Nieuw centrumrechts kabinet onder leiding van Netanjahoe staat in de steigers + video

Een nieuwe Israëlisch kabinet onder leiding van uittredend premier Benjamin Netanjahoe staat in de steigers. Algemeen wordt verwacht dat deze zaterdagavond de premier president Shimon Peres zal melden dat hij een nieuwe regering heeft gevormd. Dat zou goed nieuws zijn omdat president Barack Obama volgende week Israël bezoekt en Netanjahoe dan zelfverzekerd Obama tegemoet kan treden en de zaak van Israël beter kan verdedigen.

Uiteindelijk zal het nieuwe kabinet worden samengesteld uit vier partijen: de coalitielijst Likud-Beiteinu van Netanjahoe en Lieberman (31 zetels), Yesh Atid van nieuwkomer en voormalig TV-presentator Yair Lapid (19 zetels), Joods Huis van de jonge ambitieuze zakenman Naftali Bennett (12 zetels) en Hatnua aangevoerd door voormalig Kadima kopstuk Tzipi Livni (6 zetels); in het totaal zal dit nieuwe kabinet een meerderheid hebben van 68 zetels in de 120 zetels tellende Knesset.

Aanvankelijk zou het restant van Kadima (2 zetels) nog meedoen, maar ook dat gaat niet door. De Joods-Orthodoxe partijen (Shas en Verenigd Torah, samen 18 zetels) zitten voor het eerst in lange tijd weer op de oppositiebanken, samen met de linkse Arbeidspartij (15 zetels) en het extreemlinkse Meretz (6 zetels) en de 3 Arabische partijen (samen goed voor 11 zetels).

Shelly Yachimovich, kopstuk van de Arbeidspartij, die zich nog voor de verkiezingen had uitgesproken tegen een kabinet dat opnieuw door Netanjahoe zou geleid worden en zich aldus bij voorbaat uitrangeerde, mag de volgende vier jaren de oppositie leiden. Er worden nog steeds onderhandelingen gevoerd over de ministerposten, dus is het nog te vroeg om hier al over te berichten. Naar verluidt wordt getracht het aantal te begeven ministerposten te beperken tot 20 ministers.

Later meer…

bennet-lapidAYair Lapid (L) en Naftali Bennett (R) zijn de werkelijke winnaars van de recente verkiezingen


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: PM inks coalition deals with Bennett, Lapid [lezen]
  2. Video van Jewish News One: New Knesset coalition takes shape: Israeli allies put finishing touches to coalition deal [lezen]
  3. The Algemeiner: Netanyahu Signs Deal With Yesh Atid and Jewish Home to Form New Government [lezen]
  4. Israel Today Nederland: Israël heeft op het nippertje een nieuwe regering [lezen]
  5. The Times of Israel:
    – Netanyahu may name Likud hawk as deputy foreign minister door Ilan Ben Zion [lezen]
    – Labor head has no regrets about saying no to Netanyahu door Ron Friedman [lezen]
  6. Ynet News: Likud signs deals with Lapid, Bennett door Moran Azulay [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.