Voor het eerst in drie maanden werd vanuit Gaza een zware qassamraket afgevuurd op Ashkelon

qassamraket-M75aAshkelon, 26 februari 2013: M-75 raket ingeslagen in industriepark (foto: Tsafrir Abayov/Flash90)

Voor het eerst sinds 22 november 2012, werd vanuit Rafah in Gaza opnieuw een raket afgevuurd op Israël. Dat was meer dan drie maanden geleden.

Dinsdagochtend 26 februari 2013 loeiden opnieuw de sirenes in Ashkelon, korte tijd later gevolgd door een explosie. De raket was ingeslagen in het wegdek in een industriezone zonder verder veel schade aan te richten noch lichamelijk gewonden.

Het ging hier opnieuw om een zwaarder type raket, de M-75, een qassamraket die met Iraanse technologie werd verbeterd, een grotere explosieve lading bevat en een reikwijdte van meer dan 70 kilometers. De raket was van hetzelfde type als die in november 2012 op Jeruzalem werd afgevuurd en een andere die in Rishon Lezion een appartement totaal verwoestte.

al-aqsa_martyrDe aanslag werd opgeëist door de Al Asqa Martelaren Brigades (plaatje rechts), de militaire vleugel van Al Fatah, de beweging die sinds Jasser Arafat overleed in 2004, wordt geleid door de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens een mededeling van de Brigades ging het hier om een vergelding van Arafat Jaradat, een Palestijn die zaterdag jongstleden overleed in een Israëlische gevangenis als gevolg van een hartaanval. De Palestijnen beweren dat de man werd doodgemarteld.

De Israëlische afgevaardigde aan de Verenigde Naties, Ron Prosor, heeft in de VN-Veiligheidsraad de aanslag reeds veroordeeld. “Slechts na drie maanden van relatieve stilte, werden de burgers van Israël opnieuw geconfronteerd met de verschrikkelijke realiteit van het terrorisme uit Gaza… De breekbare kalmte die de voorbije drie maanden heerste werd aan diggelen geslagen,” schreef Prosor in een brief aan de VN.

“Deze aanslag is een onaanvaardbare schending van het staakt-het-vuren die een einde maakte aan onze campagne tegen Hamas vorig jaar. Israël stelt Hamas volledig verantwoordelijk voor om het even welke aanval die ontspruit vanuit de gebieden die de terreurgroep controleert. Geen enkel land in de wereld blijft werkeloos toezien hoe een terroristische organisatie Russische Roulette speelt met de levens van zijn onderdanen.”


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – After months of calm, rocket slams into Ashkelon [lezen]
  – Israel envoy calls on UN to condemn rocket fire on Ashkelon [lezen]
 2. The Algemeiner:
  – Grad Rocket Which Struck Ashkelon Was “Improved” Model [lezen]
  – Gaza Rocket Strikes Israel in First Attack Since November Truce [lezen]
  – Peres on Grad Rocket Incident: “Quiet Will be Met With Quiet; Missiles Will be Met With a Response” [lezen]
 3. Israel Today Nederland: Raket op zuidelijk Israël breekt wapenstilstand [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.