Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur [Khaled A. Toameh]

securityRamallah op de West Bank, 1 juli 2012. Een politieagent van Abbas’ Palestijnse Autoriteit, zwaait dreigend met een lange knuppel naar een vrouwelijke betoger tijdens een demonstratie tegen het dictatoriale regime van president Mahmoud Abbas. De demonstratie was gericht tégen het Palestijnse politiegeweld en vóór het herstel van de vrije meningsuiting en journalistieke vrijheid in de Palestijnse gebieden in de Gazastrook en op de West Bank.

Een ander verhaal waarover de westerse media weigeren te berichten, handelt over om het even welke Palestijn die het aandurft Hamas of de Palestijnse Autoriteit te bekritiseren, deze het reëele risico loopt te worden gearresteerd of opgeleid te worden voor ondervraging. De Palestijnse journalisten hopen om dit thans onder de aandacht te brengen van President Barack Obama wanneer die volgende maand een ontmoeting heeft met president Mahmoud Abbas.

De journalisten zeggen dat zij willen dat de Verenigde Staten en de rest van de wereld worden ingelicht over het hardhandig optreden tegen de vrijheid van meningsuiting in zowel de West Bank als in de Gazastrook, repressie die alzo ontworpen is om het feit dat te verhullen dat de Palestijnen door twee repressieve regimes worden bestuurd die geen respect hebben voor de rechten van de mens en de democratie.

security5Gaza City, 13 november 2012. Veiligheidsagenten en politie van Hamas slaan vrouwenbetoging in Gaza stad voor meer vrouwenrechten en gelijke kansen hardhandig uit elkaar. Islamistische Palestijnse mannen houden enkel van hun vrouwen zolang ze gewillig aan de haard blijven en hun kinderen uitbroeden en opvoeden. Tenzij het vrouwen zijn die een kalashnikov of raketlanceerder hanteren om zoveel mogelijk Joden neer te maaien en ze houden vooral van vrouwen die “martelares” willen worden door zelfmoordbomaanslagen te plegen tegen bejaarde Joden, vrouwen, kinderen en babies in Israël. [bron]

In de loop van de voorbije weken, werden verscheidene Palestijnse journalisten gearresteerd in de West Bank en de Gazastrook voor naar verluidt het bekritiseren van het beleid en de leiders van de Palestijnse Autoriteit en Hamas. Maar deze meest recente aanval op de vrijheid van meningsuiting schijnt de westerse landen niet te storen die de Palestijnse Autoriteit financieren of de aanhangers van Hamas rondom de hele wereld.

In zoverre vele westerse regeringen en journalisten zich zorgen om zouden maken, vormen fysieke aanvallen op Palestijnse verslaggevers in de Gazastrook voor hen geen enkel probleem zolang zij maar niet door Israël worden begaan. hardhandig optreden van de Palestijnse Autoriteit jegens Palestijnse journalisten op de West Bank is ook geen probleem zolang Israël er maar niet in betrokken is. De meeste aanvallen tegen journalisten vonden in de Gazastrook plaats, waar Hamas een zero-tolerantie handhaaft voor critici of om het even wie die het durft iets “controversieels” te zeggen.

Afgelopen recente weken werden in de Gazastrook minstens 16 journalisten gearresteerd of meegenomen voor ondervraging door de autoriteiten van Hamas in de context van een campagne die gericht is op het intimideren van de lokale media. Enkele journalisten werden slechts dan vrijgelaten nadat Hamas hen dwong om een document te ondertekenen dat zij zich voortaan zouden onthouden van het bijwonen van persconferenties of diverse activiteiten tenzij zij waarvoor zij vooraf de toestemming hadden verkregen.

De autoriteiten van Hamas hebben ook de woningen van verscheidene journalisten overvallen waarbij hun computers en notitieboekjes in beslag werden genomen. In sommige gevallen, hebben veiligheidsagenten van Hamas journalisten gedwongen om hen de wachtwoorden en gebruikersbenamingen af te geven om hun e-mail te controleren.

Wat volgt is een lijst met namen van journalisten de Gazastrook die zijn gearresteerd of door Hamas de recente weken werden ondervraagd: Ashraf Abu Khwaisan, Ala Dawaheed, Amru Dawaheed, Munir al-Munairawi, Mustafa Migdad, Majdi Islim, Juma’ah Abu Shomar, Hisham al-Ju’ub, Muayad Assali, Shadi Shaheen, Muhanad al-Kahlout, Esam Madi, Hussein Abdel Jawwad, Abdel Karim Hijji en Yusef Hammad.

