Israëlisch advocatenkantoor daagt Abbas en Hamas voor Internationaal Strafhof in Den Haag

Nabloes-rally-HamasNabloes, donderdag 13 december 2012: Met de instemming en uitdrukkelijke toelating van PA-president Mahmoud Abbas, demonstreren aanhangers van Hamas voor het eerst sinds 2007 weer op de Westelijke Jordaanoever in Nabloes en Hebron, naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de oprichting van de Palestijnse terreurorganisatie

Een Israëlisch advocatenkantoor heeft donderdag 14 maart 2013 formeel een verzoek ingediend bij Fatou Bensada, de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag [ICC], om een onderzoek te openen naar de misdadige activiteiten van Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, en tevens naar negen leden van de terreurorganisatie Hamas omtrent oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en misdaden van agressie.

Mordechai TzivinDe aanklachten omvatten onder meer oorlogsmisdaden tegen Israëlische burgers en deze van Palestijnen begaan tegen rivaliserende Palestijnse groepen, zoals onder meer door de strijdkrachten van Fatah tegen de sympathisanten van Hamas tijdens vele rondes van interne gewapende strijd en afrekeningen.

Na jaren van openbare dreigingen door de Palestijnse Autoriteit om dergelijk verzoek of een zaak in te dienen bij het ICC gericht tegen Israëlische militairen en politieke leiders, is thans een Israëlische advocaat, Mordechai Tzivin (plaatje rechts), de eerste om toe te slaan, door een klacht en een verzoek om onderzoek in te dienen.

Het verzoek is ongekend, niet alleen omdat het het Israelisch-Palestijnse conflict impliceert en ingediend wordt tegen “Palestina” als een staat en zijn leiders zoals Abbas en negen leden van Hamas, maar ook omdat het tegen een staat wordt ingediend door een individueel advocatenbureau.

Algemeen gesproken kunnen strafzaken bij het ICC enkel worden neergelegd door staten. Echter, zoals Tzivin in zijn verzoek aan Bensada schreef, heeft de openbare aanklager van het ICC de weinig en bijna volledig ongebruikte bevoegdheid om zelf een onderzoek in te stellen en zelf een dossier aan te leggen en een aanklacht te formuleren tegen individuen voor schendingen van de internationale wetten.

Die bevoegdheidt, waarnaar wordt verwezen als aanklager ’s “propio motu” macht (latijn voor ‘op eigen initiatief’), wordt over het algemeen niet aangewend door de openbare aanklager omdat het een speciale goedkeuring van het ICC zelf vereist en laat het over aan het bureau van de aanklager om te beslissen om al dan niet een buitengewone maatregel te nemen die niet werd aangevraagd door om het even welke staat.

Het verzoek is des te opmerkelijker omdat, om een onderzoek te verzoeken en een aanklacht neer te leggen, het een “Staat Palestina” erkent, voorheen bekend als de Palestijnse Autoriteit, een definitie die Israël steeds hardnekkig heeft bevochten.

Sommigen zouden dergelijk manoeuver willen beschouwen als het openen van een Doos van Pandora, vermits eenzelfde argument gemakkelijk tegen Israël zou uitgespeeld kunnen worden. Desgevraagd of hij zijn manoeuver in overleg met Israëlische regeringsambtenaren had gecoördineerd, antwoordde Tzivin dat hij met de hoogste wetskundige ambtenaren in al de belangrijkste ministeries had gesproken evenals met een topambtenaar van het departement voor de veiligheid.

Ondanks de officiële positie van Israël dat er nog geen staat Palestina bestaat, zei Tzivin dat hem werd verteld dat hij wel hun zegen had gekregen of dat toch minstens niemand hem vertelde om het niet te doen. Hij voegde eraan toe dat zijn indruk is dat er significante bezorgdheid bestaat onder de hoogste Israëlische wetskundige regeringsambtenaren dat de PA reeds een stapel klachten klaar heeft liggen om tegen Israël in te dienen en dat het enkel nog wacht op het juiste ogenblik.

