22 diplomaten eisen van EU dat het Israël met boycot dwingt tot bouwstop in Jeruzalem

Bijna twee dozijn Europese diplomaten hebben de EU aangespoord om de inspanningen op te drijven om de Israëlische nederzettingen in en nabij Jeruzalem te blokkeren, zeggende dat “dergelijke constructie op bezette gronden de enige grootste bedreiging” voor een vredesakkoord in het Midden-Oosten, volgens een intern rapport dat gisteren woensdag 27 februari ’13 werd geopenbaard.

Het rapport roept op om de strikte toepassing van een EU-Israël handelspact om er zeker van te zijn dat geen producten afkomstig uit de nederzettingen een voorkeursbehandeling zouden krijgen in overeenstemming met de Europese markten.

Het spoorde ook de EU-staten aan “Geen steun te verlezen aan onderzoek, onderwijs en technologische samenwerking” en om “Financiële investering in Israëlische ondernemingen te ontmoedigen die in de bezette gebieden actief zijn.” De Europese landen, zo voegt het rapport eraan toe, zouden moeten overwegen om de toegang te verbieden tot de EU-landen van “gekende gewelddadige kolonisten.”

Terwijl de aanbevelingen niet-bindend zijn, weerspiegelt het rapport dat door 22 hoofden van van een missie die aanwezig is in Oost- Jeruzalem en op de West Bank, de groeiende internationale isolatie van Israël omtrent de kwestie van de nederzettingen. “De nederzettingenbouw blijft de enige grootste bedreiging voor de tweestatenoplossing,” vertelde het rapport, dat het Israëlisch beleid afschildert als “systematisch, weloverwogen en provocatief.”

Woordvoerder Yigal Palmor van het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat hij het EU-rapport niet had gezien, maar enkel wat erover in de media werd gepubliceerd. “De opdracht van een diplomaat is om bruggen te bouwen, niet om confrontaties te bevorderen,” reageerde de minister. “De consuls van de EU hebben daarom jammerlijk gefaald in hun opdracht.” De kwestie van de nederzettingen kan enkel besproken worden tijdens Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen, zei Palmor.

De Palestijnen hebben steeds volgehouden dat zij de onderhandelingen niet zullen hervatten zolang Israël weigert om een bouwstop af te kondigen op gronden die zij voor hun staat voorbehouden, met inbegrip van de Gazastrook, waar Israël sinds 2005 geen nederzettingen meer heeft.

De Palestijnen hebben in het verleden wel onderhandelt toen de bouw in de nederzettingen verder liep, maar zeiden dat zij zich niet langer willen engageren in langdurige onderhandelingen waarvan zij vinden dat Israël deze gebruiken als een diplomatieke dekmantel om hun grip op de bezette gebieden willen verstevigen via de uitbreiding van de nederzettingen.

Op 25 november 2009 kondigde eersteminister Benjamin Netanjahoe een eenzijdige bouwstop af voor de uitbreiding en aanbouw van nieuwe Israëlische steden en gemeenten op de Westelijke Jordaanoever. De bouwstop duurde 10-maanden en was bedoelt om de Palestijnse Zaak te dienen en een nieuwe opening naar onderhandelingen voor de vrede tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit mogelijk te maken.

Echter, Abbas weigerde ondanks de bouwstop hardnekkig terug aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Pas een maand voor het einde van de bouwstop en onder druk van de Amerikanen die dreigden de geldkraan naar de PA dicht te draaien, verscheen Abbas terug op het appèl, maar stelde zoveel voorwaarden vooraf, dat het andermaal op niets uitdraaide. Op 26 september 2010 werden de bouwactiviteiten weer hervat.


Bronnen:

 1. Ynet News: Diplomats: EU must prevent e. Jerusalem construction [lezen]
 2. The Jerusalem Post: Breaking the Silence leaked EU report on Israel door Herb Keinon [lezen]
 3. Jewish News One: EU urges boycott of West Bank: new report highlights settlements as ‘key obstacle to peace’ [lezen]
 4. Israel Today Nederland: Europese Unie wil boycot van Joodse kolonisten [lezen]

Gerelateerd:

 • Nooit geen bouwstop meer voor Joden in Jeruzalem en in de Arabische gebieden [lezen]
 • Amerikanen hebben het eindelijk begrepen: bouwstop brengt geen vrede [lezen]
 • Vice-premier Yaalon: Nieuwe bouwstop betekent etnische zuivering van Israël [lezen]
 • Ballonnen en juichkreten luiden het einde in van bouwstop in Oost-Israël [lezen]

Een gedachte over “22 diplomaten eisen van EU dat het Israël met boycot dwingt tot bouwstop in Jeruzalem

 1. Een andere ‘doorn in het oog van deze diplomatische missionarissen zijn de archeologische opgravingen die bewijzen dat Jeruzalem altijd de Joods hoofdstad is geweest en dat er NOOIT één ‘Palestijn’ in de buurt was……zelfs de Islam bestond nog niet toen Koning David de stad bouwde.

  Deze FEITEN ondermijnen de hele zorgvuldig opgebouwde ‘strategie van de ‘twee staten oplossing met Jerusalem als hoofdstad voor 2 volkeren.

  Er was nooit een ‘Palestijns volk met een land ‘Palestina of een hoofdstad ‘Oost Jerusalem.

  De ‘geschiedenis van Palestina is als die van Disneyland……pure fantasie.

  Over de tot vervelends toe herhaalde aanbeveling om Jerusalem in Oost & West te verdelen!

  Ik denk toch niet dat iemand in de EU het in zijn hoofd zou halen om ook maar voor te stellen om oost/west Brussel, London, Parijs, Amsterdam, New York, Cairo, Bagdad & BERLIJN (opnieuw) te verdelen.

  Waarom Jeruzalem (de oudste & meest originele) dan wel?

  Like

Reacties zijn gesloten.