Amerikaans generaal James Mattis: Sancties tegen Iran blijken nutteloos [Michael Selutin]

ahmadinejadhitlerAhmadinejad keek in de spiegel en zag dat het goed was šŸ˜¦

Bij een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat heeft marinegeneraal James Mattis (plaatje rechts) duidelijk gemaakt, dat de sancties tegen Iran geen effect hebben gehad en het land niet zouden weerhouden van het bouwen van een atoombom. Ondanks jarenlange diplomatieke inspanningen heeft de Islamitische Staat zijn nucleaire programma op volle sterkte voortgezet en het ‘verrijkt uranium verder dan voor enig vreedzaam doel’, zei de generaal.

James MattisMattis waarschuwde er verder voor, dat Iran de onderhandelingen met de internationale gemeenschap gebruikt om tijd te winnen. Op de directe vraag van een senator, of de sancties en de diplomatieke inspanningen tegen Iran het land zouden verhinderen om atoomwapens te vervaardigen, antwoordde generaal Mattis ook heel direct: ‘Nee meneer’.

De vertragingstactiek van Iran, die kat-en-muis speelde met internationale diplomaten en waarnemers, hen de ene keer toestond om nucleaire installaties te bezoeken en het dan weer verbood, en elke onderhandeling afbrak, kan er toe leiden dat het land ineens klaarstaat met atoomwapens en we er niets meer tegen kunnen doen, waarschuwde generaal Mattis.

De hoorzitting besprak ook de kwestie Syriƫ, die nauw verbonden is met de situatie in Iran. Hier zou Iran actieve strijders het land binnenbrengen om Assad te steunen. Het verlies van zijn naaste bondgenoot Syriƫ zou voor Iran een zware strategische tegenslag zijn, daarom wordt er alles aan gedaan om dit te verhinderen.

Indien SyriĆ« toch zou vallen voor de rebellen, dan zal Iran vermoedelijk zijn toevlucht nemen tot een ondergrondse tactiek om het land weer onder zijn controle te krijgen, zoals Hezbollah dat in Libanon heeft gedaan. ‘De situatie in SyriĆ« is echter absoluut onvoorspelbaar; er zijn veel verschillende scenario’s mogelijk, waarop de VS echter is voorbereid’, zei generaal Mattis.

door Michael Selutin


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Generaal VS: Sancties tegen Iran blijken nutteloos [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.