Grimmige nazitaferelen tijdens het carnaval van Aalst overschrijden elke grens van goed fatsoen

aalst-nazi01“Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan,” en komt aloude Jodenhaat spontaan naar boven geborreld… Zondag, 10 februari 2013: In het Oost-Vlaamse Aalst waren zondagnamiddag enkele tienduizenden bezoekers op de been voor de 85ste carnavalsstoet, deze keer in een zwart geblakerde aangebrande versie 😦

Berichtgeving van Joods Actueel:

Irina Bokova de directeur-generaal van UNESCO reageert furieus op de nazitaferelen van de voorbije week tijdens het carnaval van Aalst en stelt duidelijk dat de organisatie zich daar van distantieert. Bokova noemde de scène wansmakelijk en de organisatie reageert in een persbericht op haar website en zegt “geschokt” te zijn. Ze zal verdere maatregelen bekijken.

Unesco, de cultuurtak van de Verenigde Naties heeft pas in 2010 het Carnaval in Aalst nog toegevoegd aan het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Ook de bloedprocessie in Brugge, de Rosbeiaardommegang in Dendermonde en het carnaval van Binche behoren tot dat werelderfgoed. Op de website van Unesco werd een persbericht van de directeur-generaal geplaatst met de mededeling: “Ik ben diep geschrokken door dit onaanvaardbaar schouwspel die een belediging vormt voor de herinnering van de 6 miljoen Joden die werden vermoord tijdens de Holocaust”.

aalst-nazi02

Tijdens de carnavalsoptocht vorige week passeerde een stoet carnavalisten als SS-officieren door de straten van de stad. Ze trokken zo voor het oog van tienduizenden toeschouwers met blikken Zyklon-B de straat op en maakten allerlei toespelingen op het vergassen van Joodse landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een als chassidische jood geklede man en een deportatiewagon ontbraken niet.

“Deze taferelen druisen lijnrecht in tegen alle waarden van het Aalsterse Carnaval, die ingeschreven staan als onderdeel van het Cultureel Erfgoed van de Mensheid evenals tegen de waarden van UNESCO die staan voor wederzijds begrip, tolerantie en vrede”. “Dit toont de bagatellisering van de Holocaust en de deportaties, en dan nog in het hart van het continent waar deze gebeurtenissen zich afspeelden”.

aalst-nazi03

Volgens Bokova mag de Holocaust niet gebanaliseerd worden voor lokale politieke doeleinden. “Ook al staat het carnaval voor vrijheid van meningsuiting en satire, vormt dit geenszins een rechtvaardiging om naar antisemitische stereotyperingen te grijpen”, luidt het. De organisatie “distantieert zich dan ook uitdrukkelijk” tegen deze gang van zaken en heeft contact opgenomen met de organisatoren in Aalst. De huidige nazi-stoet gaat volgens de organisatie ook in tegen artikel 2 van de Conventie die pleit voor respect tussen gemeenschappen.

door Joods Actueel


Met dank aan Gershon L. voor de hint.

Bronnen:

 1. Joods Actueel:
  – UNESCO voorzitster reageert furieus op “nazicarnaval” in Aalst [lezen]
  – Forum der Joodse Organisaties “ontsteld en verbijsterd” over reactie Schauvliege [lezen]
 2. Fotosessie De Standaard / Belga: Stoet trekt zonder incidenten door Aalst [lezen]
 3. UNESCO: The Director-General is shocked by the anti-Semitic representation at the Aalst carnival that caricatures the Holocaust [lezen]
 4. Anti-Defamation League: ADL Appalled at Holocaust Mockery During Belgium’s Aalst Carnaval; Praises UNESCO for Quick Condemnation [lezen]
 5. Arutz-7:
  – ADL: Belgian Nazi Parade Makes Mockery of Holocaust door Rachel Hirshfeld [lezen]
  – Belgian City Parade to Feature Nazis Holding Zyklon B Canisters door Rachel Hirshfeld [lezen]

6 gedachtes over “Grimmige nazitaferelen tijdens het carnaval van Aalst overschrijden elke grens van goed fatsoen

 1. Dit heeft niets met drank te maken, maar met bewuste planning!

  De organisatie & uitvoerders laten hier hun ware aard zien!

  Dit is dan weer het resultaat van het bewuste gedram & gedoogbeleid van de anti Israel/Jood gevoelens door de media.

  De latente anti Semiet pakt dit op want denken is niet aan hem besteed.

  Like

Reacties zijn gesloten.