Met ‘Koning Abbas’ valt niet te spotten: Palestijn krijgt één jaar cel voor spotprent op Facebook

Mahmoud Abbas, de Keizer zonder Kleren en zonder Land,
kroont zichzelf tot Koning van Palestina

Anas Awwad, een 26-jarige inwoner van de Palestijnse Autoriteit, werd onlangs veroordeeld tot één jaar opsluiting door een Palestijnse rechtbank in Nabloes (op de West Bank). Wat was dan wel die afschuwelijke misdaad van Awwad?

Mahmoud Abbas
Abbas, de nieuwe spits van voetbalclub Real Madrid

Hij heeft het gewaagd om een foto van Mahmoud Abbas te plaatsen op zijn Facebookpagina waarin die een voetbal wegtrapt met als ondertitel “De nieuwe spits van Real Madrid.”

Het bewuste plaatje (rechts) dateert van 20 juli 2011 toen Abbas op visite was in het Santiago Bernabeu stadion van de bekende voetbalploeg in de Spaanse hoofdstad. De Palestijnse rechter oordeelde Awwad schuldig aan het overtreden van een oude Jordaanse wet die het “bespotten van de koning” verbiedt.

De Palestijnen zijn niet de enigen die zich zorgen zouden moeten maken omtrent het ontzeggen van het recht op vrije meningsuiting van Awwad met betrekking tot ‘Koning Abbas’.

Wij zouden hier allemaal door gewaarschuwd moeten zijn. Wij zouden het feit moeten overwegen dat een zware straf werd opgelegd aan een onschuldig man; een man die geboren is, opgeleid, werkte en leefde op slechts een paar dozijn kilometers verwijderd van Tel Aviv en Jeruzalem.

Anas Awwad

Diegenen die vinden dat de regering van Israël onmiddellijk een Palestijnse staat zou moeten erkennen een Palestijnse staatsbehoefte onmiddellijk zou moeten erkennen de implicaties van zulk een, zouden erg zorgvuldig de implicaties van dergelijk manoeuver moeten bezinnen omtrent de mensenrechten en de levenskwaliteit in het gebied. Als de Staat van Palestina vandaag zou worden opgericht worden, zou het geen vreedzame, democratische natie zijn. Het zou dezelfde militaristische dictatuur blijven die zou doorgaan met het terroriseren van zijn buren evenals zijn eigen burgers.

De oorverdovende stilte die de bestraffing van Awwad omringt bij parlementsleden Ahmad Tibi en Hanin Zoabi, die faalden om deze daad openbaar te veroordelen, was bijzonder interessant in het licht van hun bewering van verdedigers van de vrije meningsuiting te zijn. In tegenstelling, slechts vijf dagen na de uitspraak van de veroordeling, vielen dezelfde parlementsleden luidkeels de Staat Israël aan voor het plaatsen van een informatiestop omtrent de kwestie Ben Zygier, betreffende een Israëliër die ernstige misdaden tegen de veiligheid van onze natie pleegde.

Tibi, Zoabi en hun cohorten missen nooit een kans om de daden van Israël te bekritiseren en de legitimiteit van de Staat uit te dagen. Daarentegen misten zij een uitstekende kans om hun eigen legitimiteit te bewijzen als echte verdedigers van het Palestijnse volk, door geen scherpe veroordeling uit te spreken van de schending van het recht op vrije meningsuiting van Awwad.

Als wij hopen om een vredesakkoord te bereiken, die van lange duur zal zijn, hebben wij in de eerste plaats nood om de feiten ter plaatse te erkennen. Twintig jaar geleden verkreeg de Palestijnse Autoriteit zelfbestuur over grote gebieden op de West Bank en in de Gazastrook. Tevens ontvingen zij enorme financiële steun van de internationale gemeenschap (hoofdzakelijk de V.S. en Europa) oplopende tot meer dan 25 miljard dollars. Wat hebben zij tot dusverre met dit gezag en deze middelen verwezenlijkt om het dagelijkse leven van hun burgers te verbeteren? Vraag dat maar aan Anas Awwad.

