Abbas beschuldigt Israël van het uitvoeren van ‘destructief’ plan in Jeruzalem [Khaled Abu Toameh]

abbas-doha2Mahmoud Abbas, centrale figuur op de 24ste Arabische top

Zoals steeds het geval is worden Palestijnse kwesties niet beslist in Ramallah, maar binnen de Arabische Liga. Wie vrede in het M-O nastreeft kan zich dan ook beter rechtstreeks tot de Arabische Liga richten ipv tot het Palestijnse leiderschap, dat gewoon van een papiertje de instructies afleest die hen door de Liga worden gedicteerd. Het ondermijnen van het bestaansrecht en de demonisering van Israël is voor de Liga andermaal een topprioriteit en staat bovenaan de agenda van de 24ste Arabische Top die maandag jl. van start is gegaan in Doha, Qatar.

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft dinsdag 26 maart ’13 Israël ervan beschuldigd een ‘destructief’ plan uit te voeren tegen Jeruzalem en spoorde de Arabische en Islamitische landen aan om te ijveren om te verhinderen dat Israël zijn plan kan implementeren.

De beschuldiging werd door Abbas geuit tijdens een toespraak die hij hield op de 24ste Arabische Top in Doha. “De Israëlische bezetter werkt voortdurend en systematisch aan de verjoodsing van Oost-Jeruzalem,” vertelde Abbas aan de Arabische staatshoofden.

Hij zei dat Israël ook het karakter van de stad wilde veranderen, zijn Arabische bewoners wil verdrijven en de Islamitische en Christelijke heilige plaatsen aanvalt. Abbas spoorde de Arabieren en de moslims aan om naar de Verenigde Naties en andere internationale organisaties te gaan om Israël te stoppen met het nastreven van zijn ‘vernietigend schema’.

Hij verzocht de Arabische staatshoofden ook om hun hulp in het druk uitoefenen op Israël om de Palestijnse gevangenen te bevrijden, die hij beschreef als “dapperen”. De gevangenen zijn het voorwerp van “ernstige schendingen,” zei hij.

Abbas verwelkomde de aankondiging door Qatar om een speciaal fonds op te zetten voor Jeruzalem met een begroting van 1 miljard dollars om de Arabische inwoners van de stad te steunen en de pogingen van Israël om Oost-Jeruzalem te verjoodsen te helpen verhinderen.

Hij vertelde de top dat tijdens zijn recente vergadering met de Amerikaanse president Barack Obama in Ramallah, zij alle kwesties omtrent een definitieve status hebben besproken. Abbas citeerde Obama die had benadrukt dat de Verenigde Staten vastbesloten waren om een tweestatenoplossing te bereiken door onderhandelingen.

“Wij herhaalden tegenover Obama onze verbondenheid aan de tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967 en van Arabisch Initiatief voor de Vrede van 2002,” zei Abbas. “Wij benadrukten ook dat een bouwstop in de nederzettingen en de vrijlating van de Palestijnse gevangenen geen Palestijnse precondities zijn, maar Israëlische verplichtingen zijn in overeenstemming met ondertekende akkoorden en de Roadmap for Peace.”

Een regeringsambtenaar antwoordde op de verklaringen van Abbas door te zeggen dat Israël zeer hard samenwerkt met de Verenigde Staten, in het bijzonder met Staatssecretaris John Kerry, om te trachten een manier te vinden om directe onderhandelingen met de Palestijnen te hervatten. “Dat is ons doel,” zei de ambtenaar. “Het spreekt voor zich dat een meer constructieve benadering door de Palestijnen bevorderlijk zou zijn voor die doelstellingen.”

door Khaled Abu Toameh

abbas-doha3Doha, Qatar, 26 maart 2013. Mahmoud Abbas op de 24ste Arabische Top (8ste van links naar rechts); 10 de van links is de Jordaanse koning Abdullah II en helemaal rechts de toenmalige president Muhamed Morsi van Egypte, enkele maanden voordat hij werd afgezet.

Emir Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, die de 24ste Arabische Top voorzat die plaatsvond in het Doha Sheraton Hotel, zei op de opening van de top:

“De Palestijnse zaak is de kern van de Arabische zaak en de sleutel voor vrede, veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten. Er is geen vrede zonder een rechtvaardige, permanente en samenhangende regeling omtrent de volledige wettelijke rechten van het Palestijnse volk; met als veruit het belangrijkste de oprichting van zijn Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als zijn hoofdstad.

Israël moet zich realiseren dat geweld geen veiligheid brengt en dat alleen vrede veiligheid voor iedereen kan brengen en dat zijn illegale praktijken van het schenden van de heiligheid van de Al Aqsa Moskee, de Judaïsering van Oost-Jeruzalem, het voortzetten van zijn nederzettingenbeleid en het opsluiten van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, al die praktijken en handelingen enkel de spanningen in het gebied doen toenemen.”


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: Abbas accuses Israel of ‘destructive’ J’lem plan door Khaled Abu Toameh [lezen]
  2. The Gulf Times:
    – League approves Qatar proposal on Jerusalem fund [lezen]
    – Emir: Palestinian cause the core Arab issue, key for Mideast peace [lezen]

Een gedachte over “Abbas beschuldigt Israël van het uitvoeren van ‘destructief’ plan in Jeruzalem [Khaled Abu Toameh]

  1. Het wordt tijd voor eens en voor altijd af te rekenen met de PA en Hamas en beiden de Middelandse Zee in te drijven, samen met hun palestijnse vakgenoten.

    Like

Reacties zijn gesloten.