VN last marathon af in de Gazastrook omdat Hamas weigert vrouwen te laten deelnemen

Videoclip: In 2011 sponsorde en organiseerde de UNRWA, een vluchtelingenfiliaal van de Verenigde Naties ‘alléén voor Palestijnen’, de eerste marathon langsheen de kust van Gaza. Toen mochten er nog vrouwen meelopen. Sindsdien evolueert de Gazastrook onder het islamistische Hamas, een ent van de Egyptische Moslim Broederschap, in snel tempo naar een sharia-achtige dictatuur waarvan vooral de vrouwen van Gaza het slachtoffer van zijn.

Voor wie zich afvraagt door wie het Palestijnse volk in Gaza in werkelijkheid wordt “bezet” kan het volgende nieuwsitem uit Het Parool van gisteren 5 maart 2013 misschien wat duidelijkheid scheppen:


Hamas vrouw
Hamas vrouw in sportkledij

De derde editie van de internationale marathon die in de Gazastrook gehouden wordt, gaat dit jaar niet door. VN-organisatie UNRWA annuleert de marathon omdat Hamas niet wil toestaan dat vrouwen mee lopen. De organisatie wil geen geld steken in het project als mannen en vrouwen niet samen mogen lopen.

De UNRWA en Hamas hebben de afgelopen dagen nog onderhandeld, maar Hamas beroept zich op de wet en de islamitische tradities. Hamas liet bij de eerdere twee edities van de marathon mannen en vrouwen wel samen lopen. Waarom ze nu bezwaar maken is onduidelijk.

Naast de marathon bestaat het evenement uit diverse hardloopwedstrijden en wandelroutes. Voor dit jaar hadden 551 Palestijnen zich inschreven om mee te doen, waaronder 266 vrouwen. Daarnaast hadden 256 internationale deelnemers zich aangemeld, daarvan waren 119 vrouw. De marathon zou 10 april worden gelopen. Voor internationale deelnemers wordt een alternatief programma georganiseerd.

Herman Meijer, freelancer in De Dagelijkse Standaard, heeft reeds een oplossing voor het probleem gevonden:

“Lekkere club is dat hoor, Hamas! De marathon werd zowel in 2011 als 2012 gehouden. 2013 gaat aan dat rijtje niet worden toegevoegd. Hamas ligt dwars. Ik heb dé oplossing. De marathon kan gewoon gehouden worden in Israël. Dat levert absoluut geen problemen op. Hooguit komt er een verdwaalde raket uit de Gazastrook langs…”

maratho-israel2Jeruzalem, 16 maart 2012. In Israël mag iedereen de marathon lopen, mannen en vrouwen, jong en oud, ongeacht etnische of religieuze afkomst. Tijdens de 2de editie van de Jerusalem Marathon van 2012 liep ook de 77-jarige Holocaust overlevende Hanoch Shahar mee (met het nummer 12536 op de borst gespeld.) Enkele dagen geleden, 1 maart 2013 werd de 3de marathon gelopen en de volgende (4de) editie staat gepland voor 21 maart 2014. Alle Gazaanse onderdrukte sportieve vrouwen daarheen!


Met dank aan Ronald en Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: UN agency nixes Gaza marathon over ban on women door Khaled Abu Toameh [lezen]
  2. Het Parool.nl: VN gelast marathon Gaza af omdat vrouwen niet mogen meedoen [lezen]
  3. De Dagelijkse Standaard: Hamas is Middeleeuws door Herman Meijer [lezen]
  4. NBC News: Survivor who escaped Nazis runs Jerusalem marathon [lezen]

Gerelateerd:

  • Nieuws uit Vakantiedorp Gaza: UNRWA organiseert marathon langsheen de kust [lezen]