Blokkade? Hamasregering legt invoer van auto’s in Gaza stil wegens overaanbod

gaza-cars2Doordeweekse dag in de ‘open gevangenis’ van Gaza City anno 2013 waar het leven nog “erger is dan destijds in het Getto van Warschau anno 1943”. Als dat een gevangenis is, wil ik ook wel 3 weken met vakantie naar Gaza en ‘opgesloten’ worden ;)[foto: Ma’an News Agency]

Al zowat vijftien maanden kampt de Gazastrook met een overaanbod van auto’s. Ondanks de blokkade van Egypte en Israël is er aan luxegoederen zoals wagens duidelijk geen gebrek. In december 2011 berichtte ik hier reeds over dat probleem van ‘teveel wagens in Gaza,’ en het is er vandaag niet op verbeterd, integendeel.

Het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News op de West Bank berichtte eergisteren dat de regering van Hamas in de Gazastrook heeft besloten dat er teveel wagens worden ingevoerd in het Palestijns gebied en woensdag 6 maart kondigde Hamas aan dat het aantal ingevoerde wagens in februari aanzienlijk werd verminderd als gevolg van overaanbod.

In februari (2013) “importeerden wij 63 wagens uit Egypte en 242 wagens uit Israël en dat is een klein aantal,” vertelde Basel Deeb, de chef voor de invoer van het Palestijnse Ministerie voor Transport van Gaza tegenover het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an. “Vergeleken met vorige maanden lag het aantal voertuigen dat naar de Strook werd getransfereerd veel hoger,” zei Deeb.

“De mensen in Gaza bestellen geen wagens (meer) wat een indicatie is dat er helemaal geen gebrek aan is aan privé wagens,” vertelde Deeb. “Alhoewel,” voegde hij eraan toe, “was er een tekort aan commerciële wagens zoals taxi ‘s, als gevolg van een Israëlisch embargo op bepaalde types voertuigen.”

Ik kan me voorstellen dat voor vele westerlingen en Israëlbashers een bericht zoals dit ongelooflijk mag overkomen, maar dat komt omdat ze enkel hun eigen westerse anti-Israël nieuwsaangevers raadplegen. De NOS, BBC en VRT/Canvas zijn allesbehalve objectief en brengen enkel de propagandistische halve waarheden en hele leugens van Hamas en Al Fatah in beeld. Af en toe de Arabisch-Palestijnse nieuwsberichten doornemen zou de fabel van schrijnende armoede en honger in Gaza snel doorprikken.

Ongetwijfeld leven er in Gaza (en op de West Bank) Palestijnen in armoede, net zoals ook bv. in België 15 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Maar het is niét de schuld van Israël dat de donorgelden vanuit het Westen, de EU en de VN niet altijd terechtkomen waar ze het hardste nodig zijn. Die verdeling van de rijkdom en welvaart in de Palestijnse gebieden ligt in de handen van Hamas (Gaza) en Al Fatah (West Bank) en zelfs de EU-landen hebben geen flauw benul wat er met al dat vele geld gebeurt. De PA laat nu eenmaal geen controle toe en “transparantie” is een woord dat vrijwel in het hele M-O een onbekend begrip is.

luxerycar2Sinds het (voorlopig) einde van de oorlog in Libië en de liquidatie van Moeamar Gaddafi duiken overal in Gaza luxewagens op met Libische nummerplaten. Garage uitbater Amin zegt dat hij op elke ingevoerde wagen een speciale heffing betaalt aan de regering van Hamas. Elke week komen er haast gloednieuwe wagens uit Libië binnen. Meest gevraagde wagens zijn Hyundai Sonates modellen 2011 en 2012, Kia en Hyundai SUV ‘s, BMW ’s en 4-wiel aangedreven Toyotas. Prijzen van de wagens beginnen vanaf 24.000 dollar, sedans gaan van de hand voor 48.000 dollars en SUV ’s kosten algauw 100.000 dollars, vertelde Amin.

Bronnen:

  1. The Times of Israel: ‘Too many’ cars in Gaza door Aaron Kalman [lezen]
  2. Ma’an News Agency: Gaza govt to reduce import of cars due to oversupply [lezen]

Gerelateerd:

  • Andermaal miserie in Gaza: Autosector in de problemen wegens… een overschot aan ingevoerde auto’s [lezen]
  • Geen geld en geen eten? Dan maar een nieuwe auto kopen in Gaza [lezen]
  • Motoren parade in Gaza om stichter Shikaki van Islamitische Jihad te eren [lezen]
  • Showroom van enkele auto’s die recent de Gaza werden ingevoerd [lezen]
  • Nieuwe auto’s voor het ‘Getto’ van Gaza [lezen]
  • Retro auto show in Gaza City – deel 2 [lezen]
  • Uitgehongerde Gazanen binnenkort met eigen Formule 1 sportwagen op Silverstone [lezen]
  • Het volk van Gaza hongert: nieuwe import van luxewagens [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.