Voor echte foltering moet je in het Midden-Oosten zijn [Afshin Ellian]

martelkamer

Over ‘tortuur’ werd veel gezegd en geschreven tijdens de overgang van de Middeleeuwen naar de moderne tijd. Marteling van een medemens werd en wordt als een verwerpelijke handeling beschouwd. Marteling is even oud als de mens zelf. De Romeinen kenden binnen het leger een aparte afdeling voor het martelen van personen. Daar waren ze zeer deskundig in langdurig martelen. Wat is het doel van marteling?

In de Oudheid werd vooral gemarteld om informatie los te krijgen, in de Middeleeuwen vooral om een bekentenis af te dwingen. Een bekentenis was de koningin van alle bewijsmiddelen. Later voerde de inquisitie martelingen uit om andersdenkenden van gedachte te doen veranderen. Het vergaren van inlichtingen stond niet meer centraal.

Op het plaatje: Iraanse islamitische politie voert in het openbaar een geselingstraf uit. Massoud Sadeqi, een aanhanger van de Iraanse Partij voor Vrijheid, werd voor zijn politieke activiteiten in oktober 2011 veroordeeld tot zes jaar opsluiting en 74 zweepslagen. Lijfstraffen in de vorm van stok- en zweepslagen zijn dagelijkse kost in het Midden-Oosten en er komt telkens veel volk naar kijken. Soms wordt de uitvoering van de straffen ook rechtstreeks op de openbare televisie uitgezonden. Dan moet je er het huis niet speciaal voor uit en kan je met een zak popcorn of chips met het hele gezin genieten van dit traditioneel volksvermaak. šŸ˜¦

Dwangmiddel
Sovjetleider Jozef Stalin, maar ook het islamitische regime van Iran gebruikten en gebruiken foltering voor het inwinnen van informatie en als dwangmiddel om anderen te bekeren tot het juiste geloof. Foltering kent een rijke, ingewikkelde en pijnlijke geschiedenis.

In de westerse democratieƫn bestond tot 9/11 een onwrikbare consensus over tortuur: het martelen van de medemens was in strijd met het recht en de moraal. Maar na de rampzalige aanslagen in de Verenigde Staten en de grootschalige terreurdreiging in de wereld, ontstond een discussie over het gebruik van marteling als middel om toekomstige aanslagen te voorkomen.

Strafbare handeling
De Amerikaanse regering noemde het ‘intensieve ondervraging’, geen marteling. Want marteling is ook volgens het Amerikaanse recht een strafbare handeling. De vormen van intensieve ondervraging die de Amerikaanse autoriteiten toelieten, hadden onder andere betrekking op waterboarding.

Het is niet mijn bedoeling om over de morele en juridische grondslagen van het martelverbod te schrijven. Het gaat mij om de bewering dat met behulp van marteling geen betrouwbare informatie kan worden ingewonnen.

Arrestatie
Dat is een rare bewering. De meeste van mijn vrienden en kennissen die in de jaren tachtig van de vorige eeuw door het Iraanse regime werden gearresteerd en gemarteld, hebben hun folteraars uiteindelijk de inlichtingen gegeven die tot de ontmanteling en arrestatie van verzetsgroepen en verzetsstrijders hebben geleid.

Met zekerheid kan ik stellen dat de meeste politieke gevangenen in Iran zijn bezweken onder de martelpraktijken van islamisten. Dat was verbazingwekkend. Onder de SAVAK, de geheime dienst van sjah, bezweken veel minder mensen aan martelingen. Wat deden de islamisten waardoor de meeste politieke gevangen hun mond opendeden?

Onbeschrijflijk zwaar
Ali Amoui zat 25 jaar in de gevangenissen van de sjah. Na de revolutie zat hij nog bijna acht jaar onder de islamisten in de gevangenis. Soms probeerde hij die twee perioden te vergelijken.

Volgens Amoui was zijn 25 jaar durende gevangenschap onder de SAVAK een vakantieperiode in vergelijking met die acht jaren onder de islamisten. Zo onbeschrijfelijk zwaar vond hij de martelpraktijken van de islamisten. Het was een combinatie van de wreedste vormen van marteling, met ernstige fysieke dreiging voor de familieleden van politieke gevangenen.

Osama bin Laden
De meeste politieke gevangen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw die een bekentenis hadden afgelegd, werden later geƫxecuteerd. De hel op aarde, daarin zijn de islamisten zeer bekwaam. Voor echte foltering moet je in het Midden-Oosten zijn.

Martelen werkt. Het heeft altijd gewerkt. De arrestatie van Osama bin Laden laat zien dat de ‘intensieve ondervraging’ oftewel de Amerikaanse martelmethode, ook heeft gewerkt. En dat is nu te zien in de bioscoop.

