Palestijnen weigeren samen met Israël tegen FC Barcelona te voetballen voor de vrede

jibril2Jibril Rajoub (rechts), voorzitter van de Palestijnse Voetbal Federatie, schopt hier keihard de bal in eigen doel, liever dan met Israël te voetballen voor de vrede. Over de vriendschapsmatch in Israël tegen FC Barcelona zei hij: “Het onderwerp is een goed idee, een droom die zal uitkomen wanneer een einde komt aan de bezetting.”

Officiële vertegenwoordigers van het Palestijnse voetbal hebben gisteren vrijdag verklaard dat ze niet samen met Israëlische spelers een ploeg op het veld willen brengen om een match te spelen tegen FC Barcelona die bedoeld wordt om vrede te promoten.

Jibril Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse Voetbal Federatie, had een ontmoeting met Sandro Rosell, de voorzitter van FC Barcelona, en vertelde hem dat “er nog veel obstakels zijn” die een vriendschapsmatch in de weg staan. Rajoub is tevens de voorzitter van het Palestijnse Olympisch Comité voor de Spelen in Londen van 2012 en is ook lid van het Centrale Comité van Al Fatah, de partij van de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas.

Rosell had dit wel bedoelde initiatief afgelopen donderdag gelanceerd samen met de Israëlische president Shimon Peres. FC Barcelona is de meest geliefde buitenlandse voetbalploeg in zowel Israël als in de Palestijnse gebieden, vertelde Rosell aan de verslaggevers, waarbij hij Peres prees als een man die “veel gedaan heeft voor de vrede.”

Rosell zei dat het doel van Barcelona was om “de bruggen van vrede en dialoog te versterken”tussen Israëliërs en Palestijnen. Peres zei dat voetbal “barrières neerhaalt.” Beiden benadrukten dat de aangekondigde voetbalmatch “voor vrede en niet voor geldgewin” bedoeld was.

Echter Jibril Rajoub had blijkbaar niet veel zin om te voetballen voor de vrede en weigerde zijn voetballers te laten aantreden samen met Israëlische spelers met het excuus: “Het onderwerp is een goed idee, een droom die zal uitkomen wanneer een einde komt aan de bezetting.” Nooit dus.

De aankondiging van het lovenswaardige initiatief gebeurde te midden van de onrust die al enkele dagen heerst op de West Bank. Gisteren vrijdag hielden de Palestijnen demonstraties in Jeruzalem en over de hele West Bank, uit solidariteit met een aantal opgesloten Palestijnse terroristen die graag vervroegd willen vrijkomen en in hongerstaking zijn gegaan in diverse Israëlische gevangenissen. De demonstraties escaleerden snel in geweld toen gemaskerde demonstranten begonnen met rotsstukken en Molotov coktails te gooien naar soldaten van het IDF in verschillende locaties.

Barcelona, die het logo van Unicef voert op zijn T-shirten, had voordien reeds interesse betoond om vrede te promoten in het gebied. In 2011 was de Spaanse club gastheer voor zes kinderen uit Israël en van de Palestijnse Autoriteit voor één van hun thuismatchen.

Supporters van de club in Gaza maakten zich in 2012 bijzonder boos omdat FC Barcelona de vrijgelaten soldaat Gilad Shalit een ticket had gegeven om één van zijn voetbalmatchen bij te wonen. Shalit werd vijf en een half jaar lang gegijzeld door Hamas ergens in een gat in de grond in de Gazastrook en in oktober 2011 geruild voor 1027 Palestijnse terroristen.

palst-protest2Ramallah op de West Bank, donderdag, 21 februari 2013. Palestijnen houden nog altijd meer van relschoppen en Israëlische soldaten en burgers te bestoken met katapulten, halve rotsblokken en brandbommen dan van voetballen voor vrede met Israël. Zo te zien aan de vele plaatjes van die dag was het weer volop ambiance op de West Bank. Tientallen westerse journalisten en cameramensen waren weer present om alles in beeld te brengen. Nochtans, als ze werkelijk om Arabische slachtoffers zouden geven, hoefden ze slechts enkele kilometers verder de grens over te steken en in Syrië plaatjes te maken. Mijn gedacht!


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Nóg een ‘nee’…”

Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    – Barcelona to play in Israel for peace door Aaron Kalman [lezen]
    – Palestinians refuse to team up with Israel against soccer greats [lezen]
  2. Likoed Nederland: Jibril Rajoub: “Wij willen geen Joden, duivels of zionistische klootzakken tegenkomen” [lezen]

2 gedachtes over “Palestijnen weigeren samen met Israël tegen FC Barcelona te voetballen voor de vrede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.