Israëlisch-Arabische vrouw die Palestijnse jongeren recruteerde voor Burgerdienst in de problemen

boshra-khalaila4

Boshra Khalaila, een Israëlische Arabische vrouw uit Galilea (plaatje hierboven) die met succes 360 Arabische jongeren overhaalde om aan de slag te gaan in de Nationale Burgerdienst van Israël (Sherut Leumi, een alternatief voor militaire dienst in het IDF), is thans het slachtoffer geworden van laster en eerroof en sociale isolatie binnen haar (Arabische) gemeenschap in Israël. Haar inspanningen om Arabische jongeren te integreren in Israël wordt door veel Israëlische Arabieren begrepen als “verraad” en “collaboratie met de Zionistische bezetter.”

Van in de Arabische dorpen in het noorden tot in de Bedoeïenen steden in het zuiden, zocht zij van hoog tot laag naar Arabische jongeren om hen aan te  werven voor de Nationale (Burger) Dienst van Israël (militaire dienst is niet verplicht voor Israël ’s Arabieren). Zij weerstond halsstarrig de kritieken in de media en de protesten rondom haar huis, tot de reacties van de Arabische bevolking een eind aan haar activiteiten maakten.

Thans eist deze medewerkster van de Nationale Burgerdienst Administratie van het Nationale Verzekerings Instelling dat haar emotionele situatie wordt erkend. “Ik begon te werken als een sterke en patriottische vrouw,” vertelde zij “en ik ben compleet gebroken weggegaan.”

De 30-jarige vrouw, die met haar echtgenoot en kinderen in Galilea leeft, begon verscheidene maanden geleden Israëlische Arabieren aan te moedigen om dienst te nemen in Nationale Dienst. “Ik dacht dit een goede manier was om te integreren in de Israëlische maatschappij, en dat het belangrijk is om bij te dragen tot onze gemeenschap.”

Zij werd op het werk geloofd en de directeur van de Nationale Burgerdienst Administratie, Sar-Shalom Jerbi zei dat zij “goed werk leverde.” Nochtans verklaarde een paar maanden later, het Hogere Arabische Controle Comité dat het zich kantte tegen dergelijke dienstneming. “Ze noemende mij en mijn vrienden ‘verraders'”, verhaalt  ze. “In één geval vielen zij me fysiek aan en moest ik naar het hospitaal.”

Ondanks alles, gaf zij niet op bleef zij jongeren overtuigen zich op te geven voor de Burgerdienst. “Ik ben een trotse Arabier en ik zie de tegenspraak niet tussen dat en loyaal zijnde aan de Staat Israël. Ik ben trots op de 360 Arabische jongeren die ik in de Nationale Dienst heb gebracht, en ondanks de nachtmerrie die ik heb ervaren, moedig ik nog alle Arabische jongeren aan om zich op te geven voor de Nationale Burgerdienst.

Ondanks haar goede bedoelingen, hielden de laster en beledigingen niet op. “Elke week stond demonstranten aan mijn huis en schreeuwden “verraders, maak dat je wegkomt,” vertelde ze. “De zaak van mijn echtgenoot stortte in elkaar en mijn kinderen werden vernederd.” Als resultaat van de incidenten, nam zij advocaat Eli Malul van Afula onder de arm, een deskundige van de Nationale Verzekerings Instelling in arbeidsrecht, om te bereiken dat de NII haar problematische situatie erkent.

“Mijn cliënt werd emotioneel schade berokkend door de moeilijke reeks gebeurtenissen die zij op haar plaats van tewerkstelling heeft moeten ondergaan,” schreef Malul aan NII. “Zij lijdt onder de stress, depressie en aanvallen van woede. Ik verzoek hierbij om te bepalen dat er een directe band bestaat tussen haar emotionele staat en haar werk.”

door Israel Moskowitz


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Ynet News: National Service recruiter denounced as ‘traitor’ door Israel Moskowitz [lezen]
 2. The Times of Israel: Telling Israel like it is — in Arabic door Philippe Assouline [lezen]

Gerelateerd:

 • Steeds meer Arabieren in het Israëlisch leger, maar de vijandigheid blijft door Israel Today [lezen]

2 gedachtes over “Israëlisch-Arabische vrouw die Palestijnse jongeren recruteerde voor Burgerdienst in de problemen

 1. Dit is totaal tegen de politiek van de ‘apartheid roepende Arabische meute.

  Deze moderne Israelische jonge vrouw (ja van Arabische afkomst, so what) wil gewoon leven en een goed burger zijn van haar land!

  Dit wordt haar nu ten laste gelegd, niet door de Israeli, maar door de racistische, hatende, tot apartheid oproepende Arabier!

  Like

 2. De Joden zijn in alle Arabische landen uitgemoord en verdreven. Israelische Arabieren die de Joodse bevolking als vijand zien, moeten m.i. dus ook Israel onmiddelijk verlaten en worden gedeporteerd naar Saudi-Arabie.

  Like

Reacties zijn gesloten.