Israël en Hamas onderhandelen in het diepste geheim in Kaïro over langdurig staakt-het-vuren

hamas-fire2Hamas: “Het is de schuld van Israël, die zijn begonnen!”

Eén van de redenen waarom, sinds op 21 november 2012 na het einde van Operation Pillar of Defense een staakt-het-vuren werd bereikt, Hamas en Co al bijna drie maanden geen raketten meer heeft afgevuurd op de Joodse staat, is het feit dat in het diepste geheim en door de bemiddeling van Egypte, in Caïro onderhandelingen worden gevoerd die tot een langdurig bestand tussen Hamas en Israël moeten leiden.

Hamas ligt op het droge te happen naar luchtDe terreurinfrastructuur van Hamas en gelieerde terreurorganisaties in Gaza werd tijdens het recente Israëlisch defensief offensief Operation Pillar of Defense grondig door elkaar geschud en materieel zware schade toegebracht, waardoor Hamas als het ware als een vis op het droge ligt naar lucht te happen (plaatje rechts.) Vandaar dat Hamas zich genoodzaakt zag om per uitzondering de diplomatieke weg op te gaan met Israël.

Volgens sceptici onderhandelt Hamas niét om vrede te bereiken, maar om tijd te winnen om zijn terreurinfrastructuur weer op te bouwen en zijn winsten van de lucratieve smokkelhandel via de grens met Egypte in Rafah weer veilig te stellen. Zoals bekend “verdient” Hamas ca. 1 miljoen dollar per dag aan “taksen” die het heft op de smokkelhandel via de tunnels onder de Gazaans/Egyptische grens.

Israël voert in het geheim onderhandelingen met de terreurorganisatie Hamas en dat al sinds het einde van Operation Pillar of Defense, berichtte de Israëlische televisiezender Kanaal 2 gisteren vrijdag 15 feb. 2013.

Volgens dat bericht worden onder Egyptische bemiddeling besprekingen gevoerd als deel van het staakt-het-vuren dat door beide betrokken partijen werd bereikt op het einde van de contra-terreuroperatie in november l.l., waarbij beide zijden beloofden zich van verdere aanvallen te onthouden en dat beide zijden werk zouden maken om een overeenkomst te bereiken.

Kanaal 2 Nieuws wees erop dat een Israëlische delegatie op donderdag in Kaïro is toegekomen met het doel om besprekingen te houden met Hamas, dat door Egyptische bemiddelaars tot stand is gekomen.

Tot nog toe worden de onderhandelingen gevoerd onder een sluier van geheimhouding, vertelt het bericht, eraan toevoegend dat volgens de overeenkomst die tussen de kanten werd bereikt, Israël het ermee eens zal zijn dat de grensovergang tussen Rafah in Gaza en Egypte zou geopend worden voor de doorgang van commerciële goederen en bouwmaterialen.

Eveneens volgens één van de punten die ter sprake komen in de besprekingen tussen Israël en Hamas is de opening van grensovergangen voor de transfer van landbouwproducten. Tezelfdertijd hebben berichten in de Arabische media erop gewezen dat één van de kwesties waar de vergaderingen om draaien de kwestie van de Palestijnse gevangenen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden.

Ondanks de constante beweringen van de terroristenleiders van Gaza dat Israël een “belegering” aan het gebied oplegt, heeft Israël aldoor humanitaire hulp in de Gazastrook toegestaan, ten gunste van internationaal gefinancierde en gecontroleerde projecten in het gebied. Sinds 2011 werden 235 projecten goedgekeurd. Alleen al in september 2012 werden 16 nieuwe projecten goedgekeurd.

Israël heeft ook de particuliere sector in Gaza gesteund en de overdracht van grondstoffen voor private bouwprojecten goedgekeurd met inbegrip van dakpannen, bak- en andere bouwstenen, muurplaten, mozaïeken, kleefstoffen, pleister, enz. Hamas echter, is niet erg tevreden met de hulp die het van Israël ontvangt en heeft getracht om de inwoners van Gaza te straffen door het ruime aanbod van de Israëlische goederen die het gebied binnengaan te verminderen.

smokkelauto3Smokkel van luxewagens ondergronds via de grens van Gaza met Egypte (bron BBC met videobeelden)

Met Israël dat strak de materialen controleert die de Gaza binnengaan via zijn grensovergangen en met Egypte dat zijn grens gesloten houdt, heeft Hamas allerhande materialen, waaronder luxewagens (plaatje hierboven), drugs en alcoholische dranken maar ook wapens en explosieven, via zijn ondergrondse tunnels die Gaza en Egypte verbinden, naar binnen gesmokkeld.

Zoals bekend rijft de terreurgroep elke dag minstens 1 miljoen dollar binnen aan “taks” gelden die het int van de smokkelaars van Gaza, die hen in ruil daarvoor “bescherming” aanbiedt en de betalingen collecteert voor het verlenen van deze dienst en tevens de smokkelaars gebruikt om goederen te bestellen bestemd voor eigen gebruik.

door Elad Benari


Bronnen:

 1. Arutz-7:
  – Israel, Hamas Holding Secret Talks Through Egypt door Elad Benari [lezen]
  – Israeli Security Delegation Arrives for Talks in Cairo door Elad Benari [lezen]
  – Israel Targeted Gaza Civilians – with Humanitarian Aid door Tzvi Ben Gedalyahu [lezen]
  – Hamas Tries to Limit Israeli Imports into Gaza door Elad Benari [lezen]
  – IDF: Hamas Makes a Million a Day in ‘Taxes’ on Smuggled Goods door David Lev [lezen]
 2. The Times of Israel: Israel and Hamas said to hold indirect talks in Cairo door Ilan Ben Zion [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  – ‘Hamas official confirms indirect talks with Israel’ [lezen]
  – Report: Israel, Hamas in Egypt-mediated indirect talks [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.