Hezbollah tijdelijk in het slop door samenwerking met Assad om rebbelenleger in Syrië neer te slaan

Haret Hreik in Beiroet, Libanon 24 juli 2012. Solidariteitsbetoging van aanhangers van de Libanese terreurgroep Hezbollah met Assad, de Slager van Damascus. Portretten van Hezbollahleider Hassan Nasrallah (links) en Syrisch president Bashar Al Assad (rechts) worden in de betoging meegedragen.

Hezbollah, de door Iran gesteunde Libanese terreurorganisatie, speelt momenteel een hoofdrol in het centrum van de Syrische burgeroorlog. Zijn nieuwe rol als beulsknecht in dienst van het regime van president Assad, alias de Slachter van Damascus, valt blijkbaar niet in goede aarde bij de massa’s.

De woede en frustratie neemt nog steeds toe jegens de sjiitische militie voor zijn brutaal optreden tegen de opstandelingen en burgers. De zo bewierrookte Syrische rebellen dreigen thans met vergeldingsmaatregelen tegen de groep te eisen. De Libanezen zelf waarschuwen er dringend voor dat Hezbollah ook Libanon in een regionale oorlog zal slepen.

Naim QassemVerscheidene hoge commandanten van Hezbollah en een Iraanse generaal die zetelde in het leiderschap van de groep, werden de voorbije weken gedood en het Vrije Syrische Leger zegt vandaag dat het de vice-commandant van Hezbollah, Naim Qassem, heeft omgelegd (plaatje rechts), maar dat is tot dusver nog niet officieel bevestigd.

Arabische bronnen stellen openlijk de organisatie aan de kaak als zijnde een bende terroristen die zijn diensten verhuurd aan de Ayatollah’s en Moellah’s van Iran. Zo schreef Hanin Ghaddar onlangs op de Libanese website NOW:

“Hezbollah is niet, zoals het beweert tegenover zijn aanhangers, een Libanese partij van wie de missie luidt om het Libanese volk en zijn gebieden te beschermen. Het is een militie die Libanon gebruikt als een geografische basis van waaruit het aanslagen uitvoert tegen de vijanden van Iran, ongeacht waar of wie ze zijn.”

Zo hoort u het ook eens uit Arabische bron. Hopelijk lezen ze dit ook mee in de Europese Unie waar de 27 lidstaten nog steeds weigeren om Hezbollah op de zwarte lijst van terreurorganisaties te plaatsen omdat de EU Hezbollah voornamelijk ziet als een politieke partij met verkozen vertegenwoordigers in het Libanese parlement.

Het gaat ook niet zo best met Hezbollah op het diplomatieke front. Zijn betrokkenheid in de moord op vijf Israëlische toeristen in Burgas en een Bulgaarse buschauffeur in juli 2012, kan misschien de Europese Unie [EU] dwingen om Hezbollah te bestempelen als een terreurorganisatie, ondanks de uitdrukkelijke wens van de EU-lidstaten om geen enkele actie te ondernemen die de terreurgroep zou kunnen ontstemmen uit angst voor terreuraanslagen op zijn grondgebied. Dergelijk manoeuver van de EU zou de bron van zijn financiering van zijn acties kunnen afsluiten.

Dit is allemaal een verre naschreeuw van de admiratie die Hezbollah ten deel viel in de moslimwereld na zijn zomeroorlog in 2006 met Israël. Het moet ook een bron van consternatie zijn geweest voor de bewonderaars van Hezbollah in het Westen. De voormalige Amerikaanse ambassadeur Edward Peck, journalisten zoals Robert Fisk van The Independent en Adam Shatz van The Nation, en het Britse parlementslid George Galloway, waren allen diep onder de indruk toen Hezbollahleider Hassan Nasrallah het opnam tegen Israël.

Het bejaarde radicale icoon Noam Chomsky trok zelfs naar Libanon om hulde aan Nasrallah te betonen. Het is verbazend hoe iemands obsessieve vijandigheid naar Israël zijn intellectuele mogelijkheden doet afstompen. Vandaag, lijkt het imago van Nasrallah een beetje aangetast.


Bronnen:

  1. Snapshots a Camera Blog: Hezbollah in a Slump [lezen]
  2. CNN: Syrian rebels issue warning to Hezbollah door Hamdi Alkshali en Mark Morgenstein [lezen]
  3. The Miami Herald: If Syria’s Assad falls, Hezbollah’s next door Frida Ghitis [lezen]
  4. NOW: Hezbollah’s deadly connection door Hanin Ghaddar [lezen]
  5. The Jerusalem Post: Syrian rebels say they killed Hezbollah deputy chief [lezen]

Een gedachte over “Hezbollah tijdelijk in het slop door samenwerking met Assad om rebbelenleger in Syrië neer te slaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.