In het kader van de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen, worden de historische rechten van elk van de partijen vaak ter discussie gesteld. Er zijn Palestijnen die vragen om de klok terug te draaien en de situatie te herstellen zoals die in 1948 of 1967 Er zijn Joden die hun huidige objectieven baseren op de feiten aan de grond zoals ze 3.000 jaar geleden waren. Ik beklemtoon dat het kijken naar het verleden ons niet zal helpen om de objectieven te bereiken voor de toekomst. Het is als achterstevoren zitten in een auto en proberen vooruit te rijden, het is een recept voor een ramp, in het bijzonder gezien in het licht van de hindernissen en valkuilen die op de weg vóór ons liggen.

De enige manier om een duurzame vrede te bereiken is om duidelijk naar de omstandigheden te kijken, zoals die momenteel bestaan en op die basis verder te gaan. Het recht van de Palestijnse Autoriteit om erkenning als onafhankelijke staat te ontvangen, zou gebaseerd moeten zijn op zijn capaciteit om goed bestuur te demonstreren waarbij waarden worden hoog gehouden, die de scheiding der machten, de rechtsstaat, de individuele vrijheden en de rechten van de mens bevestigen. De Palestijnse leiding moet bewijzen, door deze waarden te beschermen, dat het in feite verdient om een een staat te zijn.

Vandaag ontbreken deze basisprincipes van de democratie pijnlijk in de Palestijnse bestuursorganen. De PLO op de West Bank en Hamas in Gaza wikken en wegen elke benoeming van elke ambtenaar in om het even welke openbare positie, van leraren in scholen tot aan de aanstelling van rechters in de rechtbanken. Beide organisaties zijn in het verleden erkend door de Amerikaanse regering en andere westerse naties als terreurorganisaties.

De Palestijnse activisten voor de rechten van de mens verklaarden dat Anas Awwad een zware straf kreeg voor zijn milde oefening in de vrijheid van meningsuiting, in hoofdzaak omdat hij gekend staat als een aanhanger van de Hamas beweging. Aan het Hof van het “koninkrijk” van Mahmoud Abbas, alwaar de rechters door de PLO worden benoemd, wordt een aanhanger van Hamas te zijn beschouwd als een misdaad. Het zou diegenen betamen die beweren te ijveren voor de Palestijnse mensenrechten, met inbegrip van het recht op een onafhankelijke staat, om te beginnen met wat dichter bij eigen huis hun ziel te onderzoeken.

door Calev Myers


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Lang leve de koning!”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – The neighboring Kingdom of Mahmoud Abbas door Calev Myers [lezen]
  – Palestinian jailed for insulting Abbas [lezen]
 2. Global News: Palestinian sentenced to a year in jail for cursing President Mahmoud Abbas on Facebook [lezen]

Gerelateerd:

 • Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur door Khaled A. Toameh [lezen]
 • Hamas draait de laatste burgerlijke vrijheden in de Gazastrook definitief de nek om [lezen]
 • Palestijnse politie slaat betoging tegen Abbas in Ramallah met ‘disproportioneel’ geweld uit elkaar [lezen]
 • Palestijns-Islamistische Lente ontluikt: messen zijn geslepen, doodskisten staan klaar door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Persvrijheid en vrije meningsuiting verder aan banden gelegd in ‘Palestina’ [lezen]
 • De niet zo ‘Vrije’ Universiteit en de anti-Israël campagne door Missing Peace [lezen]
 • Hoe de Arabieren de vrije pers in het M-O de mond snoeren +video [lezen]
 • Dezelfden die moorden om anti-islamfilm, genieten voluit van afschuwelijk portretteren van Joden door Shaul Rosenfeld [lezen]
 • Freedom House rangschikt Israël als de enige ‘vrije staat’ in het gebied van het Midden-Oosten [lezen]