De film Zero Dark Thirty beschrijft de opsporing en de eliminatie van Osama bin Laden. Het is een indrukwekkende speelfilm, geen propagandafilm voor welke Amerikaanse politicus dan ook. De film is gebaseerd op feiten die door de Amerikaanse regering zelf zijn bekendgemaakt.

Geduld
De opsporing van Bin Laden begon kort na 9/11, bij de ondervraging van de verdachte terroristen. Zij werden onderworpen aan waterboarding. Bijna allemaal zouden ze gaan praten.

Ironisch genoeg was het bij de CIA een vrouw die op Osama bin Laden joeg. Met veel geduld en vastberadenheid bracht zij de informatie verkregen uit ondervragingen bij elkaar. Human intelligence – niet de technologie – leidde de CIA naar de schuilplaats van Bin Laden. Niet satellieten, maar rechercheren, ondervragen, geduld en vastberadenheid brachten de leider van de Al- Qa’ida binnen de cirkel van de Amerikaanse macht.

Zero Dark Thirty heeft het debat over marteling dan wel intensieve ondervraging alleen maar verder aangewakkerd.

door Afshin Ellian

Vampire_DesertPakdasht, Iran 16 maart 2005. Mohammed Bijeh, een seriemoordenaar alias de Vampier van de Woestijn genoemd, werd in het openbaar gegeseld, gestoken en vervolgens opgehangen aan een kraan. Een 17-jarige broer van Rahim Younessi, Ć©Ć©n van de slachtoffers van de moordenaar, mocht Bijeh nog wat extra messteken geven (plaatje rechtsboven.) Het publiek was spoedig door het dolle heen. De BBC berichtte destijds: “Opnieuw! Doodt hem opnieuw!” krijste het publiek het uit toen het levenloze lichaam van Bijeh aan de kraan boven het publiek heen en weer zwaaide. [bron]

Opmerking: In Europa zijn lijfstraffen verdwenen behalve op het Eiland Man. In 1854 werden in Nederland de gerechtelijke lijfstraffen afgeschaft, met uitzondering van de geseling die in 1870 verdween, tegelijk werd ook de doodstraf afgeschaft. In Belgiƫ waren stokslagen enkel in het militair strafrecht opgenomen (Code Penal van 1814). Ze werden ook daar afgeschaft door een besluit van 7 oktober 1830. Als dusdanig was Belgiƫ ƩƩn van de eerste landen die stok- of zweepslagen totaal afschaften. In 1922 was er in de Senaat nog een voorstel tot herinvoering van lijfstraffen. Het werd echter niet aanvaard. Zowel de doodstraf als dwangarbeid werden pas in 1996 uit het Belgisch strafrecht gehaald. [bron]

Bronnen:

 1. Elsevier Nederland: Voor echte foltering moet je in het Midden-Oosten zijn door Afshin Ellian [lezen]

Gerelateerd:

 • Egyptische Moslimbroeders tonen trots martelkamers aan journalist door Michael van der Galien [lezen]
 • Soedan: moslimvrouw krijgt 53 zweepslagen + schokkende video [lezen]
 • Middeleeuwse waanzin: zweepslagen voor 17-jarig meisje door de Taliban +video [lezen]
 • Iran introduceert eenvoudige zaagmachine om vingers van dieven te amputeren – in beeld [lezen]
 • Iran: vier Bloggers veroordeeld tot gevangenisstraf, geldboetes en zweepslagen [lezen]
 • Human Rights Watch rapport: Hamas schendt mensenrechten van Palestijnen in Gaza [lezen]
 • Hamas pleegt oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid volgens Geneefse Conventie [lezen]
 • Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten [lezen]
 • Opmerkelijk: Human Rights Watch beschuldigt Hamas van oorlogsmisdaden tegen IsraĆ«l [lezen]
 • Al Fatah van ā€˜gematigdeā€™ Mahmoud Abbas verheerlijkt oorlogsmisdaden van Hamas door Likoed.nl [lezen]
 • Palestijnse mensenrechtengroep beschuldigt PA en Hamas vanā€¦ schending van de mensenrechten! [lezen]
 • Inside Hamas: Palestijnse mensenrechtenactivist Abu Rahma onthult door Michael Borgstede [lezen]
 • Europese Unie wil 80 Iraanse leiders straffen voor schending mensenrechten [lezen]
 • Dissidenten eisen dat China, Cuba, Iran, Rusland en Saoedi-ArabiĆ« uit VN-Mensenrechtencommissie worden gezet [lezen]
 • Rusland en China nemen gewelddadig Syrisch regime in bescherming [lezen]

Een gedachte over “Voor echte foltering moet je in het Midden-Oosten zijn [Afshin Ellian]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.