Paniekvoetbal binnen de EU-landen uit frustratie en onmacht om Syrische burgeroorlog te stoppen

bashar3Sancties van de Verenigde Naties maken op Assad, de Slager van Damascus, niet de minste indruk…

Gisteren, 15 maart 2013, was het precies twee jaar geleden dat de burgeroorlog uitbrak in Syrië. Door het feit dat Iran en Libanon en vooral China en Rusland onvoorwaardelijk de Syrische president Bashar Al Assad blijven steunen, zowel financieel als logistiek, met wapens en zelfs met manschappen en militaire adviseurs, zijn de EU-landen, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties niet bij machte om een einde aan het conflict te stellen.

Dus wordt er naar andere opties uitgekeken door bv. de tegenpartij – het rebellenleger – te steunen. Dat die zich evenzeer bezondigen aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid net zo als Bashar Al Assad en zelfs nog feller te keer gaan tegen buurland Israël, zal het Westen worst wezen. Aldus krijgt de ‘Koude Oorlog’ tussen Oost en West een nieuwe staart in Syrië die wordt uitgevochten door hun proxies.

Het verrassende initiatief van Frankrijk en Groot-Brittannië om wapens te leveren aan de Syrische rebellen heeft tijdens de EU-top tot grote spanningen geleid. De Franse president François Hollande eiste een einde van het pas twee weken geleden verlengde EU-wapenembargo tegen Syrië: “De Britten en de Fransen zijn voor de opheffing van het embargo.”

Bij de opening van de tweedaagse topontmoeting op donderdag ruzieden de 27 staats- en regeringschefs ook over uitwegen uit de zware economische crisis. Ongeveer 15.000 werknemers uit heel Europa demonstreerden op gezichtsafstand van het conferentiegebouw tegen de bezuinigingspolitiek. Nieuwe zorgen om Italië en Cyprus, dat een hulppakket nodig heeft, overschaduwden bovendien de topontmoeting.

Minister-president Jean-Claude Juncker appelleerde dat wat betreft Syrië een openlijke strijd en tegenstrijdige beslissingen vermeden moesten worden. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) waarschuwde in een kranteninterview voor ondoordachte stappen. Berlijn zou echter tot gesprekken binnen de EU over het thema bereid zijn.

Hollande zei: “We moeten druk uitoefenen en laten zien dat we bereid zijn de oppositie te ondersteunen. Zo ver moeten we gaan.” Hij voegde er aan toe: “Men kan niet toestaan dat een volk wordt afgeslacht.” De opstand van de rebellen tegen het regime van Bashar al-Assad duurt al twee jaar en heeft ongeveer honderdduizend doden geëist – het land in het Midden-Oosten is grotendeels verwoest.

De EU-regeringen hadden op 28 februari het wapenembargo tegen Syrië met drie maanden verlengd. Tegelijkertijd hadden ze de export van “niet-dodelijke uitrusting” nadrukkelijk toegestaan en verklaard dat ze de ontwikkeling van de situatie verder wilden observeren.

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle (FDP) was terughoudend. “We mogen ons niet alleen door gevoelens laten leiden”, zei hij tegen de “Weser-Kurier”. Het gevaar zou bestaan om met wapenleveringen een “uitgestrekte brand” in de hele regio te veroorzaken. Tegelijkertijd liet hij bereidheid tot gesprekken zien: “Wanneer belangrijke partners in de Europese Unie nu een andere situatie zien, die vanuit hun optiek opnieuw een verandering van de sanctiebesluiten nodig maakt, zijn wij uiteraard bereid om daarover onmiddellijk in de EU te discussiëren.”


Bronnen:

  1. Handelsblatt: Syrien-Krieg spaltet EU-Gipfel [lezen]
    – vertaald uit het Duits door E.J. Bron als “Syrië-oorlog splijt EU-top” [lezen]
  2. De Standaard: Geen akkoord over wapenembargo tegen Syrië op EU-top [lezen]

Een gedachte over “Paniekvoetbal binnen de EU-landen uit frustratie en onmacht om Syrische burgeroorlog te stoppen

  1. De EU landen geen wapens leveren aan de rebellen tegen Assad vechten kunnen in verkeerde handen komen bij de Herzbollah terroristen met het risico dat Hezbollah strijders Israel gaan aanvallen. Syrier beschikt over chemische wapen in diverse steden zijn opgeslagen in het ergste senario in handen komen van de Hezbollah Israel te maken krijg met een chemische oorlog voering

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.