Israëlische delegatie voor overleg in Kaïro omtrent sluiting smokkeltunnels van Hamas in Gaza

terreurtunnelHet Egyptische leger zegt dat het werkt om de smokkeltunnels te sluiten en te vernietigen, waarvan velen worden gebruikt om wapens, mortiergranaten, munitie, explosieven en onderdelen voor raketten naar Gaza te smokkelen, tunnels die zoals bekend door Hamas worden gecontroleerd. De terreurgroep rijft elke dag minstens 1 miljoen dollar binnen aan “taks” gelden die het int van de smokkelaars van Gaza, die hen in ruil daarvoor “bescherming” aanbiedt, de betalingen collecteert voor het verlenen van deze dienst en tevens de smokkelaars gebruikt om goederen te bestellen bestemd voor eigen gebruik.

Een delegatie van Israëlische veiligheidsambtenaren was zondag (17 feb.’13) in Kaïro om de veiligheidssituatie in het gebied samen met hun Egyptische tegenhangers te bespreken, de tweede dergelijke reis in minder dan week. De Israëlische groep kwam met een speciale vlucht toe op de Egyptische luchthaven en werd er opgewacht door hoge ambtenaren van de Egyptische inlichtingendienst, aldus berichtte Radio Israel. De identiteit van de Israëliërs werd niet bekend gemaakt.

Jeruzalem heeft een bijzondere interesse aangaande de veiligheid in de Sinaï, die een lange grens deelt met Israël en de voorbije jaren een bron is geweest van een reeks aanvallen en aanslagen op Israëlisch grondgebied. Het gedemilitariseerde schiereiland wordt beschreven als woest gebied waar Jihadistisch groepen opereren onder de radar van de Egyptische veiligheidsdiensten, ondanks een hardhandige aanpak van de terreurgroepen in het gebied vorig jaar.

gazamuur10De Egyptische muur tussen de Sinaï en Gaza waarvan iedereen in het Westen doet alsof hij niet bestaat. Deze muur voldoet al lang niet meer en wordt door Kaïro thans vernieuwd met metalen platen tot 20 meter diep onder de grond. Deze verbeteringen moeten de smokkelhandel van wapens en raketten voor Hamas naar Gaza een halt toeroepen. Bovendien wil Kaïro op die manier verhinderen dat Gazaanse terroristen vrij in en uit het Egyptische grondgebied betreden en de gedemilitariseerde zone in de Sinaï met Israël, gebruiken als oefenterrein en uitvalsbasis voor aanslagen zowel in Egypte als in Israël.

Op zondag vertelde het Egyptische leger dat officieren honderden smokkeltunnels had ontdekt die lopen tussen Sinaï en de Gazastrook en dat zij verwachten er nog vele honderden meer te vinden. Het leger zegt dat het werkt om de smokkeltunnels te sluiten en te vernietigen, waarvan velen worden gebruikt om wapens naar Gaza te smokkelen, die door Hamas worden gecontroleerd en die door zowel de Verenigde Staten als door Israël als een terreurorganisatie wordt beschouwd.

De tunnels worden ook gebruikt om voedsel en andere goederen heimelijk de Gazastrook binnen te brengen. “Elke tunnel heeft verscheidene uitgangen, waarvan sommigen ook uitkomen in Egyptische woningen waardoor ze moeilijk te ontdekken zijn,” vertelde de Egyptische kolonel Ahmed Mohamed Ali tegenover het Palestijnse persagentschap Ma’an en merkte op dat minstens 225 van de smokkelroutes zijn gevonden. Hij schatte dat er in totaal nog 500 meer kunnen zijn.

Vorige week hebben Egyptisch soldaten water gepompt water in een aantal tunnels en hen vernietigd en aldus de inspanningen opgevoerd om meer tunnels onder zijn grens met Gaza te ontdekken. Eigenaars van tunnels in Rafah vertelden het persagentschap Safa dat in de loop van de voorbije 10 dagen, Egyptische militairen controleposten hebben opgesteld in de Sinaï, en inkomende vrachtwagens tegenhielden en handelswaar in beslag namen.

Vorige donderdag bezocht een Israëlische delegatie een aantal Egyptische ambtenaren van het Ministerie van Defensie in Kaïro en hielden er tijdens vergaderingen besprekingen omtrent regionale veiligheidskwesties, met inbegrip van terreuractiviteiten in het Sinai Schiereiland en het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Israël voert in het geheim onderhandelingen met de terreurorganisatie Hamas. Eén van de punten die ter sprake komen in de besprekingen tussen Israël en Hamas is de opening van grensovergangen voor de transfer van landbouwproducten. Israël zou het er in principe mee eens zijn dat de grensovergang tussen Rafah in Gaza en Egypte zou geopend worden voor de doorgang van commerciële goederen en bouwmaterialen.


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Israeli officials visit Cairo as Egypt steps up anti-tunnel efforts door Aaron Kalman [lezen]

Gerelateerd:

  • Israël en Hamas onderhandelen in het diepste geheim in Kaïro over langdurig staakt-het-vuren [lezen]
  • Egypte laat smokkeltunnels van Hamas onder water lopen om wapenhandel naar Gaza te stoppen [lezen]
  • Hevige regenval zet honderden wapensmokkeltunnels tussen Gaza en Egypte onder water [lezen]
  • Hoe geraakt Hamas aan zijn wapens? Dankzij o.a. netwerk smokkeltunnels via Egypte +video [lezen]
  • Ongeveer 600 Gazaanse miljonairs in de Strook spekken het Hamasregime via de smokkeltunnels [lezen]
  • Egypte worstelt met probleem van smokkeltunnels in Rafah om Hamas’ wapenhandel in te dammen [lezen]
  • Hamas aan Egypte: Hef de blokkade van Gaza op, dan zullen wij onze smokkeltunnels sluiten [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.