Honderden Palestijnen demonstreren tegen de komst van Obama naar Ramallah op de Westbank

obama-ramallah2

Vandaag donderdag 21 maart, bezoekt president Barack Obama de West Bank. Omstreeks 10u00 Belgische tijd zal Obama in Ramallah toekomen en er de Palestijnse terroristenleider Abu Mazen (Mahmoud Abbas) en zijn premier Salam Fayyad ontmoeten. In tegenstelling tot Israël, dat gistermiddag de Amerikaanse president hartelijk verwelkomde, belooft de ontvangst in Ramallah een stuk grimmiger te worden. Vrijdag zal hij ook nog Bethlehem bezoeken en dat belooft zo mogelijk nog woeliger te worden.

hugo3Zo krijgt Obama alvast een goed idee hoe de Palestijnse man en vrouw in de straat over hem, zijn vredesinspanningen en zijn ‘tweestatenoplossing’ denkt en dat is beslist niet hetzelfde wat Mahmoud Abbas aan die onnozelaars in het Westen tracht wijs te maken. In ruil voor vele miljoenen dollars en euros vertelt Abbas en zijn zootje ongeregeld aan de Europeanen en Amerikanen wat ze graag willen horen. Zelfs Hamasleider Khaled Meshaal zei onlangs dat hij de 2-statenoplossing steunt, zolang hij het bestaansrecht van Israël maar niet hoeft te erkennen. Knoop daar maar eens een touw aan vast… 😦

Honderden Palestijnen verzamelden zich woensdag in het centrum van Ramallah om te protesteren tegen het geplande bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de stad. Palestijnse activisten beloven hun protesten tegen Obama nog op te drijven vandaag donderdag en morgen vrijdag.

nobama2De ordehandhavers van de Palestijnse Autoriteit zijn van plan om een tijdelijk uitgaansverbod op te leggen over grote delen van het traject dat de Amerikaanse president Obama zal volgen tijdens zijn bezoek aan de stad. Op instructies van de leiding van de PA zullen donderdag in de stad de scholen, worden gesloten en vele straten worden afgezet met wegblokkades.

Het protest wordt georganiseerd door de  radicale islamistische groep Hizb ut Tahrir, die ijvert voor de oprichting van een islamitisch kalifaat. [Brabosh.com: Die radicale virulente antisemitische extremisten zijn ook bij ons in de Lage Landen erg berucht geworden. Hizb ut Tahrir demonstreerde onlangs in Amsterdam en ook in Brussel gingen hun activiteiten niet ongemerkt voorbij.]

In een gerelateerde ontwikkeling heeft een groep Palestijnse advocaten op verzoek van de pprocureur-generaal van de Palestijnse Autoriteit een verzoek tot arrestatie van Obama ingediend wanneer hij straks opdaagt in Ramallah.

De advocaten zeggen in hun eis dat zij Obama in voorlopige hechtenis willen nemen omiwlle van de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse leger voor de dood van de Palestijnse journalist Mazen Da’na in Irak in 2003. Amerikaanse soldaten schoten Da’na neer, die nabij de Abu Ghraib gevangenis aan het werk was als cameraman nadat hij foutief als een terrorist werd aanzien.

President Obama aldus als persona non grata verklarende, scandeerden de demonstranten in Ramallah: “O verdorven Obama, verdediger van de staat van de Joden”; “Wij verklaren hierbij Amerika als moeder van de terreur”; “Deze natie zal zich niet laten vernederen noch zich onderwerpen aan de Amerikanen” en “O Obama, keer terug naar huis, Palestina is niet te koop.” Op sommige plakkaten stond te lezen: “Obama, gij zijt de vijand van het volk van Palestina en de bondgenoot van de Joden. U bent hier niet welkom.”

Ala Abu Saleh, een topman van Hizb ut Tahrir, vertelde aan de menigte dat de Verenigde Staten en Obama de vijand nummer één zijn van de Islam en de moslims. “Amerika heeft Irak en Afghanistan bezet en verwoest en de meest afschuwelijke misdrijven en brutale massamoorden bedreven,” zei Abu Saleh. “Amerika vermoordde meer dan een half miljoen Iraakse kinderen en zijn soldaten onteerden de Koran in Guantanamo en Kaboel.”

Verwijzend naar het bezoek van Obama zei hij: “Vandaag komt een boosaardige vijand naar Palestina terwijl zijn handen druipen van het bloed van onze broeders in Irak en Afghanistan.” Abu Saleh bekritiseerde het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit voor zijn instemming om Obama te onthalen en maande de Palestijnen aan om het bezoek te veroordelen.

Muna Mansour, een wetskundige van Al Fatah uit Nabloes, zei dat het bezoek van Obama niets goeds zal brengen voor de Palestijnen. “De Verenigde Staten zijn enkel geïnteresseerd in het beschermen van Israël,” klaagde zij. Zij riep ook het Palestijnse leiderschap op om niet te zwichten voor de Amerikaanse druk om de vredesgesprekken met Israël te hervatten.

In de Gazastrook staken dozijnen boze Palestijnen Amerikaanse en Israëlische vlaggen in brand uit protest tegen het bezoek van Obama. Sommigen van de demonstranten droegen borden waarop ze Obama de “Hitler van de 21ste eeuw” noemden. Op andere plakkaten beschreven ze hem als “wereldleider van de terreur en een aanhanger van het Zionisme.”

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: Hundreds in Ramallah protest Obama’s planned visit door Khaled Abu Toameh [lezen]

Gerelateerd:

  • Palestijnen op de Westbank bereiden Barack Obama een hartelijke ontvangst voor… +video [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.