Ook synagoge en Joodse school in het Siberische Chelyabinsk beschadigd door meteoriet

meteoor-siberiChelyabinsk, Rusland, vrijdagochtend, 15 februari 2013. Boven het Oeralgebergte in Rusland drong een 10 ton zware meteoriet de atmosfeer binnen. Met een diameter van wel 15 meter en tegen een snelheid van 30 km per seconde, ontplofte de meteoriet op 30 à 50 km boven de grond en in een straal van 200 kilometers regende het duizenden brokstukken. Er vielen minstens 950 gewonden, 110 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis en bijna 3.000 gebouwen werden beschadigd.

Een synagoge in Siberië werd licht beschadigd door een meteoriet die vrijdag dichtbij insloeg. Rabbijn Yechiel Michel Levitin, directeur van de Joodse dagschool Or Avner in Chelyabinsk, een stad gelegen op ca. 1500 km ten zuidoosten van Moskou nabij de grens met Kazachstan, werden volgens een Israëlische website de gelovigen na het ochtendgebed opgeschrikt door een luide explosie gevolgd door een verblind flashlicht dat de hele hemel verlichtte.

Rabbijn Meir Kirsh
Rabbijn Meir Kirsh, directeur van het Joodse Centrum in Chelyabinsk

“Ruiten spatten uit elkaar en mensen trachten weg te vluchten, maar wisten niet waar ze naartoe moesten gaan,” vertelde Levitin tegenover COL, een media uitgave die geaffilieerd is met de Chabad Organisatie. “Buiten werd ons verteld dat een meteoor uit de ruimte was gevallen.”

Een meteoor die door wetenschappers werd geschat op zo’n 10 à 11 ton gewicht en een doormeter van 15 meter, raasde vrijdagochtend tegen supersonische snelheid over het Oeralgebergte, veroorzaakte een reeks ontploffingen waarbij door neervallende brokstukken van de meteoor ca. 900 mensen gewond raakten en ontelbaren angst aanjaagden. Videobeelden die door automobilisten op YouTube werden geplaatst tonen een lange witte rookpluim die bij heldere hemel tot op een afstand van meer dan 200 kilometers zichtbaar was.

De Russische Academie voor Wetenschappen zei in een verklaring dat de meteoor de atmosfeer boven het gebied van Chelyabinsk binnendrong tegen een snelheid van minstens 54.000 km/uur en uit elkaar spatte op een hoogte van 30 à 50 kilometers boven de grond. Meteoren veroorzaken typisch verschillende luide sonische knallen wanneer zij de atmosfeer binnendringen omdat ze vele malen sneller vliegen dat de snelheid van het geluid. Echter, zoveel gewonden op dergelijke grote schaal zoals op vrijdag, zijn eerder zeer uitzonderlijk.

Levitin uploaded foto’s van de glasramen van de synagoge van Chelyabinsk waarvan het glas werd weggeblazen door de schokgolven. De rabbijn zei dat één gelovige van zware verwondingen werd gespaard toen een groot stuk glas in zijn stoel insloeg waaruit hij enkele seconden voordien was opgestaan om te kijken wat de oorzaak van de luide explosie was. “Het was een echt mirakel,” zei Levitin volgens COL nieuws. Levitin zei dat de autoriteiten de inwoners vertelden om binnen te blijven terwijl zij het incident onderzochten.


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Siberian Synagogue damaged by meteorite blast [lezen]
  2. Chabad.org News: Falling Meteor Causes Damage to Siberian Synagogue door Dovid Zaklikowski [lezen]
  3. The Jerusalem Post: Synagogue in Siberia damaged by meteorite [lezen]
  4. Space.com: Huge Russian Meteor Blast is Biggest Since 1908 (Infographic) door Karl Tate [lezen]
  5. RT: Meteorite hits Russian Urals: Fireball explosion wreaks havoc, up to 1,200 injured [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.