Nederlands-Joodse standupcomedian Micha Wertheim over ‘Vreemde Talen’ +video

Micha Wertheim in zijn onnavolgbare typisch Joodse humor over het voordeel om Vreemde Talen te beheersen, hoe beperkter de kennis is van vreemde woorden, hoe grappiger het wordt. Het bovenstaande stukje komt uit zijn theaterprogramma ‘Voor De Grap’.

‘Wat gebeurt er als nieuws amusement wordt’, dat was de vraag die Micha Wertheim wilde beantwoorden toen hij zijn nieuwe theater programma Micha Wertheim Voor De Grap aankondigde. Het werd een theaterprogramma over de vraag hoe populisme gedijt in een op hol geslagen media cultuur. Wat er gebeurt als het onderscheid tussen meningen amusement en nieuws vervalt: Dan worden grappen nieuws en het nieuws een grap.

In december 2008 ging Micha Wertheim ’s ‘Voor De Grap’ in première. Het programma ging over de nieuwsverslaving die Wertheim bij zichzelf en om hem zelf heen constateerde. Een verslaving aan nieuws die er voor zorgt dat de vraag naar nieuws groter is dan het aanbod. Het gevolg, zo stelt Wertheim is een door nieuwspap gecreëerde ‘debatbubbel’ die ieder moment kan ontploffen en zorgen voor een debatcrisis.

Als voorbeeld gebruikte Wertheim de media-rel rondom zijn voortijdig afgebroken optreden in Roermond, die precies samenviel met de media-ophef rondom het verschijnen van de film Fitna van Geert Wilders. Micha Wertheim ’s Voor De Grap werd voor televisie opgenomen door Norbert Ter Hall en in november 2010 door de VARA uitgezonden. De theaterregie werd verzorgd door Dick van den Toorn.

Website van Micha Wertheim: http://www.michawertheim.nl/

micha.zoekt2“Micha Wertheim zoekt publiek.” Dàt was zes jaar geleden, juli 2007. Nu loopt het storm voor deze geniale standup comedian. De Telegraaf: “Micha Wertheim is een fenomeen: een ongrijpbare, intelligente cabaretier, die met gespeelde naïviteit de meest arrogante en scherpe stellingen poneert.” – De Pers: “Misschien wel de beste cabaretier van Nederland.” – AD: “Als Wertheim niet geboren was, zou hij alsnog verwekt moeten worden, (…) Wie met zoveel talent zó bescheiden kan blijven, is een hele grote.”


Met dank aan Ank D. voor de hint.

Bronnen:

  1. Bunker Theaterzaken: Biografie Micha Wertheim [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.