Israëlische cineast in elkaar geslagen door Arabische meute op Frans filmfestival

casha02De Israëlische cineast Yariv Horowitz won op het Internationaal Filmfestival van Aubagne (Frankrijk) voor zijn film “Rock the Casbah” de Speciale Prijs van de Jury voor Beste Film van 2013. In februari werd de film al onderscheiden op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

Yariv Horowitz, de directeur achter de film ‘Rock the Casbah’, een film die zich focust op een bataljon Israëlische soldaten in Gaza tijdens de Eerste Intifada, zegt dat hij afgelopen week in Frankrijk door een groep Arabieren tijdens een filmfestival werd aangevallen. Omdat Horowitz geweigerd heeft om een klacht in te dienen bij de lokale politie (in het Franse Aubagne), blijven de omstandigheden rondom de aanval onduidelijk.

Horowitz werd vergezeld door deze Israëlische muzikant Asaf Amdursky die ook een prijs kreeg toegekend voor de originele score van de film. “Na de voorstelling gingen wij wat geld pinnen uit en ATM machine toen een groep Arabische tieners begonnen te schreeuwen en ons te vervloeken. Ik vloekte terug waarop ze me aanvielen en in elkaar sloegen. Zij gooiden me op de grond en schopten me. Ik verloor het bewustzijn en ontwaakte enkele minuten later.”

Horowitz weigerde medische verzorging en diende geen klacht in bij de lokale politie van de Zuid-Franse stad Aubagne waar het internationaal filmfestival plaatsvond. “Ik wilde niet de hele nacht doorbrengen in het politiekantoor. Ik weet niet of de aanval racistisch gemotiveerd was, maar wat is er nu het ergste: In Israël werd ik door de rechterzijde bekritiseerd [voor de film] en in Frankrijk sloegen de Arabieren me in elkaar.”

Na zich hersteld te hebben van de klappen die hij kreeg, keerde hij terug naar het filmfestival in “goede conditie”. Na het gewelddadige voorval, zag de dag van Horowitz er later weer heel wat beter uit toen hij voor zijn film “Rock the Casbah” de Speciale Prijs van de Jury kreeg voor Beste Film van het jaar.

Rock the Casbah‘Rock the Casbah’ won reeds eerder de prestigieuze International Confederation of Art Cinemas prijs op het Internationaal Filmfestival van Berlijn op 16 februari 2013 (plaatje bovenaan.)

Over de film “Rock the Casbah”
De sociaal-kritische film Rock the Casbah speelt zich af in 1989 tijdens de Tweede Intifada. Een groep Israëlische soldaten patrouilleert in een sectie van Gaza toen één van de soldaten wordt gedood wanneer enkele Arabieren een wasmachine van het dak van een gebouw naar beneden gooien.

Vier soldaten worden belast om te zaak te onderzoeken en de dader van de aanslag te vatten. De 18-jarige soldaat Tomer, een soldaat die gestationeerd is in Gaza, is vastbesloten om de dood van zijn makker te wreken. De film focust op de situatie op het dak waar zich een discussie ontspint tussen de soldaten en de lokale bewoners over de gevolgen van het conflict op het dagelijks leven van de bevolking en het impact op de soldaten.

casha01Scene uit de film “Rock the Casbah” van filmdirecteur Yariv Horowitz


Bronnen:

  1. Ynet News:
    – Arabs attack Israeli director at French film festival door Telem Yahav [lezen]
    – Another Israeli film awarded in Berlin [lezen]
  2. Tablet: Israeli Filmmaker Attacked at French Festival door Adam Chandler [lezen]
  3. The Commentator: Israeli filmmaker beaten unconscious at French film festival [lezen]