Premier Netanjahoe: Iraans kernwapenprogramma nadert steeds meer de ‘rode lijn’

New York, 27 september 2012. Premier Netanjahoe in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” In het voorjaar van 2013, uiterlijk tegen de zomer, zal Iran Fase 2 van zijn uraniumverrijking hebben bereikt, en dan duurt het nog maar enkele weken, hooguit wat maanden, vooraleer het een atoomwapen kan aanmaken. Een en ander belooft een hete zomer te worden in het Midden-Oosten.

De Israëlische minister-president benadrukt de militaire dreiging van Iran en zegt dat diplomatie heeft gefaald om Iran van zijn nucleaire ambities af te houden.De Israëlische minister-president Binyamin Netanyahu heeft gezegd dat diplomatie tot dusver heeft gefaald om Iran af te houden van nastreving van haar nucleaire programma en waarschuwde dat ze dichtbij het overschrijden van een cruciale “rode lijn” is.

Iran verrijkt meer en meer uranium, het installeert steeds snellere centrifuges en is “door haar tijd heen” voor diplomatieke maatregelen om de Islamitische Republiek van haar nucleaire ambities af te houden, zo verklaarde Netanyahu maandag. “We moeten dit nucleaire verrijkingsprogramma stoppen voordat het te laat is”, waarschuwde hij in een toespraak via satelliet vanuit zijn kantoor in Israël voor het Amerikaans-Israëlische Comité voor Publieke Zaken (AIPAC), de grootste pro-Israël lobby in de US.

De Israëlische minister-president waarschuwde dat leiders in Teheran hadden gekozen om “alleen met hun tanden te knarsen” door de straf van internationale sancties en jagen verder hun nucleaire plannen na, wat er ook van komen mag. “Ze heeft nog de rode lijn die ik trok bij de Verenigde Naties afgelopen september niet overschreden”, zei Netanyahu, refererend aan het punt waarop Israël gelooft dat Iran de mogelijkheid heeft een nucleair wapen te kunnen bouwen.

“Maar Iran komt dichter bij die rode lijn en manoeuvreert zichzelf in de positie om die lijn zeer snel te overschrijden als ze dat eenmaal heeft besloten”. “En ik moet u vertellen“, voegde hij er aan toe, “uit de grond van mijn hart en de helderheid van mijn brein dat woorden alleen Iran niet zullen stoppen”.

“Diplomatie heeft niet gewerkt”, zei hij, benadrukkend dat Irans leiders “onderhandelingen inclusief de meest recente hebben gebruikt om tijd te rekken voor het doorvoeren van haar nucleaire programma”. Alleen sancties zullen Iran niet stoppen, zei Netanyahu. Ze moeten “gekoppeld zijn aan een duidelijke en geloofwaardige militaire dreiging als de sancties en diplomatie falen.”

Geen bluf
Ondertussen zei tijdens dezelfde conferentie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dat president Barack Obama ‘niet bluft’ over Amerika’s vastbeslotenheid om Iran van een nucleair wapen af te houden. “De president van de Verenigde Staten kan niet bluffen en bluft niet”, vertelde hij de AIPAC in een toespraak. “Wij zijn niet op zoek naar oorlog. We staan klaar om vreedzaam te onderhandelen. Maar alle opties inclusief militaire kracht liggen op tafel”, zei Biden.

“Terwijl de mogelijkheid vervliegt, geloven we dat er nog steeds tijd en ruimte (voor diplomatie) is”, voegde hij er aan toe. Biden zei dat een nucleaire bom in Iraanse handen een “existentiële dreiging” zou zijn, gevaar op zou leveren voor Amerikaanse geallieerden in het Midden-Oosten en de wereld zou destabiliseren. “We hebben een strategische verbintenis. Laat me duidelijk maken wat deze verbintenis is: dit is te voorkomen dat Iran een nucleair wapen bemachtigt, punt”, zei hij tegen een luid applaudisserende AIPAC, dat met 13.000 mensen deze week vergaderde in Washington.

Westerse officials zeiden dat Iran nog niets gedaan heeft om hun zorgen over haar nucleaire aspiraties weg te nemen. De Verenigde Staten, China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland boden een bescheiden verlichting van de economische sancties aan in ruil voor het beteugelen van Irans meest gevoelige nucleaire activiteiten, maar maakten duidelijk dat er niet direct een doorbraak met dit aanbod werd verwacht.

Iraans president Mahmoud Ahmadinejad met de vinger op de knip…

[cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon, naar een wereldberoemde scene met Robert De Niro “Are you talking to me?” uit de filmklassieker Taxidriver (1976) waarin hij zich voor een spiegel zit op te peppen om tot daden over te gaan]


Bronnen:

  1. Al Jazeera: Netanyahu: Iran closer to nuclear ‘red line’ [lezen]
    – vertaald door Marcel voor E.J. Bron als: “Netanyahu : Iran nadert de nucleaire ‘rode lijn’” [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.