Blokkade van Gaza verder versoepeld, Egypte sluit smokkeltunnels en zendt delegatie naar Israël

pal02aErez grenspost tussen Gaza en Israël, 18 februari 2013. Palestijnse vrouw en haar gezin komen vanuit Gaza naar Israël op bezoek. Israël heeft zijn blokkade van de Gazastrook merkbaar verlicht sinds het einde van het verdedigingsoffensief en nadat op 22 november 2012 het staakt-het-vuren met Hamas is ingegaan, bestand dat tot op heden lijkt stand te houden. De Palestijnse burgers van Gaza zijn best tevreden en maken massaal gebruik van de entente. Zo zijn alleen al de voorbije 2de week van februari 2013 ruim 2.500 Gazaanse Palestijnen naar Israël gegaan via de grenspost van Erez.

Voor het eerst, sinds de gezant van de Moslim Broederschap president Mohammed Morsi aan het bewind kwam, zal Egypte een veiligheidsdelegatie naar Israël sturen. Het sturen van een veiligheidsdelegatie naar Israël zou de eerste keer dat het regime van Morsi openlijk de relaties en de samenwerking tussen de twee landen erkent.

Gisteren raakt bekend dat de Egyptische delegatie kwesties zoals de situatie in Gaza en andere kwesties van wederzijds belang met Israëlische regeringsambtenaren zal bespreken. De delegatie is gepland om in de nabije toekomst naar Israël te komen, maar er werd nog geen datum vastgelegd voor dat bezoek.

Vorige week, kwam een vierkoppige delegatie van de Israëlische veiligheid in Kaïro aan om naar verluidt deel te nemen aan besprekingen over het vredesproces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Sommige berichten verwezen naar een Israëlische delegatie die met Hamas indirecte besprekingen was komen houden over een akkoord dat na het staakt-het-vuren op het einde van Operation Pillar of Defense werd bereikt.

tunnel6Anderzijds werd gisterochtend het bericht bevestigd omtrent de recentste actie van Egypte in het blokkeren van de smokkeltunnels in Gaza. Heel wat tunneluitbaters klagen steen en been en zien hun inkomsten uit de smokkelhandel drastisch dalen.

Het persagentschap Reuters schrijft dat het netwerk van tunnels een essentiële reddingslijn is geweest voor Gaza, waar naar schatting zowat 30 procent van alle goederen naar de enclave werden gebracht om alzo de blokkade te omzeilen die al zeven jaar door Israël en Egypte wordt opgelegd.

Een Palestijnse zakenman, Abu Bilal, zegt dat hij de afgelopen vier jaren cement en grint door de tunnels vervoerde. Hij vertelde dat Egypte de afgelopen twee weken dozijnen van de tunnels onder water heeft gezegd en dat telkens, wanneer de arbeiders het water weg pompten, Egyptische veiligheidsagenten de waterkranen terug open draaiden.

Naar eigen zeggen verdient Abu Bilal zowat 50 sjekels (14 dollars) per dag, maar wegens de overstroming heeft hij slechts twee dagen in de loop van de voorbije twee weken kunnen werken. “Wij koesteren een dubbele vrees: wij zijn bang om in een plotselinge watervloed om te komen en wij zijn bang om te verhongeren als wij onze banen wegens het Egyptische hardhandig optreden zouden verliezen,” zei Bilal.

Ondertussen hebben berichten van ooggetuigen aan The Commentator verteld dat gisterochtend via de grenspost van Erez met Israël, honderden Palestijnse zakenlieden naar binnen stroomden om zaken te doen in de Joodse staat. Zo trokken vorige week meer dan 2500 Gazanen via Erez Israël binnen.

Toch blijft Israël nauwgezet toekijken op de blokkade. Zo werden afgelopen nacht twee Palestijnse vissers onder vuur genomen door de Israëlische marine omdat ze zich buiten de toegelaten visserijzone hadden gewaagd (een afstand van zes mijl of 6,9 km buiten de kust van Gaza.) De twee raakten gewond en werden naar verluidt voor verzorging opgenomen in een ziekenhuis in Gaza.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Dit zijn de twee grootste boosdoeners!”

Bronnen:

 1. The Commentator: Egyptian crackdown on Gaza tunnels creates economic nightmare for Palestinians [lezen]
 2. The Jerusalem Post: Report: Navy shoots, injures two fishermen in Gaza [lezen]
 3. Arutz-7: Report: Morsi to Send Security Delegation to Israel door Elad Benari [lezen]
 4. Ynet News:
  – Egyptian security delegation to visit Israel door Roi Kais en Yoav Zitun [lezen]
  – Aide: Egypt flooded tunnels to cut Gaza arms flow [lezen]

Gerelateerd:

 • Israëlische delegatie voor overleg in Kaïro omtrent sluiting smokkeltunnels van Hamas in Gaza [lezen]
 • Israël en Hamas onderhandelen in het diepste geheim in Kaïro over langdurig staakt-het-vuren [lezen]
 • Egypte laat smokkeltunnels van Hamas onder water lopen om wapenhandel naar Gaza te stoppen [lezen]
 • Hevige regenval zet honderden wapensmokkeltunnels tussen Gaza en Egypte onder water [lezen]
 • Hoe geraakt Hamas aan zijn wapens? Dankzij o.a. netwerk smokkeltunnels via Egypte +video [lezen]
 • Ongeveer 600 Gazaanse miljonairs in de Strook spekken het Hamasregime via de smokkeltunnels [lezen]
 • Egypte worstelt met probleem van smokkeltunnels in Rafah om Hamas’ wapenhandel in te dammen [lezen]
 • Hamas aan Egypte: Hef de blokkade van Gaza op, dan zullen wij onze smokkeltunnels sluiten [lezen]

Een gedachte over “Blokkade van Gaza verder versoepeld, Egypte sluit smokkeltunnels en zendt delegatie naar Israël

 1. Wat, niet boeman Israel heeft die tunnels onder water gezet, maar Egypte? De Moslim broeders?

  In de ‘neutrale ‘linkse media lees je dit natuurlijk niet want dan wordt hun hele, zorgvuldig opgebouwde Anti Israel hysterische bluf onderuit gehaald.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.