President Barack Obama komt naar Israël met een ‘naïeve’ agenda [Ryan Jones]

obamacart

Het lijkt er op, dat het eerste bezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël brengt sinds hij aan de macht is, veel belangrijke doeleinden dient, die allemaal Israël in een gevaarlijker positie kunnen brengen dan het land al is.

Vorige week berichtten we over speculaties dat het tijdstip van Obama’s bezoek was gekozen om de formatie van de nieuwe coalitie van premier Benjamin Netanyahu te beïnvloeden. De regering-Obama zou graag wat meer linkse partijen opgenomen zien, om het gemakkelijker te maken om Israël te dwingen tot concessies aan de Palestijnen.

Ongetwijfeld zal het hervatten van het vastgelopen Israëlisch-Palestijnse vredesproces op de agenda staan. De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft vorige week na zijn benoeming direct Netanyahu en de Palestijnse leider Machmoud Abbas gebeld om aan te dringen op terugkeer naar de onderhandelingstafel.

‘President Obama is net zo naïef als ieder ander met zijn hoop dat zij in staat zullen zijn vaart in het onderhandelingsproces te brengen’, waarschuwde de Israëlische jurist en voormalig ambassadeur in Canada, Alan Baker. ‘Israël moet hier zeer, zeer duidelijk zijn, dat het voor de Israëli’s onaanvaardbaar zou zijn om ten koste van onze fundamentele rechten en veiligheid president Obama of de Europese Unie naar de ogen te zien. Dat zijn niet de criteria’.

Alan Baker vertelde aan Israel Today, dat Obama waarschijnlijk de druk van Obama zal kunnen weerstaan, maar in welke mate dit lukt zal afhangen van de coalitie die Netanyahu in de komende weken kan samenstellen. En dat zou zeker weer een reden zijn waarom Obama juist nu komt.

Verwacht wordt ook, dat Obama Israël zal zeggen dat het in de komende maanden geen enkele militaire actie mag uitvoeren tegen het uitdagende nucleaire programma van Iran.

Vorig jaar hield Netanyahu een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN, waarin hij het voorjaar van 2013 als uiterste moment noemde om in actie te komen, voordat Iran een ‘point of no return’ bereikt bij zijn streven naar kernwapens.

Door onlangs Kerry te benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken en Chuck Hagel tot minister van Defensie heeft Obama duidelijk aan Obama laten weten dat Israël geen enkele directe Amerikaanse steun krijgt als het kiest voor een preventieve aanval op Iran.

De Iraanse president Machmoud Achmadinejad weet dit spelletje goed te spelen en heeft zondag gezegd dat hij bereid is tot directe gesprekken met Obama, onder vier ogen, indien de Amerikanen de sancties tegen zijn land niet meer steunen. Dit was het soort gebaar dat het voor een liberale Amerikaanse regering onmogelijk zou maken om daarna achter een militaire actie tegen Iran te staan.

door Ryan Jones


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Obama komt naar Israël met een ‘naïeve’ agenda door Ryan Jones [lezen]

Gerelateerd:

  • Obama belooft Palestijnen om Israël te dwingen Jeruzalem aan hen weg te schenken als hoofdstad [lezen]
  • Amerikaanse Susan Rice in de V.N. over het luchtkasteel van Abbas: ‘Palestina is geen staat’ [lezen]
  • Witte Huis sommeert Netanjahoe vredesproces te hervatten en eist bouwstop in de nederzettingen [lezen]
  • De nachtmerrie van Barack Obama: herverkiezing van Netanjahoe en Naftali Bennett in de regering [lezen]
  • Amerikanen leveren Egypte tanks en ander oorlogsmateriaal om ‘democratisch proces te bevorderen’ [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.