Israël waarschuwt de VN voor uitbreiding van conflict in Syrië [Michael Selutin]

Ron Prosor

De Israëlische afgevaardigde bij de Verenigde Naties, Ron Prosor, heeft een brief geschreven aan de VN-veiligheidsraad. Hij maakt erop attent dat het conflict in Syrië overgeslagen zou zijn naar Israëlisch territorium. Steeds vaker zouden er granaten en andere bommen in Israël landen, gewapende groepen opereren inmiddels openlijk in de gedemilitariseerde zone aan de Syrisch-Israëlische grens.

Prosor schreef dat “van Israël niet verwacht kan worden dat het werkeloos blijft toekijken hoe zijn burgers blootgesteld worden aan een levensgevaarlijk risico. Tot nu toe heeft Israël grote terughoudendheid betracht.”

De VN hebben een 1000 man sterke vredestroep op de Golanhoogten tussen Israël en Syrië gestationeerd. De soldaten zijn echter ongewapend en hebben alleen een mandaat om de situatie te observeren. Ze kunnen en mogen dus niet voor rust zorgen. Kroatië heeft al aangekondigd zijn 98 soldaten van de Golanhoogten terug te trekken als de situatie nog verder buiten controle geraakt.

Israël had de Golanhoogten in 1967 op Syrië veroverd. Op grond van het wapenstilstandsverdrag mag Syrië geen soldaten in deze gedemilitariseerde zone stationeren. Er was echter nooit een vredesverdrag tussen beide landen. Formeel gezien bevinden Israël en Syrië zich nog steeds met elkaar in oorlog.

door Michael Selutin
———

Toemaatje Brabosh.com:

Gisteren stuurde ik het volgende bericht rond:

hugo3“Tot nog toe werden 1.038 Palestijnse ‘vluchtelingen’ gedood in Syrië. Waar blijven de Flotilla’s? De Gretta Duisenbergs en Anja Meulenbelten van de wereld? Ik heb er in de Vlaamse pers nog geen komma over gelezen. Wat scheelt er? Is het misschien omdat er geen Jood in de buurt was toen ze werden vermoord dat onze zelfbenoemde “pro-Palestina” ijveraars er het zwijgen toe doen?”

Gekend en van (België) staatswege gefinancierd Israëlbasher Ludo De Brabander, chef van Vrede vzw, antwoordde gisteren op mijn vraag als volgt:

“Mijn beste Hugo, ik vind het fantastisch dat u zich plots zo het lot aantrekt van de Syriërs en de Palestijnen in de Syrische vluchtelingenkampen die daar in eerste instantie trouwens niet hoefden te zijn als Israël niet van meet af aan hun terugkeer had belet.”

Aha, het is de schuld van Israël dat Arabieren mekaar de keel oversnijden in Syrië. Dat ik daar zelf nog niet opgekomen was. 😦

Ik schreef hem het volgende terug:

“Grappig dat u zegt ‘terugkeer’. Geen enkele Palestijnse vluchteling in Syrië, behoudens een handvol bejaarden, heeft ooit een voet in Israël gezet. Als we de vluchtelingenstatus van de UNHCR zouden hanteren en niét die van de UNRWA, die de erfbaarheid van de Palestijnse status heeft gecreëerd, zouden er nog amper Palestijnse vluchtelingen meer over zijn. Vanwaar dat verschil tussen de twee VN vluchtelingenorganisaties UNHCR versus UNRWA? Is dat misschien met een bepaald (politiek) doel geweest?”

Ik wacht nog steeds op zijn antwoord.


Bronnen:

  1. Israel Heute: Israel warnt die Vereinten Nationen vor Ausweitung des Konflikts in Syrien door Michael Selutin [lezen]
    – vertaald uit het Duits door E.J. Bron als: “Israël waarschuwt de VN voor uitbreiding van conflict in Syrië” [lezen]

Gerelateerd:

  • Omringd door een waanzinnige massa, heeft Israël niets aan het internationaal recht door Afshin Ellian [lezen]
  • Hezbollah tijdelijk in het slop door samenwerking met Assad om rebbelenleger in Syrië neer te slaan [lezen]
  • Westen kijkt passief toe hoe Syrië letterlijk terug naar het Stenen Tijdperk wordt gebombardeerd [lezen]

2 gedachtes over “Israël waarschuwt de VN voor uitbreiding van conflict in Syrië [Michael Selutin]

  1. Chapeau voor je werk !! Ik vind je schrijven steeds enorm interessant om te lezen. Diana

    Like

Reacties zijn gesloten.