Drie andere journalisten, Khaled Thabet, Mohamed Za’anin en Muthana al-Najjar, werden door Hamas politieagenten en misdadigers geslagen en mishandeld toen zij diverse activiteiten berichten in de Gazastrook.

Albert Einstein
Je tong uitsteken zoals Einstein kost 1 jaar celstraf in de PA

Op de West Bank is de situatie voor Palestijnse journalisten en politieke activisten echt niet veel beter. Nog maar vorige week, veroordeelde een rechtbank in de Palestijnse Autoriteit de 26-jarige Anas Saïd Awwad tot één jaar opsluiting in de gevangenis voor het uiten van “beledigende taal” aan het adres van president Mahmoud Abbas op zijn Facebookpagina. Awwad werd gevonden schuldig bevonden voor het afschilderen van Abbas als een lid van het voetbalteam van Real Madrid.

De man werd veroordeeld op basis van een 50 jaar oude Jordaanse wet die het verbiedt om zijn “tong uit te steken” naar de Jordaanse koning (plaatje rechts: Albert Einstein doet het even voor.) De Palestijnse Autoriteit gebruikt deze wet vaak om iedereen te straffen die commentaar levert tegen Abbas of tegen andere leiders in Ramallah.

Dat was niet de eerste keer dat de Palestijnse Autoriteit Palestijnen controleert die Facebook gebruiken als een middel om hun meningen uit te drukken. Minstens drie andere Palestijnen, Nizar Banat, Mamdouh Hamamreh en Jihad Harb, waren het doelwit van de veiligheidsagenten van Abbas voor het plaatsen van kritische commentaren op Facebook.

De afgelopen week arresteerden veiligheidsagenten van de Palestijnse Autoriteit ook twee journalisten, Ala Al-Titi en Mohamed Awad. Safad Nazzal, een Palestijnse vrouwelijke activist die de Palestijnse Autoriteit bekritiseerde voor het falen om meer aandacht te besteden aan het lot van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, werd eveneens gearresteerd door veiligheidsagenten van de Palestijnse Autoriteit op de West Bank.

Het staat nu te bezien of Obama en andere westerse leiders en regeringsambtenaren, evenals mensenrechtengroepen, aandacht zullen besteden aan de permanent aan de gang zijnde pogingen om Palestijnse journalisten en politieke activisten het zwijgen op te leggen. Het nalaten om dit te doen, zal enkel Hamas en de Palestijnse Autoriteit aanmoedigen om hun aanvallen op de vrijheid van meningsuiting verder te zetten.‭

door Khaled Abu Toameh

security4Ramallah, 1 juli 2012. Palestijnse betoging tegen het repressieve regime van Mahmoud Abbas op de West Bank, wordt door Palestijnse veiligheidsagenten en politie hardhandig uit elkaar geranseld [bron]


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute: Freedom of Expression? Not for Palestinians door Khaled Abu Toameh [lezen]
 2. BBC News: Protest against Palestinian Authority in Ramallah [lezen]
 3. IMEMC: P.A. Security Forces Assault & Detain Protestors, Journalists [lezen]
 4. Al Akhabar English: West Bank jitters as Abbas forces crush protests [lezen]
 5. L.I.: Palestinian Authority cracks down on “extending one’s tongue” door William A. Jacobson [lezen]

Gerelateerd:

 • Palestijnse politie slaat betoging tegen Abbas in Ramallah met ‘disproportioneel’ geweld uit elkaar [lezen]
 • Palestijns-Islamistische Lente ontluikt: messen zijn geslepen, doodskisten staan klaar door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Persvrijheid en vrije meningsuiting verder aan banden gelegd in ‘Palestina’ [lezen]
 • De niet zo ‘Vrije’ Universiteit en de anti-Israël campagne door Missing Peace [lezen]
 • Hoe de Arabieren de vrije pers in het M-O de mond snoeren +video [lezen]
 • Dezelfden die moorden om anti-islamfilm, genieten voluit van afschuwelijk portretteren van Joden door Shaul Rosenfeld [lezen]
 • Freedom House rangschikt Israël als de enige ‘vrije staat’ in het gebied van het Midden-Oosten [lezen]
 • Israël, het enige vrije land in het Midden-Oosten door Likoed.nl [lezen]
 • Imam Abu Akkari: Wij hebben geen vrije meningsuiting in de Islam +video [lezen]
 • Kritiek op moslims is [geen] vrije meningsuiting [lezen]
 • Vrije meningsuiting bedreigd: VN-resolutie wil godslastering strafbaar maken [lezen]
 • Nieuw dieptepunt voor vrijheid van meningsuiting in Irak: Doodstraf voor Zionisten [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.