Het antwoord van Israël op de burgeroorlog: 7 gewonde Syriërs opgenomen in Israëlisch hospitaal

Ziv_Hospital_SafedaHet Rebecca Sieff Hospitaal, ook bekend als het Ziv Hospitaal, is gelegen in de historische stad Safed, in het noorden van Israël. 7 Syriërs die gewond raakten in de burgeroorlog werden hier om humanitaire redenen, omwille van dringende medische verzorging, tijdelijk opgenomen.

Wij zijn geen Arabieren. Aldus kan het misschien wat vals klinken, zelfs denigrerend, wanneer wij onze verontwaardiging en pijn uitdrukken ten aanzien van de gang zijnde slachting van Arabieren door andere Arabieren. De Arabieren zijn een trots volk en vanuit ervaring weten wij dat zij erg gevoelig zijn voor wat zijn ervaren als het patroniseren van hen door niet-Arabieren.

Toch is het meer dan schokkend om vast te stellen hoe weinig door de Arabieren wordt gedaan in het aanzicht van de laatste slachting van Arabieren door Arabieren, die al 23 maanden lang elke dag onverminderd plaatsvindt in Syrië.

Zo bericht Agence France-Presse (AFP) op 16 februari ’13, dat de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd dat de Saoedi’s hem verteld hebben dat er in Syrië reeds 90.000 doden zijn gevallen (aanzienlijk meer dus dan de 70.000 die de V.N. opgeven) :

Bashar al Assad“De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei afgelopen donderdag dat de dodentol in Syrië wellicht is opgelopen tot 90.000, cijfers citerende die hem werden gegeven door zijn Saoedische tegenhanger Prins Saoed al-Faisal…

Dit cijfer ligt aanzienlijk hoger dan het cijfer dat deze week werd opgegeven door Navi Pillay, hoofd van de Mensenrechtenagentschap van de Verenigde Naties, waarin ze zei dat de dodentol in de burgeroorlog ‘de 70.000 benadert… Naar schatting hebben meer dan 750.000 mensen het land verlaten terwijl daarnaast ca. 2;5 miljoen mensen in het binnenland ontworteld zijn.’

Het mag misschien eveneens wat vals klinken voor de lezers van de Libanese krant An-Nahar om te zien wat voor de Syriërs wordt gedaan door de zo gehate Israëliërs, althans toch volgens de reacties die in een aantal Arabische uitgaven verscheen naar aanleiding van het volgende bericht.

Terwijl de Syrische president Bashar Al-Assad onlangs nog dreigde om zijn hele rakettenarsenaal op Israël af te vuren mocht hij ooit het loodje leggen, bericht The Jerusalem Post op 16 februari ’13 dat het Israëlische Leger 7 Syriërs, die gewond zijn geraakt in de burgeroorlog, voor medische verzorging heeft opgenomen in een Israëlisch hospitaal in Safed:

Het Israëlische Leger (IDF) heeft Syriërs, die gewond raakten in de bijna twee jaar durende burgeroorlog in Syrië, gisteren zaterdag (16 feb.’13) toegelaten in Israël voor dringende medische zorgen. De gewonden waren nabij de Syrisch-Israëlische grensomheining opgedaagd en soldaten van het IDF verstrekte hen ter plaatse de eerste zorgen, zei de woordvoerder van het IDF. Nadien werden zij vervoerd naar het Medisch Centrum Ziv in Safed. Eén van de Syriërs was er ernstig aan toe, vier anderen waren matig gewond en twee anderen hadden lichte verwondingen.

Het was de eerste keer dat Syriërs voor medische behandeling in Israël werden opgenomen sinds het begin van de volksopstand tegen het regime van president Bashar Al-Assad bijna twee jaar geleden is begonnen. Moshe Ya’alon, minister voor Strategische Zaken, zei zaterdag dat de beslissing van Israël om Syriërs in het land toe te laten, geen verandering in het beleid betekent. Het beleid is om niemand de (Syrisch-Israëlische) grens te laten passeren, behalve in speciale humanitaire gevallen, waarbij elk geval individueel zal worden onderzocht.

Het Rebecca Sieff Hospitaal, dat ook bekend is als het Ziv Hospitaal, is gevestigd in de historische noordelijk gelegen Israëlische stad van Safed. Het is het een algemeen publiek overheidsziekenhuis met 310 bedden en medisch personeel dat Hebreeuws, Arabisch, Russisch, Amharisch en Engels spreekt.

Opmerkelijk:
hospital-hitHet ziekenhuis van Safed ligt zo dichtbij Libanon en Syrië, dat het tijdens de Tweede Libanonoorlog op 19 juli 2006 een directe voltreffer kreeg te verwerken toen de “helden” van Hezbollah, een proxy terreurgroep die bewapend en gesponsord wordt door Syrië en Iran, een Katyusha raket afvuurden op het ziekenhuis.

Hierbij werden toen vijf patiënten, 2 artsen en twee andere personeelsleden gewond en werd tevens aanzienlijke schade veroorzaakt aan de infrastructuur van het ziekenhuis (plaatje rechts.) Kosten van herstelling: 12 miljoen dollars, bedrag dat door Israël zélf werd opgehoest. Eén van de zovele oorlogsmisdaden van Hezbollah, waar de reguliere media destijds nulkommanul aandacht aan besteedden.

Dat Israël toch besluit om Syrische gewonde vluchtelingen op te nemen, mag voor ons pro-Israëlactivisten onbegrijpelijk toe lijken, maar ook dit is Israël.


Met dank aan This Ongoing War voor de hint.

Bronnen:

 1. This Ongoing War: An Israeli response to the Syrian bloodbath [lezen]
 2. Alter Net / AFP: Saudis say Syria death toll may be 90,000: Kerry [lezen]
 3. The Jerusalem Post: 7 Syrians hurt in civil war treated in Israel door Yaakov Lappin [lezen]
 4. Zionism.com: Hezbollah Rockets hit Israeli Hospitals [lezen]
 5. Arutz-7: Israel Allows In 7 Syrian Refugees as Fighting Nears Border door Gil Ronen [lezen]
 6. The Times of Israel: Syrian refugees receive ongoing treatment in Israeli hospital for first time door Yifa Yaakov [lezen]

Gerelateerd:

 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Ca. 885 Palestijnen werden gedood in Syrische burgeroorlog en tienduizenden op de vlucht [lezen
 • Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië door Elhanan Miller [lezen]
 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.