Egyptisch geestelijke roept op Hamasleden te doden en Morsi naar de gevangenis te sturen +video

Ondanks het feit dat de Hamasleiding voortdurend op en af naar de Egyptische hoofdstad Kaïro pendelt, lijkt de terreurgroep niet bij alle Egyptenaren even populair, integendeel zelfs. Velen verwijten de Hamasleiding voor permanente onrust te zorgen in het gebied van de Sinaïwoestijn ten zuiden van Gaza en zijn de aanslag van 5 augustus 2012 nog niet vergeten die werd uitgevoerd door een terreurgroep afkomstig uit de Gazastrook op een legerpost in de Sinaï en waarbij zestien Egyptische soldaten werden gedood en heel wat legermateriaal werd buitgemaakt.

Vele Egyptenaren zijn tevens van mening dat Egypte de Gazastrook terug moet bezetten zoals dat in de periode 1948-1967 het geval was en het toenmalige Egyptische regime onder president Gamal Abdel Nasser een repressief bewind voerde over de Strook. Een periode die Israëlbashers bewust ‘vergeten’ evenals het feit dat telkens weer ‘vergeten’ te vermelden dat ook Egypte een blokkade van de Gazastrook handhaaft en zelfs een hoge veiligheidsmuur heeft gebouwd om de terroristen van Hamas en het dozijn gelieerde terreurgroepen binnen de Strook te houden.

Niemand die dan nog verbaasd opkijkt wanneer wanneer een zoveelste Egyptische geestelijke leider op het Tahrirplein in Kaïro openlijk oproept om elk Hamaslid of -leider die ze op hun weg ontmoeten onmiddellijk moeten doden, zoals bijvoorbeeld dit vrijdagse sermoen van een Egyptische leider dat op 22 maart 2013 op YouTube op het Internet werd geplaatst. In het tweede deel van zijn sermoen verwenst hij de Egyptische president Morsi naar de verdoemenis:

“O, volk van Syrië. Laat geen enkele buitenlander toe in uw land. Doodt elke gewapende man die u kunt vinden om de moord op sjeik Al-Bouti te wreken.

O Egyptenaren, wees op uw hoede! Indien u een lid van Hamas tegenkomt die de Moslim Broederschap steunt in om het even welke Egyptische provincie, dan is het toegelaten hem te doden omdat hij de heiligheid van ons land heeft geschonden.

Wij zeggen tegen het volk van Gaza: Verover de straten en werp het regime van Hamas omver. Zij hebben de [Egyptische] soldaten vermoord.

(Het volk opzwepend tot gezang:) “Het volk wil het regime afzetten.”

“Het volk wil het regime afzetten.”

[…]

Hou op met [Morsi] te verheerlijken. Hij is geen president en geen dokter. Hij raakte niet verder dan het lager schoolonderwijs. Hij is mentaal geestesziek. Hij is een ontsnapte veroordeelde [crimineel] en wij zullen hem terug naar de gevangenis sturen.

Ik zweer op Allah dat Morsi niet eens een diploma behaalde van het basisonderwijs. Hoe zou hij ooit zulk een diploma hebben kunnen behalen als hij niet eens weet dat het Ibn Al-Nafis was en niét Al-Biruni, die de bloedsomloop heeft ontdekt? Hoe zou hij ooit een doctoraat aan een universiteit hebben kunnen behalen als hij niet weet dat Pakistan niét deelnam aan de [Arabisch-Israëlische] oorlog van 1973?

Opmerking: De spreker refereert naar feitelijke vergissingen die president Morsi maakte op 18 maart jl. toen hij een toespraak hield aan de Pakistaanse Nationale Universiteit voor Wetenschap en Technologie toen hem daar een ere-doctoraat werd overhandigd.

Wij zeggen tot Morsi: Dr. Abdel Kader Helmy doet hem de groeten. Herinnert u zich hem nog? Hij is de Egyptische wetenschapper die de zwarte koolstof ontdekte [sic]. U heeft hem verraden en hem overgeleverd aan de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Opmerking: De spreker refereert naar een voormalige raketwetenschapper die in 1989 door een Amerikaanse rechtbank werd veroordeeld voor het pogen om illegaal verboden raketgrondstoffen te exporteren – witte koolstof – naar Egypte.

O Morsi, bij Allah, de gevangenis is niet veraf meer.


Bronnen:

  1. Memri TV: Tahrir Square Friday Sermon: Calls to Kill Hamas Members in Egypt, Send President Morsi to Jail [lezen]