Avigdor Lieberman: ‘Een duurzaam vredesakkoord met de Palestijnen is onmogelijk’

lieberman2Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (hier rechts naast partijgenoot Danny Ayalon in de Knesset), wordt voor zijn scherpe en weinig diplomatieke uitspraken door de halve wereldbol – inclusief de VS,  EU en België – onterecht als een lepralijder behandeld.

Yisrael Beiteinu, die tijdens de voorbije verkiezingen met Likoed een eenheidslijst vormde en samen 31 zetels behaalde, is in de nieuwe (19de) Knesset present met 11 afgevaardigden. Drie vrouwen: Sofa Landver, Fania Kirshenbaum en Orly Levi-Abekasis en 8 mannen. Naast Lieberman zetelen ook: Yitzhak Aharonovitch, Hamad Amar (een Israëlische Druus), Uzi Landau, David Rotem, Robert Ilatov, Shimon Ohayon en Yair Shamir, de zoon van voormalig Israëlisch premier Yitzhak Shamir. Minister Danny Ayalon kwam niet meer op.

Avigdor Lieberman, leider van Yisrael Beiteinu, zei op zaterdag (9 feb.’13) dat een permanent Israëlisch-Palestijns vredesakkoord “onmogelijk” is en dat Israël in plaats daarvan beter kan streven naar een onderhandeld interim akkoord. Lieberman, die minister van Buitenlandse Zaken was tot december, zei ook dat Yair Lapid een welkom coalitielid was, maar dat hij kan vergeten dat hij minister van Buitenlandse Zaken kan worden, een positie die in handen van zijn partij Yisrael Beytenu moet blijven.

Lieberman sprak op het einde van een week waarin Barack Obama het eerste presidentiële bezoek aan Israël aankondigde dat staat gepland voor maart, waarin vice-president Joe Biden en de nieuwe minister voor BuZa John Kerry hun hoop uitspraken om vooruitgang te boeken omtrent het Israëlisch-Palestijns vredesproces en waarin premier Benjamin Netanjahoe zijn wens uitsprak om terug te keren naar de onderhandelingstafel en een “behoedzaam” stewardship aan het vredesproces voorzag.

Sprekend in het praatprogramma van Kanaal 2 ‘Meet the Press’, zei Lieberman dat een permanent akkoord niet uitvoerbaar was en dat Israël in plaats daarvan moet aansturen “op een tussentijds akkoord op lange termijn.” Lieberman werd geïnterviewd enkele uren nadat zijn voormalige adjunct zei dat de internationale gemeenschap hem als “lepralijder” behandelde omwille van zijn ondiplomatieke uitspraken.

In plaats van zich zacht uit te drukken en een grote stok achter de hand te houden, zei Danny Ayalon, sprak Israël onder Lieberman “met luide stem en een babywortel in de hand.” Lieberman verwierp de kritiek als door wrok gemotiveerd; zoals bekend liet Lieberman zijn partijgenoot Danny Ayalon weg van de Ysirael Beiteinulijst voor de verkiezingen van 22 januari voor de Knesset.

Betreffende de coalitiebesprekingen, zei Lieberman omtrent Lapid – wiens partij 19 zetels behaalde in de verkiezingen van vorige maand – een “aanvaardbare en gewenste” kandidaat is voor de regeringscoalitie die Netanjahoe momenteel in elkaar puzzelt. Tegengesteld aan zijn kritiek op Lapid eerder deze week dat “hij geobsedeerd was om eersteminister te worden” alvorens hij nog maar plaats had genomen in zijn zetel in de Knesset, zei Lieberman dat “de man zijn beperkingen begrijpt, hij begrijpt dat hij in een coalitie moet zitten,” en dat hij samen met hun partijen de breedst mogelijke coalitie moet vormen.

Wanneer gevraagd of Lapid geschikt zou zijn om het Buitenlandse Ministerie te leiden, antwoordde Lieberman dat “de portefeuille van minister van Buitenlandse Zaken bij Yisrael Beiteinu zal blijven. Die zal zolang bij Netanjahoe blijven totdat de rechter een beslissing heeft genomen [omtrent Lieberman’s rechtszaak]. Lieberman trad in december af om zich te verdedigen in een zaak van fraude en misbruik van vertrouwen, en voegde eraan toe dat hij en Netanjahoe reeds lang voor de verkiezingen overeenkwamen om de portefeuille van de minister van Buitenlandse Zaken aan de partij van Lieberman te geven.

Lieberman stelde voor dat Lapid, van wie de campagne zich zwaar concentreerde op economische kwesties, beter past in het Ministerie van Financiën eerder dan op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De nummer 2 van Likoed-Beiteinu alliantie zei dat hij voor niemand de mogelijkheid uitsluit om zich bij de coalitie aan te sluiten, noch Lapid, noch Tzipi Livni, noch de Ultra-Orthodoxe partijen. Lieberman zei dat hij vaak met Livni spreekt en dat haar opneming in de regerende coalitie welkom zou zijn.

door Ilan Ben Zion


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – Liberman: Permanent deal with Palestinians is ‘impossible’ door Ilan Ben Zion [lezen]
  – Ayalon: World treated ‘undiplomatic’ Liberman ‘like a leper’ door Ilan Ben Zion [lezen]
  – Liberman hits back at ex-deputy’s ‘undiplomatic leper’ critique door Ilan Ben Zion [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  – Ayalon: J’lem should recognize Palestine at UN door Tamara Zieve [lezen]
  – Liberman says peace with Palestinians impossible door Herb Keinon [lezen]
  – Liberman: Lapid will not be Israel’s next foreign minister [lezen]
 3. Ynet News:
  – ‘Lieberman wants foreign affairs portfolio’ door Shimon Shiffer [lezen]
  – Lieberman: Yisrael Beiteinu will keep foreign portfolio [lezen]