Waarom de islamitische wereld nauwelijks economische successen kent [S.C.A. Waas]

waterpijp2Mannen roken de sheesha of hookah (waterpijp) in een café in de Arabische Soek (markt) in de Oude Stad van Jeruzalem, Israël [bron]

De islamitische wereld ligt niet alleen tijdens de ramadan stil, want ook in de rest van het jaar wordt er, op olie na, werkelijk niets geproduceerd wat voor de wereld interessant is.

Zittend op een stoeprand in Caïro vertellen dat je graag de directeur van Mercedes-Benz wil worden. Het lijkt een van de weinige ambities die te vinden zijn in de islamitische wereld. De mouwen daadwerkelijk opstropen lijkt echter te veel gevraagd. Men werkt er niet, of beter gezegd, er wordt geen interessant of innoverend werk verricht. Er zijn andere prioriteiten in de islamitische wereld.

Eventuele verandering of innovatie wordt meestal direct door de islam tegengehouden. Wie verder dan de Koran denkt, begeeft zich op glad ijs. Alleen als het volk zich maar aan de wetten en regels van de islam houdt, zullen volgens de plaatselijke imam vanzelf de prijzen omlaag en de lonen omhoog gaan. Als moslim kan of mag je daar niet aan twijfelen.

Goed onderwijs kan uiteraard ook economische voorspoed, innovatie en of technologische ontwikkelingen opleveren. In de islamitische wereld wordt alleen niet aan onderwijs gedaan. In het onderwijs wordt, naast het uit het hoofd leren van de koran, weinig van hen verwacht. Wie heeft nou onderwijs of wetenschap nodig? De Koran staat boven alles! Het aantal uitgereikte Nobelprijzen aan inwoners van de islamitische wereld valt dan ook op twee handen te tellen. Meisjes hebben vaak geen enkele kans op onderwijs, waardoor al snel de helft van de (beroeps)bevolking opgroeit zonder één dag scholing.

Olie is het enige goedje wat in de islamitische wereld geproduceerd wordt waar de rest van de wereld interesse in heeft. Echter worden de olieraffinaderijen nooit volledig bemand door inwoners van de islamitische wereld. De olie lijkt juist de mensen lui te maken. Zo bestaat de private sector van Saoedi-Arabië uit 85% buitenlandse werknemers.

Kennis over olie ontbreekt simpelweg in de islamitische wereld; en het zal er ook nooit komen. Buitenlandse experts zijn dan ook meer dan welkom. Zolang ze maar geen bezoekstempel van Israël in hun paspoort hebben staan. Het kan tenslotte een Jood zijn!

Als we links moeten geloven, kunnen we alleen met behulp van heel veel gratis geld die ‘arme’ islamitische landen aan economisch succes helpen. Waar het geld uiteindelijk terecht komt, zal links een zorg wezen. Zo krijgt het meest gesubsidieerd volk bij uitstek, de Palestijnen, al tientallen jaren miljardensteun vanuit de westerse wereld.

De gemiddelde Palestijn is er echter de afgelopen 30 jaar geen dubbeltje op vooruit gegaan. Deze ‘ontwikkelingshulp’ komt vooral terecht bij de opbouw van allerlei politieke islamitische organisaties. Nog meer islam. Goh, je zou bijna medelijden krijgen met de Palestijnen.

De islamitische wereld is ook economisch gezien één grote puinhoop. Islamitisch onderwijs, geen innovatie en een luie economie die op olie draait, zorgt voor weinig economisch succes. Men heeft andere prioriteiten in de islamitische wereld. Maar, als we de inwoners van de islamitische wereld moeten geloven, zal het vast allemaal de schuld van het Westen zijn…

door S.C.A. Waas


Met dank aan Ronald voor de hint.

Bronnen:

  1. De Dagelijkse Standaard: Waarom de islamitische wereld nauwelijks economische successen kent door S.C.A. Waas [lezen]

Gerelateerd:

  • Heel Europa is gestorven in Auschwitz door Sebastian Villar Rodriguez [lezen]

2 gedachtes over “Waarom de islamitische wereld nauwelijks economische successen kent [S.C.A. Waas]

  1. ja de islamieten zijn lui, en wat fijn dat jullie mijn vrouw en mij ook helpen, we zijn erg blij wat jullie doen, ik en mijn vrouw zijn Joods en mijn familie,

    Like

Reacties zijn gesloten.