Apartheid in Israël gefotografeerd: de waarheid kan bij sommigen hard aankomen [in beeld]

apartheid01a25 jaar geleden; Apartheid in Zuid-Afrika: “Strand en zee alleen voor blanken”

Tussen 1948 en 1990 bestond er in Zuid-Afrika een officieel systeem van rassensegregatie, Apartheid genoemd. Sinds die Apartheid werd afgeschaft werd de term terug opgevist om Israël te criminaliseren.

In Israël zou een systeem van Apartheid bestaan dat zich makkelijk laat meten met datgene dat ca. vijfentwintig jaar geleden in Zuid-Afrika bestond. Gescheiden ontwikkeling op basis van etniciteit, religie en ras, heette het toen en dat zou ook in Israël het geval zijn. Volgens pro-Palestijnse activisten (een eufemisme voor anti-Israëlactivisme) zou de Apartheid zelfs nog erger zijn in de Joodse staat.

Met het plaatje hierboven in het achterhoofd, dat er werkelijk geen doekjes om wint (“net blankes” – “alléén voor blanken”), volgen hieronder een reeks recente plaatjes hoe moslims, Joden en christenen, Israëlische Arabieren, druzen enz. in werkelijkheid samenleven. De plaatjes spreken voor zich. Gewone taferelen waar Arabieren en Joden samen dingen doen of volgen in Israël. Wie dit wenst te vergelijken met het Apartheidsplaatje hierboven is ofwel stekeblind of is simpelweg bedwelmd door een boosaardig antisemitisme waar geen kruid tegen gewassen is.

EoZ concludeert: “Ik weet dat voor sommige mensen het zien van deze reeks foto’s een gruwelijke ervaring moet zijn. De plaatjes echter laten de dagelijkse realiteit zien in Israël. Ze spreekt de vooroordelen tegen omtrent Israël waarvan zoveel mensen dachten dat het de waarheid was omdat zij deze alle dagen lezen en zien in de media. De waarheid kwetst sommige mensen, maar alleen wanneer ze hun hele leven hebben gebouwd op leugens.”

apartheid02a

Naar de Zalman Arannan bibliotheek
apartheid03a

Wachten op de bus
apartheid04a

Gelukkig is alles in Israël tweetalig: Arabisch en Hebreeuws
apartheid05aShoppen in de supermarkt van Jeruzalem
apartheid06aBen Goerion Universiteit
apartheid07a

Hebreeuwse Universiteit
apartheid08a

Hebreeuwse Universiteit
apartheid09a

Hadassah Hospitaal
apartheid10aUniversiteit van Tel Aviv
apartheid11a

In het kosjere Italiaans restaurant Il Fresco in Jeruzalem

Een gedachte over “Apartheid in Israël gefotografeerd: de waarheid kan bij sommigen hard aankomen [in beeld]

  1. Schandalig toch die ‘apartheid in Israel!

    Ik denk dat in menig Arabisch land de vraag gesteld wordt (in stilte natuurlijk, want hardop is gevaarlijk), wanneer in hun land deze mate van “apartheid eindelijk een feit wordt.

    Like

Reacties zijn gesloten.