Het geval is ook ongebruikelijk omdat, terwijl de basis voor beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Hamas uitgaan van de Israëlische regering en van rapporten van mensenrechten groepen over Hamas raketten en aanslagen tegen Israëlische burgers, de basis van de zaak tegen Abbas ligt bij rapporten van zogenaamde oorlogsmisdaden gepleegd door zijn veiligheidskrachten tegen verdedigers en sympathisanten van Hamas.

Op zijn minst in theorie, kan om het even wie informatie onder de aandacht brengen van Bensada, zelfs een Israëlische advocaat die niet enkel handelen over criminele feiten tegen Israëliërs, maar ook door Palestijnen, zoals Abbas tegen Palestijnen.

Volgens de brief, stemde op 29 november 2012 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de erkenning van “Palestina” samen met een verklaring uit 2009 die herbevestigt dat Abbas volkomen voldoet aan de criteria van het ICC voor accepteren van zijn rechtsgeldigheid. Het ICC kan enkel een zaak tegen staten aanspannen waarvan hun rechtsgeldigheid werd geaccepteerd.

Geen enkele regeringsambtenaar van de Palestijnse Autoriteit noch van die van Israël, heeft tot op vandaag ooit formeel en succesvol de rechtsgeldigheid van het ICC aanvaard, alhoewel de PA dat wel heeft geprobeerd totdat zijn eis in april 2012 werd afgewezen.

Wegens alle ongebruikelijke aspecten betreffende het verzoek, worden de kansen op slagen voor advocaat Tzivin niet erg hoog ingeschat. Desalniettemin blijft Tzivin vastbesloten en optimistisch over zijn kansen en zei dat hij spoedig naar het ICC zal reizen om een ontmoeting te hebben met de ambtenaren waarmee hij contacten heeft gelegd.

door Yonah Jeremy Bob


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Israeli lawyer goes after Abbas, Hamas in ICC door Yonah Jeremy Bob [lezen]

Gerelateerd:

Operation Pillar of Defense:

 • Opmerkelijk: Human Rights Watch beschuldigt Hamas van oorlogsmisdaden tegen Israël [lezen]
 • Hamas pleegt oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid volgens Geneefse Conventie [lezen]
 • Al Fatah van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas verheerlijkt oorlogsmisdaden van Hamas door Likoed.nl [lezen]
 • Human Rights Watch rapport: Hamas schendt mensenrechten van Palestijnen in Gaza [lezen]

Operation Cast Lead:

 • Felle kritiek van oprichter en voormalig voorzitter van Human Rights Watch op eigen geesteskind [lezen]
 • Human Rights Watch heeft alle geloofwaardigheid verloren door Gerald Steinberg [lezen]
 • Human Rights Watch topmedewerker Marc Garlasco verzamelaar van nazi-memorabilia [lezen]
 • Opmerkelijk! Richard Goldstone verontschuldigt zich voor zijn rapport over Israël en oorlogsmisdaden [lezen]
 • Hamas loog: toch meer terroristen gedood dan burgers tijdens Gazaoorlog [lezen]
 • Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten [lezen]
 • Hamas ‘betreurt’ de dood van Israëlische burgers tijdens Gazaoorlog [lezen]
 • Israëlische slachtoffers dagen Hamasmisdadigers voor Belgische rechtbank [lezen]

2 gedachtes over “Israëlisch advocatenkantoor daagt Abbas en Hamas voor Internationaal Strafhof in Den Haag

 1. Eindelijk staat er eens iemand op die de terroristen voor het gerecht wil slepen. Ook moet worden gekeken of vervolging nog zinvol is tegen Abu Mazen, die rechtstreeks betrokken was bij het bloedbad in Munchen op Joodse atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972.

  Like

 2. Eindelijk! Dat is de énige manier om dat hele stelletje te ontmaskeren voor wat ze zijn: fanatieke terroristen, moordenaars & pathetische leugenaars met veel bloed aan hun handen die hun eigen mensen uitbuiten voor hun eigen gewin.

  Like

Reacties zijn gesloten.