Hamas: Wij zijn geen terroristen; We willen alleen maar Israël vernietigen [Khaled Abu Toameh]

hamasoperatieven2

Hamas wil worden afgevoerd van de lijst van Buitenlandse Terroristische Organisaties van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, niet omdat Hamas is veranderd, maar omdat Hamas vindt dat de wereld is veranderd, en dat veel naïeve westerlingen nu bereid zijn om zijn radicale ideologie en terrorisme te tolereren.

De fallus van Hamas maat 75
De fallus van Hamas maat 75

Leiders van Hamas werken er deze dagen hard aan om hun beweging uit de lijst van Buitenlandse Terroristische Organisaties van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken te laten verwijderen. De Hamasleiders hopen dat zij er een aantal EU-landen van kan overtuigen hun voorstel te steunen.

Hamas wil van de lijst worden verwijderd zonder dat zij haar strategie of handvest verandert, waarin wordt opgeroepen tot de jihad [heilige oorlog] en dat het bestaansrecht van Israël niet erkent.

Hamas is ook niet bereid om haar gewapende groep, Izaddin al-Kassam, te ontmantelen, als onderdeel van haar poging om de VS en de EU over te halen haar van de lijst van terroristische groeperingen af te voeren.

Ook is Hamas niet bereid om te stoppen met het smokkelen van wapens of om de duizenden raketten en mortieren, waar zij in verschillende delen van de Gazastrook over beschikt, op te geven. En natuurlijk is Hamas is niet bereid om geweld af te zweren in het kader van haar inspanningen om legitimiteit te krijgen in de internationale gemeenschap.

Het initiatief van Hamas komt op een moment dat hoge ambtenaren van de beweging, met inbegrip van Khaled Mashaal, blijven praten over hun droom om Israël te vervangen door een islamitische staat. Daarnaast blijven zij de Palestijnen oproepen om zich te houden aan het ‘gewapend verzet’ als enige mogelijkheid om hun doel te bereiken.

Ironisch genoeg valt het verzoek van Hamas om te worden verwijderd van de lijst van terroristische groeperingen samen met berichten over de betrokkenheid van de islamitische beweging bij terroristische activiteiten in het naburige Egypte. Volgens deze verslagen zat Hamas achter het doden in de Sinaï van 16 Egyptische grenswachten in augustus 2012. De rapporten onthullen ook dat Hamas duizenden van zijn manschappen naar Cairo heeft gezonden om president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap te beschermen tegen zijn politieke tegenstanders.

Hoewel Hamas de rapporten ontkent, zijn er meer signalen dat de beweging samenwerkt met andere islamitische fundamentalistische groeperingen in de Sinaï om het schiereiland te veranderen in een basis voor jihadisten uit verschillende delen van de wereld. Van sommige van deze jihadisten wordt verondersteld dat zij worden gekoppeld aan groepen die gelieerd zijn aan Al Qaida. Hamas beweert dat zij geheime steun van een aantal EU-regeringen heeft gekregen – een bewering die door de EU wordt ontkend.

Het verzoek van Hamas werd voor het eerst de afgelopen maand ter sprake gebracht door de premier van de beweging, Ismail Haniyeh, tijdens een bijeenkomst met Europese aanhangers in de Gazastrook. Ghazi Hamad, een hoge Hamas-functionaris in de Gazastrook, zegt dat zijn beweging druk uitoefent op verschillende landen om hun standpunt te wijzigen in de richting van zijn beweging. Hij is van mening dat er al een ‘positieve verandering’ is gekomen in de geesten van de Westerse en Arabische samenlevingen naar Hamas toe.

Het is niet duidelijk waar Hamas haar optimisme op baseert. Maar bronnen dicht bij Hamas maakten bekend dat een aantal Arabische leiders, met inbegrip van Morsi van Egypte en Hamad bin Khalifa al-Thani van Qatar, heeft beloofd om te proberen de Amerikanen en de Europeanen ervan te overtuigen Hamas te verwijderen van de lijst van terroristische organisaties.

