Toename gewelddadige incidenten aan Gazagrens: Israëlische patrouille onder vuur

borderpatrol2Israëlische soldaten op patrouille aan de grens met Gaza
(foto: Reuters/Darren Whiteside)

Palestijnen zowel op de West Bank als in de Gazastrook doen de laatste weken verbeten pogingen om een derde intifada te beginnen in het licht van het nakende bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Het staakt-het-vuren akkoord van Hamas met Israël dat op 21 november 2012 door toedoen van Egypte tot stand kwam, lijkt stilaan helemaal af te brokkelen. Zoals bekend kan geen enkele Gazaan ongeacht van welke factie, ook maar één kei gooien of een schot lossen op Israël zonder medeweten en expliciet akkoord van de terreurorganisatie Hamas die sinds 2007 alleen de Strook controleert.

Palestijnen in Gaza schopten vrijdag 1 maart ’13 herrie dichtbij de grensomheining met Israël, vuurden geweren ad in de richting van IDF soldaten, wierpen stenen en molotovcocktails (brandbommen), berichtte de woordvoerder van het IDF. Er raakten geen soldaten gewond tijdens de incidenten, nochtans werd lichte schade veroorzaakt aan een legervoertuig van het IDF.

Kanaal 2 berichtte dat het voertuig dat werd beschadigd, toebehoorde aan majoor-generaal Ofer Vinter, de commandant van de Zuidelijke Gaza Divisie. Israëlische militaire bronnen berichtten dat drie Palestijnen gewond raakten toen IDF soldaten het vuur beantwoorden. Niemand van de drie gewonden in het incident in de noordelijke Gazastrook werd ernstig gekwetst, meldde een Palestijnse medische bron.

Het incident kwam er nadat Palestijnse terroristen het drie maanden oude staakt-het-vuren verbraken en een raket vanuit Gaza afvuurden richting het zuiden van Israël. De raket sloeg in op het wegdek ten zuiden van Ashkelon, schade veroorzakend maar gelukkig geen verwondingen. Het M-75 middellange afstandsprojectiel was van hetzelfde type dat gebruikt werd om Tel Aviv en groter Jeruzalem te raken tijdens 8-daagse conflict met Hamas van november verleden jaar.

De tak van de Al-Aqsa Martelaren Brigade in Gaza, de gewapende vleugel van Al Fatah van de ‘gematigde’ Mahoud Abbas, heeft volgens het Palestijnse persagentschap Ma’an, het aanstichten van de rellen opgeëist. Het bericht vertelde dat de brigades een raket hadden afgevuurd op Israël in antwoord op de vermeende “liquidatie” van de Palestijnse gevangene Arafat Jaradat die onlangs in de gevangenis van Megiddo overleed aan een hartstilstand.

Hoewel van Hamas niet wordt verondersteld de raket te hebben afgevuurd, is het onwaarschijnlijk dat de Al Aqsa Brigade in Gaza, zonder de instemming van Hamas dit naar eigen dunken kan gedaan hebben.

Het waarschuwingssysteem met de raketsirene sloeg niet aan in Ashkelon, een falen dat nog door het IDF moet onderzocht worden. Na de aanval, sloot het IDF de grensovergang van Kerem Shalom met Gaza voor goederen en verminderde de activiteit aan de grenspost van Erez, waarbij enkel humanitaire goederen werden toegelaten tot de Strook.


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: Gunfire from Gaza damages IDF vehicle, soldiers return fire [lezen]
  2. Ynet News: Senior officer’s vehicle hit by gunshots door Yoav Zitun [lezen]
  3. Arutz-7: Gaza Terrorists Open Fire at Southern Israel door Elad Benari [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.