Israël halveert visserijzone van Gaza als sanctie voor beschieting van Sderot met raketten

gaza-vissen2Op de vismarkt in Gaza. Door het opnieuw beperken van de visserijzone wordt het weer wat moeilijker voor de ca. 3.000 Gazaanse vissers die door de sanctie hun inkomsten opnieuw zien dalen. “Er is niks te vangen binnen 5 kilometers voor de kust,” zegt Talal Shweikh (62 jr.) “Al de vis die u vandaag op de markt ziet komt uit Egypte.” [bron]

In antwoord op het afschieten van vijf qassamraketten afgelopen donderdag waarvan enkele insloegen in en nabij Sderot, en in feite het bestand heeft geschonden van 21 november ll., heeft Israël de toegelaten visserijzone in de Middellandse Zee voor de kust van Gaza gehalveerd.

Israël had bij wijze van versoepeling, na het einde van Operation Pillar of Defense en het aansluitend staakt-vuren-bestand dat werd bemiddeld door Egypte, de toegelaten visserijzone opgetrokken tot 11 kilometer (zes mijl) buiten de kust van Gaza. Dat werd op vrijdag teruggeschroefd naar 5 kilometer (3 mijl), net zoals het voordien was.

“Wij zullen Hamas niet toestaan om terug te keren naar de situatie voordien van een “rakettenregen”, en het ganse defensie etablissement gaat in deze kwestie akkoord,” zei een hoge officier van het zuidelijk commando van het IDF. “Hamas begrijpt dit,” voegde hij eraan toe. “Zijn topambtenaren begrijpen dat zij als eersten de prijs zullen betalen voor het opnieuw openen van het vuur.”

De sanctie omtrent de visserij werd goedgekeurd door premier Netanjahoe en minister van Defensie Moshe Yaalon. Bovendien werd als bijkomende  sanctie de passage van alle goederen via de terminal Kerem Shalom tussen Gaza en Israël stilgelegd. De grenspost van Erez dient enkel voor humanitaire doeleinden.

Hamas heeft zich reeds beklaagd bij Egypte voor het inperken van de visserijzone zeggende dat zij geen raketten hebben afgevuurd maar buiten hun medeweten een andere kleinere terreurorganisatie. Zoals bekend heeft een Salafistische groep, de Majles Shura al-Mujahedin, de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag van donderdag. Echter, vermits Hamas heel alleen het reilen en zeilen bepaald in de Gazastrook, houdt Israël enkel Hamas verantwoordelijk voor al het geweld dat vanuit de Gazastrook wordt gepleegd op Israël.

Gaza-fishing-limits2De visserijzone werd opnieuw op 3 mijl (5 km) gebracht net zoals die reeds bestond sinds januari 2009. Met het Gaza-Jericho Akkoord van 4 mei 1994, dat volgde op de Oslo Akkoorden, was de visserijzone voor Gaza aanvankelijk bepaald op 20 zeemijlen (37 km). Echter, na de golf van geweld en een reeks aanslagen vanaf 2001 vanuit Gaza tegen Israël, werd vanaf augustus 2002 de visserijzone om veiligheidsredenen telkens ingekort (of verlengd) in verhouding tot het Palestijnse geweld.

Bronnen:

  1. Arutz-7: Response to Rockets:
    – Gaza Fishing Zone Halved [lezen]
    – Hamas Arrests Salafist Terrorists After Rocket Attack on Israel door Elad Benari [lezen]
  2. Reuters: Hamas appeals to Egypt after Israel halves Gaza fishing zone [lezen]

Een gedachte over “Israël halveert visserijzone van Gaza als sanctie voor beschieting van Sderot met raketten

  1. Terechte maatregel tegen de islamistische vijand. Iedere beschieting behoort beantwoord te worden met een tegenmaatregel. Net zolang totdat er geen korrel meer binnenkomt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.