President Obama tegen Naftali Bennett: ‘Het is erg belangrijk dat wij samen eens afspreken’ +video

Barack-Obama-and-Mahmoud2Obama: “Euh Bibi? Ik ken die man van ergens. Help eens. Is dit Naftali Bennett?”

“Het is een belangrijke toespraak waarin de diepe historische band wordt erkend tussen het volk van Israël en het land van Israël. Mensen vergeten dat de band tussen Israël en de Verenigde Staten niet gaat over het conflict, maar dat er omtrent veiligheid en economie duurzame en historische samenwerkingsverbanden bestaan.” [Naftali Bennett over de toespraak van Obama op Ben Goerion, 20 maart 2013]

Gisteren, donderdag 21 maart, had de Amerikaanse president Barack Obama een kort gesprek met Naftali Bennett (Bayit Yehudi/Joods Huis), de Israëlische minister voor Industrie, Handel en Arbeid, en vertelde de kersverse minister dat hij geïnteresseerd was om met hem te spreken ondanks de verschillen in mening die tussen hen bestaan.

Naftali BennettObama zei hem dit net vooraleer het feestelijk diner begon in de residentie van president Shimon Peres in Jeruzalem. Obama grapte tegen Bennett: “Ik heb over u gehoord. U bent de man die vanuit nergens kwam, het volk achter zich kreeg en won,” verwijzende naar het recente verkiezingssucces van Bennett die onverwacht 12 zetels in de Knesset won en minister werd in het nieuwe kabinet van premier Netanjahoe.

Bennett, van wie de ouders vanuit de Verenigde Staten aliyah maakten naar Israël net voor het begin van de Zesdaagse Oorlog (1967) en die zelf verschillende jaren in de VS heeft gewoond, spreekt vloeiend en haast foutloos Engels en wordt dikwijls geïnterviewd door buitenlandse televisiezenders waar hij zijn uitstekende Engelse taalvaardigheid gebruikt om zijn houding tegenover de oprichting van een Palestijnse staat te verwoorden en dat zulk een staat een terreur bedreiging zou vormen voor centraal Israël.

Video: Naftali Bennett op CNN over Obama’s bezoek

Bennett zei tegen president Obama: “Ik heb net de biografie van president Harry Truman uitgelezen. Sinds president Truman is er geen Amerikaanse president geweest die zo verantwoordelijk is voor het lot van het Joodse volk en die verantwoordelijkheid rust op uw schouders.” Obama antwoordde hem “Ik wil dat wij samen eens afspreken, het is erg belangrijk voor mij dat we mekaar opnieuw spreken. Het is belangrijk dat ik naar verschillende meningen luister in Israël.”

Niet dat Obama in werkelijkheid zo happig is om met Naftali Bennett rond de tafel te zitten want daarvoor liggen hun meningen omtrent Israël en de situatie op de West Bank mijlenver uit elkaar. In plaats van de zogenaamde tweestatenoplossing, die Obama tegen beter weten in zo passioneel blijft verdedigen, steunt Bennett een voorstel waarbij Israël het Gebied C (Area C) op ed West Bank zou annexeren, dat volgens de Oslo Akkoorden onder de volledige controle van de Israëlische regering valt.

Tegelijk zouden de ca. 50.000 Arabieren van de Palestijnse Autoriteit die thans in Gebied C wonen, het Israëlisch staatsburgerschap worden aangeboden. Alle Israëliërs in de zgn. ‘bezette gebieden’ op de West Bank wonen in Gebied C, behalve dan die ca. 4 procent PA-Arabieren. Bennett heeft uitgelegd dat dit het beste alternatief is tegen een tweestatenoplossing waarbij de Palestijnse Autoriteit dan de mogelijkheid zou krijgen om een Arabisch leger op te richten die het centrum van Israël zou kunnen bedreigen met terroristische aanslagen.

Obama van zijn kant heeft donderdag tijdens zijn toespraak in Jeruzalem opnieuw gepleit voor de implementatie van de tweestatenoplossing eraan toevoegende dat de “Israëliërs moeten erkennen dat de voortdurende activiteiten in de nederzettingen contraproductief werken voor de zaak van de vrede.”

Bennett reageerde op die toespraak (nog voor hij Obama ontmoette in de residentie van president Peres): “Obama ’s verklaring gebeurde zeker uit bezorgdheid voor Israël en uit ware vriendschap, maar wij waren getuigen van de resultaten van een eerdere terugtrekking uit Gaza deze ochtend in Sderot (toen vijf qassamraketten werden afgevuurd door Hamas) en van de duizenden slachtoffers van de voorbije verscheidene jaren.”

Ayelet ShakedBennett ’s partijgenote, parlementslid Ayelet Shaked, antwoordde aldus op Obama’s commentaar: “Obama is een ware vriend van Israël, dat kan niet ontkend worden,” maar voegde eraan toe dat “het uiteindelijk enkel de Israëlische burgers zullen zijn die gedwongen zouden worden om te leven met de tragische en de vernietigende consequenties die verbonden zijn met de oprichting van een Palestijnse staat.”

“Dit is waarom de mensen nog maar net voor een regering kozen van wie het advies luidt om geen steun te verlenen aan het idee van twee staten. De president van de Verenigde Staten, voor wie de democratie een baken is, moet dat respecteren. En sprekend over de Iron Dome, Judea en Samaria zijn onze Iron Dome,” refererende naar het antiraket defensiesysteem dat honderden raketten onderving die werden afgeschoten door terroristen vanuit Gaza op willekeurige burgerdoelwitten in het zuidelijk gebied van Israël.

Bennett herhaalde zijn mening dat de oprichting van een Palestijnse staat niet de juiste manier is om het Israëlisch-Arabisch conflict op te lossen. “Het is hoog tijd voor nieuwe en creatieve concepten om het Midden-Oosten conflict op te lossen en in het algemeen gesproken bestaat er niet zoiets als een bezetting in iemands eigen land,” voegde hij eraan toe.

vrij naar twee artikels van Elad Benari

Het Stabiliteits Initiatief van Naftali Bennett [PDF-file]:
hier klikken (Engelstalig)
mapwestbankA


Bronnen:

 1. Arutz-7:
  – Obama to Bennett: We Should Talk door Elad Benari [lezen]
  – MK Shaked: Judea and Samaria Are Our Iron Dome door Elad Benari [lezen]
  – Bennett to CNN: Words Don’t Stop Centrifuges [lezen]
 2. Ynet News: Bennett on Obama’s speech: Recognizes Jewish tie to land [lezen]

Gerelateerd:

 • De nachtmerrie van Barack Obama: herverkiezing van Netanjahoe en Naftali Bennett in de regering [lezen]
 • Naftali Bennett maakt op CNN in 19 sec. brandhout van Hamasregime in de Gazastrook +video [lezen]
 • Naftali Bennett’s ‘Stabiliteits Initiatief’ voor een vredevolleoplossing op de West Bank + video [lezen]
 • Het 7-punten programma van Naftali Bennett om het Arabisch-Israëlisch conflict beter te beheersen [lezen]
 • Naftali Bennett: ‘Israëlische soevereiniteit toepassen over Judea en Samaria’ + video [lezen]
 • Naftali Bennett legt uit hoe het Israëlisch-Arabische conflict kan worden opgelost + video [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.