Premier Netanjahoe: gedemilitariseerde Palestijnse staat cruciaal voor werkbare vrede met Israël


Jeruzalem, 18 februari 2013. Premier Netanjahoe spreekt het Jewish Agency toe.

De Palestijnse aanvaarding van een gedemilitariseerde staat en de erkenning dat Israël het Joodse geboorteland, is zijn beide van cruciaal belang voor vrede op lange termijn, vertelde premier Benjamin Netanjahoe tegenover de Jewish Agency Board of Governors op maandag. “Het conflict moet opgelost worden met het verzekeren van de soliditeit van de Joodse staat, zowel in termen van erkenning alsook in termen van veiligheidsregelingen,” zei Netanjahoe.

logo-jewish-agencyHij sprak met hen te midden van een vernieuwde internationale druk om het vredesproces opnieuw te beginnen, dat voor jaren grotendeels is bevroren.

De Amerikaanse staatssecretaris John Kerry zal naar verluidt één van de komende weken moeten naar Israël komen, gevolgd door een bezoek van President Barack Obama. Netanjahoe zei dat hij hun bezoeken als een kans beschouwt “om terug te keren naar echte onderhandelingen – rechtstreekse, ongehinderde onderhandelingen zonder precondities.”

Hij verduidelijkte zorgvuldig dat de elementen die nodig zijn voor een vrede op lange termijn niet eveneens precondities waren voor vernieuwde besprekingen, waarvan hij gelooft dat die onmiddellijk zouden moeten beginnen. “Ik plaats deze voorwaarden niet vóór de ingangspoort,” zei hij. “Ik heb een duidelijk idee van wat moet worden gedaan om een werkbare vrede te bereiken. Ik ben bereid om dat te doen, maar ik plaats geen voorwaarden bij het ingaan van onderhandelingen.”

“Ik denk niet wij nog eens vier jaar onze tijd zouden moeten verspillen door te onderhandelen over de onderhandelingen. Ik denk dat wij gewoon meteen van start moeten gaan,” voegde Netanjahoe eraan toe. Maar van zodra die besprekingen beginnen, is het niet “enkel Israël dat concessies zal moeten doen… Ook de Palestijnen zullen toegevingen moeten doen,” zei hij. “Dat maakt deel uit van de wereld en dat maakt deel uit van een echte, werkbare en duurzame vrede.“

Maar indien beide partijen een definitief statusakkoord ondertekenen, maakte Netanjahoe duidelijk dat een vel papier geen vrede waarborgt. “Wij hebben een vredesproces en een vredesresultaat nodig dat ons vrede geeft en ons veiligheid geeft; en dat wordt niet bereikt door enkel maar een stuk papier te ondertekenen,” zei Netanjahoe. Om die vrede te laten werken, moet Israël weten dat Hamas of andere terreurorganisaties het Palestijnse grondgebied niet zullen overnemen, zoals wat gebeurde toen Israël zich in 2005 terugtrok uit de Gazastrook, zei Netanjahoe.

Bovendien moeten de Joden het recht hebben om naar Israël terug te keren en de staat moet zijn Joodse identiteit behouden, één die ook erkent is door de Palestijnen, zei hij. “Dit is de staat van de Joden,” zei hij.

door Tovah Lazaroff


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: PM: Unarmed Palestinian state critical to peace door Tovah Lazaroff [lezen]
  2. Arutz-7: Netanyahu Stresses Dangers of Iran and Syria door Elad Benari [lezen]
  3. Israel Today Nederland: Netanyahu: Iran nucleaire staat door slappe aanpak [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.