Obama ’s gulle gift aan Abbas: V.S. maken 385 miljoen euro vrij voor hulp aan de Palestijnen

moneyDe bodemloze financiële put van de Palestijnse Autoriteit

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag aangekondigd dat het bijna 500 miljoen dollar (385 miljoen euro) in financiële steun zal overmaken aan de Palestijnse Autoriteit, maanden nadat het Amerikaanse Congres eind 2012 deze toegezegde hulpfondsen had bevroren.

PA corrupt tot op het bot“Heden hebben wij 295,7 miljoen dollar van het fiscale jaar 2012 en 200 miljoen dollar in hulp voor het fiscale jaar 2013 overgedragen,” zei Victoria Nuland tegenover verslaggevers. De aankondiging volgde op de hielen van de eerste reis van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël en de West Bank sinds hij in 2009 in functie kwam.

De Palestijnse Autoriteit is in de greep van een diepe economische crisis, grotendeels wegens beloofde hulp die niet geleverd wordt.

Bovendien is Israël gestopt met het leveren van Palestijnse belastinginkomsten aan de PA – met uitzondering van een éénmalige betaling van 100 miljoen dollars in januari – volgend op de opwaardering van de status van Palestina door de Verenigde Naties als waarnemend niet-lidstaat op 29 november 2012. Die inhouding van taksgelden gebruikt Israël om de immense schuldenberg van de Palestijnse Autoriteit aan Israël af te bouwen.

Daarnaast hadden de 22 lidstaten van de Arabische Liga in december 2012 beloofd om de failliete Palestijnse Autoriteit bij te springen ter compensatie van de bevroren Amerikaanse dollars, om elke maand 100 miljoen dollar (ca. 77 miljoen euro) te storten in de kas van de Palestijnse Autoriteit, maar tot op vandaag heeft Abbas daar nog geen rooie duit van gezien.

De regering van Obama oefent al geruime tijd druk uit op het Amerikaanse Congres om de hulpfondsen voor de Palestijnse Autoriteit vrij te maken en het is op dit ogenblik nog niet duidelijk welke voorwaarden werden opgelegd aan Mahmoud Abbas’ PA in ruil voor deze miljoenen dollars Amerikaanse hulp. Echter, geld geven aan de Palestijnen zonder dat daar iets concreet tegenover staat, brengt de vrede natuurlijk geen stap dichterbij.

Nochtans heeft president Obama op donderdag jongstleden tijdens zijn ontmoeting in Ramallah met president Mahmoud Abbas van de PA naar verluidt de Palestijnse leider gevraagd af te zien van zijn plannen om Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen “voor om het even welke reden” met inbegrip van de uitbreiding van de nederzettingen. De voorbije maanden heeft de PA voortdurend gedreigd om met zijn klachten jegens Israël naar het ICC in Den Haag te stappen.

Volgens het in Londen gebaseerde dagblad Asharq Al-Awsat, heeft Abbas gezegd dat hij zich tot het Strafhof zou wenden vanaf het ogenblik dat Israël zou beginnen met te bouwen in de controversiële E-1 corridor die oostelijk Jeruzalem verbindt met de nederzetting Maaleh Adumim op de West Bank. Maar zei dat hij twee maanden zou wachten vooraleer hij dat zou doen. Israël heeft dergelijke bouwplannen in het E-1 gebied aangekondigd nadat Abbas zijn eenzijdige streek uithaalde voor een opwaardering van zijn status in de Verenigde Naties.

In tegenstelling tot zijn beleid in de eerste ambtstermijn waarin Obama een bouwstop in de nederzettingen steunde, heeft de Amerikaanse president donderdag de Palestijnen in Ramallah verteld dat de Palestijnen niet moeten verwachten dat Israël zal instemmen met een bouwstop als preconditie om de vredesonderhandelingen te hervatten.

Ook The New York Times berichtte over een zekere ‘matiging’ in het beleid van Abbas, citerende enkele besproken punten die werden gelekt voorafgaande aan de ontmoeting van de Palestijnse leider met de Amerikaanse president. Volgens dat bericht zou Abbas zo hunkeren naar het hervatten van de vredesonderhandelingen dat hij thans van Israël een publieke afkondiging van een bouwstop in de nederzettingen wil afdwingen.


Bronnen:

  1. The Times of Israel: US unblocks $500 million in aid to Palestinians door Yoel Goldman [lezen]

Een gedachte over “Obama ’s gulle gift aan Abbas: V.S. maken 385 miljoen euro vrij voor hulp aan de Palestijnen

  1. Ja, de banken in Zwitserland (hoop voor Abbas & vrienden niet in Cyprus), wrijven al in hun handen.

    De grootste US anti-Israel krant, de New York Times, ziet in Abbas een matiging van toon.

    Voor $ 500 000 & EUR 350.000 zou ik ook mijn toon matigen.

    Het zou niet de eerste keer zijn dat de NYT de dingen verkeerd ziet. Vooral als het met Israel te maken heeft.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.