Egyptische rechtbank beveelt de vernietiging van de smokkeltunnels van Hamas

smokkeltunnel2Met tentzeilen worden aan Gazaanse zijde de ingangen van honderden smokkeltunnels afgedekt. Aan de overzijde van de scheidingsmuur ligt Egypte. Hamas heft taksgelden op de geïmporteerde ‘goederen’ ter waarde van ca. 1 miljoen euro per maand. Wie niet op tijd afdraagt aan de terreurgroep verliest zijn vergunning en soms ook letterlijk zijn hoofd.

De Egyptische krant Al-Masry Al-Youm bracht gisteren het volgende bericht:

Een rechtbank in Kaïro heeft dinsdag (26 februari’13) geoordeeld dat de smokkeltunnels tussen Egypte en de Gazastrook een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en daarom vernietigd moeten worden. De rechter zei dat de tunnels niet worden gecontroleerd door de staat wat hen illegaal maakt. Het Egyptische leger zei eerder deze maand dat de strijd tegen de smokkeltunnels doorgaat omwille van zorgen om de veiligheid.

De woordvoerder van het leger, Ahmed Mohamed Ali, schat het aantal smokkeltunnels op 225. De tunnels worden gebruikt om goederen te smokkelen tussen de twee gebieden omwille van een Israëlische blokkade die de Strook werd opgelegd nadat Hamas in 2007 de macht greep. Israël heeft Egypte opgeroepen om de tunnels te vernietigen, uit vrees dat wapens worden binnen gesmokkeld door militante groeperingen.

Hamas heeft het besluit van de rechtbank om een halte toe te roepen aan de smokkelhandel reeds verworpen en legde het verband met de tunnels tussen de Sinaïwoestijn en Gaza. “De beweging heeft de kwestie van de vernietiging van de tunnels besproken met Egyptische ambtenaren en hoopt dat de ambtenaren in Egypte de situatie in Gaza begrijpen en de noodzaak van het bestaan van deze tunnels,” zei Hamasleider Salah al-Bardaweel in een verklaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.