Hamas blokkeert 70 vrachtwagens met hulpgoederen voor Gaza aan grenspost Kerem Shalom

Terminal van Kerem Shalom

Op dit ogenblik staan 70 trucks volgeladen met voedsel en andere dringende hulpgoederen voor de Gazaanse bevolking te wachten aan de Israëlische kant van de grens ter hoogte van de grenspost Kerem Shalom. Die grensovergang was vorige week gesloten nadat vanuit Gaza een raket werd afgeschoten op Ashkelon. Echter, gisteren werd de grenspost terug open gesteld.

Maar het mocht niet baten. De grensovergang werd prompt gesloten door de Palestijnse grenswacht die hiervoor verantwoordelijk is en werd aangesteld door Al Fatah. De man besloot maandagochtend om de grens niet te openen en ging weer naar huis. Hij nam deze beslissing omdat Hamas hem al een tijd lang wil vervangen door een Hamas-lid en hem uit zijn functie probeert te zetten.

De terroristenregering van Hamas probeert al geruime tijd de controle over de commerciële goederenstroom over te nemen van de in Ramallah gebaseerde Palestijnse Autoriteit bij de Kerem Shalom grensovergang met de Gazastrook. Dit gaat tegen de veiligheidsafspraken in die zijn gesloten tussen de Palestijnse Autoriteit voorgezeten door Mahmoud Abbas en Israël.

De coördinator van de [Israëlische] regering in de Palestijnse Gebieden (COGAT) generaal-majoor Eitan Dangot, sprak maandagochtend 4 maart met hoge ambtenaren van de PA met betrekking tot de ontwikkelingen bij de Kerem Shalom overgang. Dangot beklemtoonde dat “Israël onder de gegeven omstandigheden de werking van de grenspost niet kan garanderen gezien de veiligheidsrisico’s.”

De grensovergang is de belangrijkste bron voor de toevoer van commerciële goederen naar Gaza en vervult hiermee een vitale functie voor de burgerbevolking. Gemiddeld passeren 300 vrachtwagens met goederen, voedsel en andere essentiële goederen, deze grens. In het verleden is de grensovergang regelmatig tijdelijk gesloten door Israël omdat het regelmatig het toneel was voor terroristische aanslagen. Nu is de grensovergang voor de eerste maal door Hamas afgesloten.


Bronnen:

  1. Arutz-7: Gaza Supplies Locked Out with Hamas Border Closure door Chana Ya’ar [lezen]
  2. Cidi.nl: Hamas wil grenscontrole van de PA overnemen [lezen]
  3. Israel Today Nederland: Humanitaire hulp aan Gaza geblokkeerd door Hamas [lezen]

Gerelateerd:

  • Hamas legt nieuwe beperkingen op om de Gazanen binnen de Strook te houden [lezen]
  • Palestijnse vrouwen in Gaza worden gegijzeld door Hamas [rapportage op Brabosh.com] [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.