Steeds meer Israëlische Arabieren verkiezen nationale burgerdienst boven militaire dienst

Hazzam AmaraDe Israëlische Arabier Hazzam Amara zag het niet zitten om als soldaat drie jaar in het IDF te gaan en koos als alternatief de nationale burgerdienst van Israël. Hij zit zijn diensttijd uit bij de Israëlische brandweer en zegt er erg trots op te zijn om alzo levens te kunnen redden. Op dit ogenblik zijn ca. 2.400 Israëlische Arabieren tussen 18 en 24 jaar oud als vrijwilliger aan de slag bij de nationale burgerdienst. Vijftien procent dienen in Arabische gemeenschappen, terwijl de rest hun dienst volbrengen onder de algemene bevolking van de Joodse staat. Negentig procent van de vrijwilligers zijn vrouwen. (foto: HNN)

Ein Naquba – Toen Nasim Awadallah zijn studies aan de middelbare school twee jaar geleden beëindigde, had hij niet veel vooruitzichten. Zijn resultaten waren niet goed genoeg om toelating te krijgen tot de universiteit. Hij werkte een paar maanden in een bedrijf aan een minimum loon maar was niet tevreden.

Dus meldde hij zich vrijwillig aan voor de nationale burgerdienst van Israël, een alternatief voor legerdienst, die onder de controle valt van het Israëlisch Ministerie van Defensie. Hij werkt op dezelfde school in zijn dorp waar hij school had gelopen. Telkens voormiddag help hij de leraren lichamelijke opvoeding en in de namiddagen traint hij drie afzonderlijke voetbalteams.

“Ik besliste om iets met mijn leven te doen,” vertelt Awadallah aan The Media Line, terwijl hij snel een bal onderschepte en weer wegtrapte tijdens een voetbalmatch. “Ik besliste om het land te dienen en ik hoop dat dit mij in de toekomst zal vooruit helpen. Ik denk dat nadat ik dit volbracht heb, de mensen anders naar mij zullen kijken.”

Rona HajajaraPlaatje hierboven: De Israëlische Arabische Rona Hajajara dient in de nationale burgerdienst van Israël. “Wij helpen de mensen. De Arabische parlementsleden doen helemaal niets,” vertelde zij. Dallal Abada, een inwoonster uit de Jezreel Vallei, is reeds twee jaar coördinator in de nationale burgerdienst: “Onze vrijwilligers werken aan de universiteiten, bij Magen David Adom (het Israëlische Rode Kruis equivalent) en in al de hospitalen van Nazareth.” (foto: HNN)

Israël heeft een universeel dienstplicht – drie jaar voor de mannen en twee jaar voor de vrouwen. Echter, twee grote segmenten van de bevolking zijn vrijgesteld van de nationale dienstplicht: de Arabische burgers van Israël en de Ultra-Orthodoxe Joden. Het wordt hen echter toegestaan om zich vrijwillig aan te melden voor zowel het leger als voor de nationale dienst en een groeiend aantal doet dit ook effectief.

De nationale dienst begon als alternatief kader voor Orthodoxe Joodse meisjes die zich niet erg comfortabel voelden in het gemengde geslachtsmilieu van het leger. Volgens Adi Luria van de Vereniging van Vrijwilligers, zijn banen beschikbaar in een brede waaier van opstellingen, van banen in ziekenhuizen over onderwijs tot aan administratieve banen. Tijdens hun dienst, ontvangen de kandidaten opleiding en een klein salaris. Daarna komen zij in aanmerking voor overheidstoelagen voor onderwijs.

“De Israëlische samenleving hecht veel belang aan het leger en het dienen van uw land,” vertelde Luria aan The Media Line. “Wanneer u dat niet doet, is er iets fout met de resumé van uw loopbaan.” Zij zegt dat ca. 3000 Arabische burgers van Israël zich nu aanmelden – en het aantal neemt elk jaar nog toe. Maar sommigen bekritiseerden ook de vrijwilligers voor het samenwerken met het Ministerie van Defensie.

“Enkele mensen die ik ken in oostelijk Jeruzalem zonden me smerige brieven toe toen ze vernamen dat ik besliste om bij de nationale dienst te gaan,” zei Awadallah. “Maar sprak ik tegen mezelf, ‘Het kan me niks schelen. Ik doe wat nodig is wat goed is voor mijn toekomst.”

Een kleiner aantal Arabische burgers van Israël dient in het leger. Mannelijke Druzen, een Arabisch sprekende uitloper van de Islam, zijn opgeroepen voor de dienst en velen zijn opgeklommen tot hoge posities in het leger. Maar tot onlangs, meldden slechts zeer weinig Christenen of moslims zich voor het leger aan. Maar dat kan beginnen te veranderen.

Arin Shaabi“Ik wilde altijd opgeroepen worden voor de dienst,” zegt Arin Shaabi (plaatje rechts), een 27-jarige militaire aanklager in het leger tegenover The Media Line. “Arabieren leven ook in dit land. Dit is mijn land en ik me zie niet ergens anders leven.”

Shaabi groeide op in Nazareth, met een Arabische vader en een Joodse grootmoeder. Na haar rechtenstudie, meldde zij zich aan bij het leger. Als deel van haar baan, vervolgt zij Palestijnen die Israëlische militairen hebben aangevallen.

“Ik doe mijn werk zo goed als ik kan,” zegt zij. “Ik ben objectief en ik laat me niet beïnvloeden door mijn gevoelens. Ik spreek in het Arabisch met de advocaten van de verdediging en ik heb met allemaal goede verstandhoudingen.” Zij zei dat sommigen hun wenkbrauwen fronsten de eerste keren dat zij haar legeruniform droeg. Maar nu zijn de mensen er aan gewoon geraakt,” vertelde ze. Zij heeft nog tot 2015 bijgetekend bij het leger.

De Arabische burgers van Israël maken één vijfde van de bevolking van Israël uit. Zij hebben lang geklaagd over discriminatie in gemeentelijke begrotingen, onderwijs en op de arbeidsmarkt. De politieke leiding van hun gemeenschap ontmoedigt nog vaak het aanmelden voor de nationale dienst en staat zeker afwijzend tegenover het leger, dat zij als hulpmiddel zien van de Israëlische “bezetting” van de West Bank.

Maar toch verkiezen meer en meer jonge mensen om dienst te nemen en elk van hen overtuigt vaak verscheidene vrienden en kennissen om eveneens toe te treden. Nasim Awadallah zegt dat drie van zijn vrienden reeds voor volgend jaar hebben getekend. En hij is ervan overtuigd dat de dingen die hij geleerd heeft hem zijn hele verdere leven zullen helpen. “Het programma heeft me onderwezen hoe een leraar te zijn,” zei hij. “Ik heb zoveel geleerd en ik weet nu werkelijk hoe met jonge kinderen om te gaan. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen dan voor ik begonnen ben.”

door Linda Gradstein

Linda Gradstein is a freelance reporter in Israel who regularly reports for PRI’s The World and AOL News and who occasionally reports for other venues such as Slate. Gradstein was the Israel correspondent for NPR News from 1990 until 2009.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “A P A R T H E I D ?”

Bronnen:

  1. The Media Line: More Arab Israelis volunteer for national service door Linda Gradstein [lezen]
  2. The Jerusalem Post: To serve, or not to serve door Andrew Friedman [lezen]
  3. Ynet News: Special: Arabs who chose to perform national service speak about decision, as debate continues door Hassan Shaalan [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.