Senator Bob Menendez’ gepassioneerde toespraak ter verdediging van Israël +video

Eén van de hoogtepunten van de AIPAC Conferentie 2013 was de korte maar bijzonder passionele toespraak van de Amerikaanse senator Robert ‘Bob’ Menendez in de verdediging van Israël op 5 maart 2013. Bob Menendez, een katholiek en zoon van Cubaanse immigranten, is senator voor New Jersey voor de Democratische Partij van president Barack Obama.

Menendez heeft het over het feit dat de tegenstanders van de Joodse staat steeds dezelfde leugen herhalen met name “dat de Holocaust aan de basis ligt van de oprichting van Israël,” een verkeerd argument dat door vele pro-Israël activisten en helaas ook nogal wat onwetende Joden wordt aangehaald om het bestaansrecht van Israël te verdedigen. Dat argument is een miskenning van de antieke geschiedenis van Israël, die niét is begonnen in 1948 maar wel meer dan 3000 jaar geleden ten tijde van Koning David.

Bob Menendez zet hieronder kort en krachtig de spreekwoordelijke puntjes op  de ‘i’. Een fragment van de toespraak:

Terwijl de Shoah een centrale rol heeft in de identiteit van Israël, is het niet de reden achter zijn oprichting en het is niet de belangrijkste rechtvaardiging voor zijn bestaan.

Die extreme karakterisering van die verkeerde opvatting beweert dat ‘westerse machten Israël in 1948 hebben opgericht gebaseerd op hun eigen schuldgevoel, ten koste van de Arabische volkeren die daar leefden. Vandaar dat de huidige staat onwettig is en van de wereldkaart zou moeten worden geveegd.’

Dit lamentabele argument is niet enkel in strijd met de fundamentele menselijke waardigheid, maar negeert volkomen de geschiedenis. Het is in strijd met de antieke geschiedenis zoals die wordt verhaald in Bijbelse teksten en door archeologisch bewijsmateriaal. Het negeert duizenden jaren geschiedenis.

Verscheidene duizenden jaren geschiedenis leiden tot een onweerlegbare conclusie: de oprichting van de Staat Israël in moderne tijden is een politieke werkelijkheid met wortels die terugkeren naar Koning David en de tijd van Abraham en Sarah.

Het argument voor de legitimiteit van Israël hangt niet af van wat wij zeggen in eender welke toespraak. Het werd gevormd door geschiedenis; het werd gemaakt door de mannen en de vrouwen die de woestijn weer groen maakten; door verdiende Nobelprijzen; door baanbrekende innovaties en benijdenswaardige instellingen; door geredde mensenlevens; door democratie verdedigd; door vrede gemaakt; door gewonnen veldslagen.

Niets kan het wettige recht ontkennen van het Joodse volk om te leven in vrede en veiligheid in hun geboorteland waarmee zij reeds duizenden jaren een band hebben.

[Origineel: While the Shoah has a central role in Israel’s identity, it is not the reason behind its founding, and it’s not the main justification for its existence. That extreme characterization of that mistaken view is that Western powers established Israel in 1948 based on their own guilt; at the expense of Arab peoples who lived there. Therefore the current state is illegitimate and should be wiped off the face of the map. This flawed argument is not only in defiance of basic humanity dignity, but in plain defiance of history. It is in defiance of ancient history as told in biblical texts and through archaeological evidence. It ignores the history of millennia. Several thousand years of history leads to an undeniable conclusion: the establishment of the State of Israel in modern times is a political reality with roots going back to King David and the time of Abraham and Sarah. The argument for Israel’s legitimacy does not depend on what we say in any speech. It has been made by history; it has been made by the men and women who made the desert green; by Nobel prizes earned; by groundbreaking innovations and enviable institutions; by lives saved; by democracy defended; by peace made; by battle won. There can be no denying the Jewish people’s legitimate right to live in peace and security in a homeland to which they have a connection for thousands of years.]


Met dank aan Elder of Ziyon voor de hint en het videoverslag: “Senator Bob Menendez’ passionate defense of Israel

Een gedachte over “Senator Bob Menendez’ gepassioneerde toespraak ter verdediging van Israël +video

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.