Parlementslid van Likoed eist verontschuldigingen van Turkije voor het laten zinken van de Struma

struma2Turkije, 23 februari 1942. Het schip de m/v Struma met 781 Joodse vluchtelingen aan boord wordt de haven van Istanboel uitgesleept en met kapotte motor achtergelaten op de Zwarte Zee. De volgende dag zonk het schip naar de bodem; alle opvarenden kwamen op één na om.

Volgend op de verontschuldiging van het Israëlisch kabinet bij Turkije over het Free Gaza Flotilla, waarbij op het vlaggeschip de m/s Mavi Marmara 9 Turkse ‘vredesactivisten’ het leven lieten, eist parlementslid Moshe Feiglin van Likoed (Netanjahoe’s partij) verontschuldigingen van Turkije voor het drama op het schip de m/v Struma die in 1942 naar de bodem zonk van de Zwarte Zee. Hierbij verdronken 781 Joodse vluchtelingen.

Het drama van de m/v Struma moet iedereen nog wel bekend zijn. Half december 1941 scheepten zich 781 Joden in aan boord van de Struma dat voor anker lag in de haven van Constanta in Roemenië. Het merendeel waren Roemeense Joden die op de vlucht waren voor vervolging en deportatie in eigen land. Van de ca. 500.000 Joden die voor WOII in Roemenië leefden, zal ruim de helft de Holocaust door de nazi’s niet overleven. Vandaag leven er nog ca. 6000 Joden in Roemenië.

Het doel van de Struma was om Israël te bereiken, dat toen nog bestuurd werd door de Britse bezetter onder de naam Brits Mandaat voor Palestina. De kans dat zij tot het grondgebied zouden toegelaten worden was minimaal vermits Groot-Brittannië tijdens de oorlogsjaren (in volle Holocaust!) strenge beperkingen had opgelegd op Joodse immigratie.

Vele schepen met vluchtelingenschepen, meestal onder de organisatie en supervisie van de Hagannah, werden voortijdig geënterd en de Joodse vluchtelingen opgepakt en opgesloten in kampen langsheen de kustlijn. Ook na het einde van WOII weigerde de Britten de Joodse vluchtelingen, die de Holocaust hadden overleefd, in Palestina voet aan land te laten zetten. Vanaf augustus 1946 werden ca. 50.000 Joodse vluchtelingen geïnterneerd in Britse concentratiekampen op het eiland Cyprus. Van hen zaten er nog 28.000 vast op Cyprus toen Israël in mei 1948 de onafhankelijkheid uitriep! Een gitzwarte pagina in de geschiedenis van de Brits-Israëlische betrekkingen die tot op heden nog niet werd omgedraaid.

Op 16 december 1941 bereikte de Struma de haven van Istanboel. Aldaar aangekomen vernamen de Joodse vluchtelingen dat zij zowel geen visa’s zouden krijgen van de Britten om aan land te gaan in Palestina en dat hen ook verboden werd om van boord te gaan in Turkije. Aldus werd de Struma in de haven van Istanboel voor ca. twee maanden in quarantaine aan de ketting gelegd.

David StoliarOp 23 februari 1942 sleepte Turkije het schip en zijn onfortuinlijke passagiers de haven uit naar internationale wateren in de Zwarte Zee en liet het daar achter ondanks het feit dat de scheepsmotor wegens een ernstig defect niet meer draaide en het schip hopeloos ronddobberde overgelaten aan de weergoden. De volgende dag reeds zonk het schip naar de bodem van de Zwarte Zee. Alle passagiers verdronken, behalve de 19-jarige David Stoliar (plaatje rechts) die als enige de ramp met de Struma overleefde.

Het staat niet helemaal vast wat er precies gebeurd is. Aangenomen wordt dat de Struma op een zeemijn was gelopen of al dan niet verkeerdelijk werd getorpedeerd door een Sovjet-Russische duikboot. Eén versie vertelt dat op 24 februari 1942 de Sovjet duikboot Shch-213 het schip torpedeerde dat onmiddellijk zonk. Tot op heden is het schip nog niet teruggevonden.

Zondag jongstleden schreef Feiglin op zijn Facebookpagina die verbonden is met zijn Twitter account onder de titel “Eis om een verontschuldiging van de Turken”, waarbij hij de details vermeldde van het tot zinken laten brengen van de Struma. Feiglin besloot zijn post op Facebook met te zeggen: “De waarheid is dat wij geen verontschuldigingen nodig hebben! En ook geen financiële compensatie. Het Joodse volk bezit een speciale eigenschap. Zij weten hoe te herinneren!”


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Feiglin: Turkey should apologize for ‘Struma’ [lezen]
 2. Israel Hayom: Likud MK demands Turkish apology for Struma sinking [lezen]

2 gedachtes over “Parlementslid van Likoed eist verontschuldigingen van Turkije voor het laten zinken van de Struma

 1. Dit verhaal klopt. maar als we dan consequent zijn dan kunnen we echt wel van meerdere landen een behoorlijke compensatie eisen. gedrag van Nederland en alle andere Westerse mogendheden hebben zich voor,tijdens en na de oorlog niet best gedragen. En wat zeggen we over de situatie VANDAAG ? Groet en shalom Harry Nihom Netanya

  Like

 2. Shalom Harry;
  Inderdaad staat bijna geheel Europa en de rest van het “democratische” westen in staat van beschuldiging.
  NL voorop.
  Shawua Tov.

  Like

Reacties zijn gesloten.