Hezbollahterroristen van aanslag Burgas studeerden in Libanon voor bouwkundig ingenieur

In de bomaanslag in Burgas, Bulgarije, van 18 juli 2012 die volgens een Bulgaars rapport werd uitgevoerd door een terreurcel van Hezbollah, werden vijf Israëliërs vermoord, van links naar rechts: Elior Priess (26), Maor Harush (25), Kochava Shriki (44), Itzik Kolengi (28 jaar) en Amir Menashe (28). Ook de Bulgaarse buschauffeur kwam hierbij om het leven.

De Bulgaarse minister voor Binnenlandse Zaken, Tsvetan Tsvetanov (plaatje rechts), heeft opnieuw zijn bewering herhaald dat twee van de terroristen die op 18 juli 2012 een bomaanslag pleegden op een reisbus, die Israëlische toeristen vervoerde in het vakantiecentrum van Burgas aan de Zwarte Zee, wel degelijk operatieven van Hezbollah waren.


Tsvetan Tsvetanov“De aanslagers in Burgas maakten deel uit van de structuren van Hezbollah in Canada en Australië en hadden contacten met andere vertegenwoordigers van deze organisatie,” zei Tsvetanov vrijdag in een interview op TV7. De Bulgaarse minister had eerder op 5 februari verklaard dat hij “gegronde redenen had om te geloven” dat de “militaire vleugel van Hezbollah” betrokken was in de aanslag op de bus in Burgas.

Morgen zaterdag zou naar verluidt Hassan Nasrallah, de terroristenleider van Hezbollah in Libanon, een verklaring uitgeven omtrent de beschuldigen tegenover zijn organisatie. Israël heeft eveneens de Libanese terreurorganisatie beschuldigd achter de aanslag te zitten waarbij vijf Israëliërs en hun Bulgaarse buschauffeur werden gedood.

Sprekende op TV7, vertelde Tsvetanov dat onderzoekers thans achter de echte namen van de aanslagers zijn gekomen en hun bewegingen volgen doorheen Europa. Van twee van de terroristen wordt aangenomen dat zij een dubbele nationaliteit bezitten en van Canadees-Libanese en Australisch-Libanese nationaliteit zijn. “Onze hypothesis is dat de twee voor bouwkundig ingenier studeren in Libanon, van waaruit zij de aanslagen voorbereidden,” zei Tsvetanov.

Volgens hem zijn zij de Europese Unie binnen gereisd onder hun echte namen, maar naar Bulgarije afgereisd met gebruik van valse paspoorten. Tsvetanov benadrukte dat de onthulling van de band tussen Hezbollah en de aanslag niet werd gelegd onder druk van buitenaf. “Er was geen enkele druk, noch vanuit de Verenigde Staten noch van om het even wie,” zei hij.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “De studie richting ‘terreur in Libanon is voor de EU nog stééds géén reden om deze bende op de terreurlijst te plaatsen!”

Bronnen:

 1. Ynet News:
  – Bulgaria: Burgas bombers studied engineering in Lebanon [lezen]
  – Iran denies involvement in Burgas attack [lezen]
 2. BBC News: Hezbollah linked to Burgas bus bombing in Bulgaria [lezen]

Gerelateerd:

 • Aanslag op touringbus in Burgas was het werk van Hezbollah zegt Bulgaars onderzoek [lezen]
 • De reacties van de VN op de terreuraanslag op de Israëlische toeristenbus in Bulgarije door VN Watch [lezen]
 • Zes mensen gedood tijdens bomaanslag op Israëlische touringbus in Bulgarije [lezen]
 • Aanslag op Israëlische toeristen leidt tot ongekend reisadvies door Missing Peace [lezen]
 • VN afgevaardigde Ron Prosor maant Europese Unie aan om Hezbollah op terreurlijst te zetten [lezen]
 • België weigert door Iran gesponsorde Hezbollah als terreurorganisatie te classificeren [lezen]
 • Volgens Europese Unie is Hezbollah geen terreurorganisatie maar een gewone politieke partij [lees]
 • De gewapende militie Hezbollah is geen politieke partij maar een terreurorganisatie door Tzipi Livni [lees]
 • Ongelooflijk: Europese Unie steunt de door Iran gesponsorde Hezbollah door Peter Martino [lees]
 • De Europese linkerzijde heeft een probleem met Joden en met de Joodse staat door Colin Shindler [lees]
 • Hezbollah-strijders worden in Europa ongemoeid gelaten door Arne Hankel [lees]
 • VS waarschuwt: Hezbollah kan op elk ogenblik en zonder waarschuwing toeslaan in Europa [lees]
 • Hoog tijd dat de Europese Unie de terreurorganisatie Hezbollah in de ban slaat door Benjamin Weinthal [lees]