Spanning aan Israëlisch-Syrische grens groeit: opnieuw vuurgevechten op de Golan Hoogtes

Israeli tanks stand in position overlooking Syrian village from the Israeli-occupied Golan HeightsIsraëlische tanks op de Golanhoogte

Het IDF heeft zondagochtend het vuur geopend op een Syrische militaire post nadat Syriërs het vuur openden op soldaten van het IDF. Het IDF gebruikte een Tamuz geleide anti-tankraket tegen een Syrische post in het gebied van Tel Fares in de zuidelijke Golan Hoogtes. De Syrische post werd vernietigd en twee gewapende Syriërs werden gewond. Aan Israëlische zijde vielen er gelukkig geen slachtoffers te betreuren.

Volgend op het incident werden de constructiewerken voor de aanleg van een afscheiding aan de noordelijke grens met Syrië tijdelijk stilgelegd. De aanwezigheid van het leger werd uitgebreid met het IDF dat in hoogste paraatheid verkeert. De Tamuzraket werd afgevuurd door de Meytar eenheid van het Artillerie Korps. De troepen die de raket afvuurden waren vrienden en comrades in arms met de soldaten die zaterdagavond werden beschoten.

Over de recente escalatie aan de Syrisch-Israëlische grens zei minister van Defensie Moshe Ya’alon: “Wij nemen het afvuren (van kogels) op de Israëlische strijdkrachten in Israëlisch gebied zeer ernstig op. In antwoord heeft het IDF het vuur beantwoord conform met het regeringsbeleid: Elke schending van de Israëlische soevereiniteit en geschut van Syrische zijde zal beantwoord worden met het tot zwijgen brengen van de bron van waaruit werd gevuurd. Het Syrische regime is verantwoordelijk voor elke inbreuk op onze soevereiniteit,” voegde Ya’alon eraan toe.

[Brabosh.com: Zoals bekend veroverde Israël de strategische Golan Hoogtes op Syrië op 9-10 juni 1967, de laatste fase van de Zesdaagse Oorlog,  nadat eerder Syrië zich in de strijd tegen Egypte mengde en Israël massaal bestookte met bommen en granaten. Israël annexeerde het gebied in 1981. Sinds 1967 eist Syrië de teruggave van het gebied maar weigert het bestaansrecht van de Joodse staat te erkennen en een vredesverdrag met Israël aan te gaan. Vergelijk dit bv. met Egypte toen Israël tijdens de Jom Kippoeroorlog van 1973 de Sinaï veroverde op Egypte maar later weer teruggaf in ruil voor erkenning van Israël en een vredesakkoord.]

Eerder op zaterdagavond werd een jeep van het IDF die op patrouille was in de zuidelijke Golanhoogten door een kogel geraakt die vanuit Syrië werd afgevuurd. Deze keer waren het soldaten die te voet op patrouille waren die door Syrische kogels werden beschoten. Het IDF beantwoordde het vuur met zware artillerie die de Syrische post bestookte vanwaar de kogels uit voortkwamen. Een directe treffer werd genoteerd.

De post behoort aan het Syrische leger maar het gebied wordt bezet gehouden voor verschillende groepen rebellen. Het incident vond zaterdagavond plaats omstreeks 21 uur lokale tijd in het gebied Tel Fares in de zuidelijke Golanhoogten toen een kogel de legerjeep raakte. Het Noordelijk Commando van het IDF meldde dat “Er geen gewonden waren en geen essentiële schade werd toegebracht aan het voertuig.”

De toegenomen spanningen aan de Syrische grens speelden een sleutelrol in de beslissing van premier Benjamin Netanjahoe om zich te verontschuldigen bij Turkije omtrent de opleiding van de Mavi Marmara bijna drie jaar geleden. In een bericht op Facebook, legt Netanjahoe uit dat de situatie in Syrië een revaluatie vereiste van de Israëlische betrekkingen met Turkije en merkte op dat de aanwezigheid van Global Jihad terroristen aan de Syrisch-Israëlische grens in de Golan Hoogtes “zware uitdagingen scheppen voor ons defensie etablissement.”

Hij voegde er verder aan toe “Het is belangrijk dat Turkije en Israël, die samen een grens delen met Syrië, in staat zijn om met elkaar te communiceren en het is ook relevant met betrekking tot andere regionale uitdagingen. Bovendien creëerde het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama en de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een gelegenheid om aan deze (diplomatieke) crisis een einde te maken. Syrië valt uit elkaar en zijn massieve voorraden aan geavanceerde wapens beginnen in handen te vallen van verschillende elementen. Waar wij het meesten bang voor zijn is dat terreurgroepen de hand zouden kunnen leggen op chemische wapens.”

Afgelopen woensdag arriveerden vier gewonde Syriërs aan de Israëlische grens. Zij werden verzorgd nabij de grens verzorgd door het IDF en twee werden vervoerd naar Medisch Centrum in Haïfa op bevel van Stafchef luitenant-generaal Benny Gantz. De andere twee zullen teruggestuurd worden naar Syrië. De vier werden gewond door schrapnels van mortiergranaten en verkeren in redelijke conditie.

Vorige maand ontvingen zeven Syriërs medische zorgen in Israël, die gewond raakten aan de grens. Zij werden na verzorging in het hospitaal van Safed weer teruggestuurd naar Syrië. Het IDF benadrukt dat het incident geen precedent vormt en geen enkele wijziging inhoudt van het beleid ten aanzien van Syrië.

door Yoav Zitun


Bronnen:

 1. Ynet News: IDF fires at Syrian military post door Yoav Zitun [lezen]
 2. The Jersualem Post: Gantz: Syria fire endangered lives of IDF soldiers door Yaakov Lappin [lezen]
 3. The Times of Israel: IDF fires missile into Syria after more cross-border shooting [lezen]
 4. Arutz-7:
  – Syrian Jihadist Rebels Seize Jordan-Israeli Buffer Zone door Chana Ya’ar [lezen]
  – Israel Warns IDF Will Destroy Any Source of Syrian Fire door Chana Ya’ar [lezen]
  – UN to Investigate Use of Chemical Weapons in Syria door Elad Benari [lezen]
 5. The Jewish Press: IDF Destroyed Firing Post inside Syria, Warns UN of Escalation door Yori Yanover [lezen]

Een gedachte over “Spanning aan Israëlisch-Syrische grens groeit: opnieuw vuurgevechten op de Golan Hoogtes

 1. Uitlokking van Syrië of de rebellen, om de oorlog te verplaatsen naar Israël.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.