Volgens de bronnen hebben zowel Morsi als al-Thani in de afgelopen weken de kwestie bij de Amerikaanse en EU-ambtenaren ter sprake gebracht. De twee Arabische leiders hebben betoogd dat het verwijderen van Hamas van de lijst daadwerkelijk een matigend effect op de beweging zou hebben en de vooruitzichten op vrede in het Midden-Oosten een duw in de goede richting zou geven. Ze hebben – volgens de bronnen – ook beweerd dat als Hamas van de lijst zou worden verwijderd, dit de weg vrij zou maken voor meer eenheid tussen de beweging en Fatah.

De campagne van Hamas om te worden verwijderd van de lijst van terroristische groeperingen valt ook samen met een toenemende samenwerking tussen de beweging en andere radicale groepen in de Gazastrook, in de eerste plaats met de Islamitische Jihad.

Tijdens de laatste oorlog in de Gazastrook vormden Hamas en de islamitische militieleden van de Jihad een gezamenlijk commando om raketaanvallen tegen Israël te coördineren. Meer recent werd bekend dat in de afgelopen jaren de gewapende vleugel van Fatah, de Aqsa Martelaren Brigades, Hamas ook heeft geholpen om raketten op Israël af te vuren.

De Amerikanen en de meeste EU-landen zijn tegen de inspanningen van Fatah om eenheid te bereiken met een beweging die nog steeds op hun lijst van buitenlandse terroristische organisaties staat. In het geheim zeggen Fatah-leiders echter dat zij ook tegen het verwijderen van Hamas van de lijst zijn, uit vrees dat een dergelijke stap de beweging zou legitimeren en de weg vrij zou maken voor de stichting van een aparte staat in de Gazastrook.

Hamas wil niet van de lijst worden geschrapt omdat zij is veranderd. Integendeel, Hamas wil van de lijst worden verwijderd omdat zij meent dat de wereld is veranderd en dat veel naïeve westerlingen nu bereid zijn om haar radicale ideologie en haar terrorisme te tolereren. Iedereen die het verzoek van Hamas steunt, zou ook voor het verwijderen van Al Qaida uit dezelfde lijst moeten stemmen.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

 1. The Gate Stone Institute: Hamas: We are Not Terrorists; We Just Want to Destroy Israel door Khaled Abu Toameh [lezen]
  – vertaald uit het Engels door Wachteres voor E.J. Bron als “Hamas: Wij zijn geen terroristen; We willen alleen maar Israël vernietigen” [lezen]

Gerelateerd:

 • Israëlisch advocatenkantoor daagt Abbas en Hamas voor Internationaal Strafhof in Den Haag [lezen]

Operation Pillar of Defense:

 • Opmerkelijk: Human Rights Watch beschuldigt Hamas van oorlogsmisdaden tegen Israël [lezen]
 • Hamas pleegt oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid volgens Geneefse Conventie [lezen]
 • Al Fatah van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas verheerlijkt oorlogsmisdaden van Hamas door Likoed.nl [lezen]
 • Human Rights Watch rapport: Hamas schendt mensenrechten van Palestijnen in Gaza [lezen]

Operation Cast Lead:

 • Felle kritiek van oprichter en voormalig voorzitter van Human Rights Watch op eigen geesteskind [lezen]
 • Human Rights Watch heeft alle geloofwaardigheid verloren door Gerald Steinberg [lezen]
 • Human Rights Watch topmedewerker Marc Garlasco verzamelaar van nazi-memorabilia [lezen]
 • Opmerkelijk! Richard Goldstone verontschuldigt zich voor zijn rapport over Israël en oorlogsmisdaden [lezen]
 • Hamas loog: toch meer terroristen gedood dan burgers tijdens Gazaoorlog [lezen]
 • Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten [lezen]
 • Hamas ‘betreurt’ de dood van Israëlische burgers tijdens Gazaoorlog [lezen]
 • Israëlische slachtoffers dagen Hamasmisdadigers voor Belgische rechtbank [lezen]

Een gedachte over “Hamas: Wij zijn geen terroristen; We willen alleen maar Israël vernietigen [Khaled Abu Toameh]

 1. In de wereld van vandaag, waarin veel Westerlingen (nóg stiekem) de grondgedachte van Hamas steunen, zou het ‘zomaar kunnen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.