Schokkend: Syrische kindsoldaten vechten in rebellenleger tegen Assad +video


Video: Syrische kindsoldaten vechten in rebellenleger tegen Assad

Het is wellicht één van de meest schokkende beelden van de Syrische burgeroorlog. Een amper 8 jaar oude jongen zoekt in zijn zakken naar een sigaret, terwijl hij met zijn kleine vingertjes van de andere hand een AK-47 (Kalashnikov) in evenwicht tracht te houden die voor zijn borst bengelt.

Een rapport van Human Rights Watch heeft ervoor gewaarschuwd dat honderden kinderen uit de steden het meest lijden onder het conflict in Syrië en getraind worden om deel te nemen aan de oorlog. Jongens, kinderen nog, meestal vanaf 14 jaar oud worden uitgezonden op verkenningsmissies of om wapens te smokkelen voor de rebellengroepen.

Tijdens het reeds meer dan twee jaar durende conflict al dat aan minstens 70.000 mensen het leven heeft gekost, werden honderden scholen gedwongen om de deuren te sluiten. Zonder opvoeding en scholing en getraumatiseerd door het geweld of door getuige te zijn van de dood van hun geliefden, raakt een hele generatie kinderen verloren in het Syrische conflict.

In één van de meest storende momenten in de hierboven getoonde video is te zien hoe de oom van de 8-jarige Ahmed zich met het jongetje achter een muur verschuilt en een granaat ontsteekt in de handen van de knaap. Ahmed gooit de granaat over de muur en wacht dan op de explosie die volgt. Het kind vertelt in de camera dat hij voordien graag rond fietste. Maar wat hij nu het liefst van al doet is soldaatje te spelen.


Met dank aan Rachel U.R. voor de hint: “Het verschil tussen kinderen in Israël en kinderen in Arabische landen!!!!”

Bronnen:

  1. Human Rights Watch: Syria: Opposition Using Children in Conflict [lezen]
  2. The Daily Mail: Tears of a Syrian boy soldier: Horror of Kalashnikov-toting child as he sees comrade die [lezen]
  3. The Telegraph: Syria using child soldiers as young as 14 [lezen]
  4. The Huffington Post: Syria Child Soldiers: Rebels Using Children In War – Human Rights Watch [lezen]