Uit angst voor terreuraanslagen: EU wil Hezbollah geen terreurgroepering noemen

hezbollah

De EU weigert Hezbollah tot een officiële terreurgroepering te verklaren. De regeringschefs “vrezen” nieuwe aanslagen in Europa. Men wil de radicale islamieten niet irriteren en probeert het daarom met appeasement. Dat heeft in de geschiedenis, zoals bekend, nog nooit gefunctioneerd.

Europa schuwt de confrontatie met Hezbollah: de EU weigert de radicaalislamitische groepering op de lijst van terreurorganisaties te zetten. Bulgarije had dit na de eerste terreuraanval van Hezbollah op Israëlische toeristen in een bus in Boergas aan de Zwarte Zee geëist. Maar de EU is van mening dat zo´n aanval niet voldoende is om Hezbollah op de lijst te zetten. Daarom kan de groepering, die vanuit het zuiden van Libanon Israël al jarenlang met speldenprikken terroriseert, nog steeds geld inzamelen en strijders voor de Jihad rekruteren.

De reden voor de nobele terughoudendheid van de EU zie de politieke analiste Sylke Tempel gelegen in het feit dat de leiders in Brussel gewoon bang zijn voor Hezbollah. De Deutschlandfunk citeert Tempel met de woorden: “Er heerst algemene angst dat, als we teveel ophef maken over de aanslag in Boergas, Hezbollah opnieuw zou kunnen toeslaan en dat het dan geen Israëlische toeristen zullen zijn die het slachtoffer worden.”

De feiten spreken echter een duidelijke taal: Hezbollah is de best uitgeruste terreureenheid ter wereld. Zijn strijders zijn op dit moment het meest actief in Syrië: daar proberen ze, met financiële en militaire ondersteuning uit Teheran, het verzet tegen het regime van Assad te breken.

De EU-landen hebben weliswaar troepen in het zuiden van Libanon gestationeerd, die Israël erbij moeten helpen Hezbollah te ontwapenen. Volgens informatie van de Amerikaanse geheime dienst zou dit plan echter niet helpen, want Hezbollah zou nog over minstens 70.000 raketten beschikken. Gezien deze aanvalskracht zou de EU zich zorgen maken over nieuwe aanslagen op grote Europese steden. Alleen al in Duitsland zouden zich 1000 leden van Hezbollah ophouden.

In Bulgarije is Hezbollah voor het eerst in grotere stijl buiten het Midden-Oosten in verschijning getreden: de regering in Sofia maakt in een officieel bericht Hezbollah voor een terreuraanslag op een toeristenbus in Boergas verantwoordelijk, waarbij in juni vorig jaar een Bulgaar en vijf Israëli´s om het leven kwamen. Nadat Europa jarenlang de kop voor Hezbollah in het zand heeft gestoken, krijgt de discussie rondom de organisatie als terroristische vereniging nieuwe dynamiek.

Ook de toekomstige chef van de CIA, John Brennan, bekritiseert het falen van de EU om Hezbollah op de lijst van terroristische verenigingen te zetten. Hezbollah in Irak 2007 door de moord op vijf Amerikaanse soldaten het Amerikaanse leger duidelijke schade toe. Al in Beiroet in 1983, een jaar na zijn oprichting, werden er zelfmoordaanslagen op Amerikaanse en Franse militaire kampen gepleegd.

De Amerikaanse geheime dienst heeft Hezbollah al sinds 1990 op de lijst van terreurgroeperingen gezet. Washington beschouwt de groepering als veel gevaarlijker dan Al Qaida. De terughoudendheid van de EU heeft ermee te maken dat ze de politieke vleugel van Hezbollah in Libanon wil behouden om de regering in Libanon niet uit elkaar te laten vallen. Vooral Duitsland, Frankrijk en Zweden zouden belang hebben bij de stabiliteit van de regio, staat er in een bericht van het Magazins National Interest.

Bulgarije wil het de EU niet besparen om zich serieus bezig te houden met het thema. Nog echter hebben in Brussel de stemmen de overhand die zeggen dat het beter zou zijn om zich tegenover de terroristen van Hezbollah vriendelijk te gedragen. Matthias Küntzel zegt daarover op de Deutschlandfunk: “Moeten we echter een terreurgroep niet als zodanig benoemen omdat we bang zijn voor hun terreur? Doen we de ogen dicht zolang hun terreur in Europa ´slechts´ tegen Joden is gericht? Dat zou betekenen de krokodil te voeren in de hoop dat hij ons als laatste opvreet.”

Om te denken dat men Europa daardoor nog meer terreur zou kunnen besparen, is naïef: in de strijd tegen de RAF was al te zien dat er geen manier is om met terroristen te onderhandelen. Als men hen de hand toesteekt, bestaat het niet geringe gevaar dat ze je als tegenprestatie de keel doorsnijden.


Bronnen:

 1. Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Aus Angst vor den Terroristen: EU will Hisbollah nicht Terror-Gruppe nennen [lezen]
  – vertaald uit het Duits door E.J. Bron als: “Uit angst voor de terroristen: EU wil Hezbollah geen terreurgroepering noemen” [lezen]

Gerelateerd:

 • Bulgarije vraagt leden Europese Unie gemeenschappelijke maatregelen te nemen tegen Hezbollah [lezen]
 • Hezbollahterroristen van aanslag Burgas studeerden in Libanon voor bouwkundig ingenieur [lezen]
 • Aanslag op touringbus in Burgas was het werk van Hezbollah zegt Bulgaars onderzoek [lezen]
 • De reacties van de VN op de terreuraanslag op de Israëlische toeristenbus in Bulgarije door VN Watch [lezen]
 • Zes mensen gedood tijdens bomaanslag op Israëlische touringbus in Bulgarije [lezen]
 • Aanslag op Israëlische toeristen leidt tot ongekend reisadvies door Missing Peace [lezen]
 • VN afgevaardigde Ron Prosor maant Europese Unie aan om Hezbollah op terreurlijst te zetten [lezen]
 • België weigert door Iran gesponsorde Hezbollah als terreurorganisatie te classificeren [lezen]
 • Volgens Europese Unie is Hezbollah geen terreurorganisatie maar een gewone politieke partij [lees]
 • De gewapende militie Hezbollah is geen politieke partij maar een terreurorganisatie door Tzipi Livni [lees]
 • Ongelooflijk: Europese Unie steunt de door Iran gesponsorde Hezbollah door Peter Martino [lees]
 • De Europese linkerzijde heeft een probleem met Joden en met de Joodse staat door Colin Shindler [lees]
 • Hezbollah-strijders worden in Europa ongemoeid gelaten door Arne Hankel [lees]
 • VS waarschuwt: Hezbollah kan op elk ogenblik en zonder waarschuwing toeslaan in Europa [lees]
 • Hoog tijd dat de Europese Unie de terreurorganisatie Hezbollah in de ban slaat door Benjamin Weinthal [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.