij geletterde Europeanen niet het geval moeten zijn maar die lijden vaak aan collectieve amnesie.

  Bovendien is het sterkste wapen v.d. Joden de herinnering en de overlevering hiervan van genera Joden kunnen vergeven maar NOOIT vergeten.

  WW2, Joden & het Rode Kruis = zéér slechte combinatie

  Like

 2. Het is altijd goed om de geschiedenis achter elke actualiteit te weten.
  Of die geschiedenis (zeker uit de tijd van algemene ongeletterdheid) bij mondelinge- en moeizaam neergeschreven overlevering altijd wel de echte objectieve waarheid was blijft de vraag.

  Frank de Vries
  Alphen a/d Rijn


  Moderator: Ingekort

  Like

 3. Een medewerker v.h. Nederlandse Rode Kruis heeft eens de vraag gesteld waarom Joden altijd zo opvallend weinig doneren bij hulpacties v.h. Rode Kruis t.o. andere acties.

  Antwoord: te vinden in eigen historie!

  Zouden ze zo af en toe eens moeten lezen…..zéér verhelderend.

  Like

Reacties zijn gesloten.